سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

افزایش قدرت طالبان در شمال پاکستان


افزایش قدرت طالبان در شمال پاکستان
نیروهای طالبان در شمال پاكستان چنان قوی شده اند كه از آنها به عنوان «یك دولت كوچك» نام برده می شود. بنا به گزارش نیویورك تایمز كه با مقامات دولتی و مأموران امنیتی چند كشور گفتگو كرده، نیروهای طالبان كه با دولت پاكستان قرارداد صلح بسته بودند، از این امكان برای تعلیم بمب گذاران انتحاری و تحكیم ائتلاف با سازمان القاعده استفاده كرده اند.
این مقامات بر این نكته توافق دارند كه اكنون طالبان در شمال پاكستان و در مرزهای این كشور با افغانستان، «یك دولت كوچك» تشكیل داده اند.نیروهای طالبان كه ماه سپتامبر گذشته در ایالت وزیرستان شمالی با دولت پاكستان قرار داد صلح بسته بودند، اكنون مدتی است از این آتش بس استفاده كرده و پایگاههای تعلیماتی خود را برای آموزش مبارزانی كه از كشورهای دیگر می آیند، گسترش داده اند.
«نیویورك تایمز» در گزارش بلندی از شهر پیشاور (۱۱ دسامبر) نوشت كه تعدادی از مقامات پیمان ناتو و دیپلمات های آمریكایی و پاكستانی به خبرنگاران این روزنامه گفته اند كه این ایالت اكنون همچون مغناطیس به جذب نیروهای تازه نفس انتحاری مشغول است.امسال تا این تاریخ بیش از صد نفر از رهبران محلی وابسته به دولت، یا كسانی كه متهم به «جاسوسی برای آمریكا» شده بودند، به قتل رسیده اند.
سال گذشته نیز حدود همین تعداد و به همین شیوه توسط نیروهای طالبان به قتل رسیدند.پیوندی كه این قبایل و گروههای انتحاری مختلف را به همكاری و همیاری رسانده، از تاریخچه آنها ناشی می شود كه دردهه های ۱۹۸۰ میلادی همه توسط سازمانهای امنیتی سیا و امنیت پاكستان و عربستان، موفق شدند اردوگاههای مجهز تعلیماتی و رزمی به پا كنند تا با ارتش شوروی به مقابله بپردازند.طبق نوشته نیویورك تایمز این مراكز تعلیماتی از سوی عربستان و سازمان القاعده در سالهای ۱۹۹۰ نیز مورد حمایت قرار گرفت و سپس در كشور افغانستان به زیر چتر حمایتی طالبان منتقل شد. در طول این مدت، دولت و ارتش پاكستان با حمایت از این نیروها، با قبایل شمالی افغان نبرد می كردند.
پس از اشغال افغانستان، دولت پاكستان در صدد برآمد نیروهای طالبان را سركوب كند تا مانعی برسر راه چهل هزار سرباز آمریكایی و ناتو در بازسازی افغانستان ایجاد نكنند، اما در این كار موفق نشد.در نتیجه در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ در ایالت وزیرستان جنوبی و سپتامبر گذشته در ایالت وزیرستان شمالی با این نیروها پیمان صلح امضا كرد. اما از سپتامبر تا كنون حملات مرزی به خاك افغانستان افزایش چشمگیری داشته است.
همواره در فصل زمستان، این مناطق كوهستانی مكان مناسبی اند برای جذب نیروهای تازه نفس رزمی از كشورهای عرب و همچنین ازبكان آسیای مركزی.رونالد نیومن سفیر آمریكا در افغانستان به خبرنگاران گفت كه انتظار دارد سال میلادی جدید، سالی سراسر خونین باشد. او گفت احساس می كند كه نیروهای طالبان تجدید قوا كرده و آماده بازگشت و نبرد هستند و باید برای جنگی طولانی با آنها آماده شد.
وزیر كشور دولت پاكستان «آفتاب خان شرپائو» برای نخستین بار اذعان كرده است كه مناطق كوهستانی اكنون قرارگاه تعلیماتی نیروهای انتحاری است. مقامات امنیتی افغانستان نیز موفق به دستگیری رهبر یكی از مدارس مذهبی قبیله ای شده اند كه اعتراف كرده در منطقه باجور در پاكستان، در این مدرسه حدود پانصد تا ششصد دانش آموز برای عملیات انتحاری آموزش می بینند.
از میان كسانی كه گمان می رود رهبری قرارگاههای تعلیماتی را در این مناطق به عهده داشته باشند، یكی ژنرال حمید گل رییس سابق امنیت پاكستان است و دیگری جلال الدین حقانی یك از فرماندهان اصلی نظامی علیه نیروهای شوروی كه بعدها به طالبان پیوست. دو رهبر جوان تر عملیات در ایالت وزیرستان صادق نور و بیت الله مسعود هستند.
منابع مالی این شبكه، هم از سوی عربستان و مناطق حوزه خلیج فارس، و هم از تجارت تریاك در افغانستان تأمین می شود. دولت پاكستان هیچ كنترلی بر مناطق وسیع و كوهستانی ایالت های وزیرستان به عرض پانصد مایل ندارد و شبكه وسیع نیروهای طالبان با داشتن امكانات تبلیغاتی رادیویی، مدارس مذهبی و پول، به شكل یك دولت كوچك عمل می كند.
منبع:دویچه وله
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید