شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

GIGABYTE GA-EX۵۸-EXTREME گامی دیگر در راه تحول


GIGABYTE GA-EX۵۸-EXTREME گامی دیگر در راه تحول
مدت‌ها به دیدن پردازنده‌های اینتل و مادربردهایی که برای پشتیبانی از پردازنده‌های این شرکت با استفاده از سوکت LGA۷۷۵ عادت کرده‌ بودیم. شرکت اینتل در حدود چهار سال پیش و پس از عرضه چیپ‌ست‌های سری ۹۱۵ شروع به استفاده از این سوکت در پردازنده‌های خود کرد. اینتل این کار را تا به امروز و پس از عرضه چندین نسل از چیپ‌ست‌ها و دو نسل از پردازنده‌ها ادامه داده است. همزمان با عرضه معماری جدید اینتل که با نام Nehalem شناخته می‌شود، این شرکت تصمیم گرفته است سوکت جدیدی را برای پردازنده‌های سری Corei۷ و مادربردهایی که برای پشتیبانی از آن تولید می‌شوند طراحی کند. سوکت LGA ۱۳۶۶، طرحی است که به چند دلیل از سوی اینتل استفاده شده است. یکی از اصلی‌ترین دلایل این شرکت برای تعویض سوکت، نیاز به تعداد اتصالات بیشتر برای پردازنده به دلیل مجتمع شدن کنترل‌کننده حافظه در ساختار آن است. اینتل نیز مانند پردازنده‌های سری Athlon و Phenom از AMD، تصمیم گرفته است از کنترل‌کننده حافظه مجتمع در پردازنده‌های خود استفاده کند. این مسئله تاخیرهای موجود بین کنترل‌کننده خارجی حافظه و پردازنده را از بین خواهد برد. از سوی دیگر به دلیل اینکه پردازنده‌های جدید مصرف توان بالاتری دارند و انتظار می‌رود ارتقاهای بعدی حتی مصرف آن‌ها را تا حد بیشتری افزایش دهند، اینتل تصمیم گرفته است تعداد پایه‌های در دسترس را تا حدی افزایش دهد که تا مدتی نیاز به تعویض سوکت برطرف شود. همین امر موجب می‌شود که نتوانید از پردازنده‌های جدید Corei۷ و چیپ‌ست‌ها و مادربردهای قدیمی‌تر این شرکت استفاده کنید. برای استفاده از توانایی‌های پردازنده‌های جدید، به چیپ‌ست‌ها و مادربردهای جدیدی نیاز خواهید داشت. اینتل در حال حاضر فقط یک مدل چیپ‌ست برای پشتیبانی از این سری از پردازنده‌ها معرفی کرده است. چیپ‌ست‌های سری X۵۸ درست به اندازه پردازنده‌های Corei۷ جدید هستند.
با توجه به قیمت بالای محصولات جدیدی که به بازار عرضه می‌شوند، معمولا مادربردهایی که از چیپ‌ست‌های جدید استفاده می‌کنند در مدل‌های محدودی به بازار عرضه می‌شوند. تقریبا تمامی سازندگان مادربردها یک یا دو مدل از مادربردهای خود را با استفاده از این چیپ‌ست‌ها به بازار عرضه کرده‌اند که در این میان گیگابایت از بقیه فعال‌تر است. این شرکت شش مدل از مادربردهای خود را با استفاده از این چیپ‌ست به بازار عرضه کرده است که هر یک از آن‌ها دارای خصوصیات منحصربه‌فردی هستند و برای استفاده در فعالیت‌های خاصی بهینه شده‌اند. قدرتمندترین مادربرد این خانواده که با نام GIGABYTE GA-EX۵۸-Extreme شناخته می‌شود مادربردی است که تمامی امکانات قابل تصور برای ایجاد یک سیستم قدرتمند را به همراه خود دارد.
این مادربرد با استفاده از چیپ‌ست X۵۸ طراحی شده و به همین دلیل فاقد کنترل‌کننده حافظه داخلی در ساختمان خود است. همین مسئله سبب می‌شود پشتیبانی از حافظه‌های متفاوت به طور مستقیم توسط پردازنده مشخص شود. مادربرد GA-X۵۸-EXTREME از نظر پشتیبانی از حافظه تابع پردازنده است. این مادربرد از حافظه‌های DDR۳ در پیکره‌بندی سه کاناله پشتیبانی می‌کند. فرکانس کاری این حافظه‌ها از ۸۰۰ تا ۲۱۰۰ مگاهرتز، با توجه به نوع پردازنده، متفاوت خواهد بود. پشتیبانی از سوکت LGA۱۳۶۶ سبب شده است این مادربرد با پردازنده‌های خانواده Core۲ ناسازگار باشد. شما می‌توانید از پردازنده‌های خانواده Corei۷ به همراه آن استفاده کنید. برای اتصال پردازنده به سایر بخش‌های سیستم، از گذرگاه QPI در این مادربرد استفاده شده که توانایی اداره ۸/۴ و ۴/۶ میلیارد انتقال را در هر ثانیه دارد. پیکره‌بندی SLI سه‌گانه در زمینه پشتیبانی از کارت‌های گرافیک برای اولین‌بار توسط چیپ‌ست‌های Intel در دسترس قرار گرفته است. علاوه بر این شما همچنان امکان استفاده از تکنولوژی CrossFireX را نیز در اختیار دارید. با پشتیبانی از استاندارد VRD ۱۱.۱ و استفاده از ۱۲ فاز توان برای پردازنده به همراه دو فاز توان برای حافظه‌ها و دو فاز دیگر برای پل شمالی، کاربران می‌توانند مطمئن باشند که سیستم حتی در بیشترین بار کاری نیز همواره با ثبات و با قابلیت اطمینان بالا به فعالیت خواهد پرداخت.
گیگابایت علاوه بر مشخصاتی که چیپ‌ست X۵۸ عرضه می‌کند، برخی از امکانات را نیز خود به مادربردهایش اضافه کرده است تا آن‌ها را نسبت به محصولات سایر رقبا متمایز کند. از مهم‌ترین این امکانات می‌توان به استفاده از نسخه سوم طراحی با طول عمر بالا اشاره کرد که از PCBهای با لایه‌های داخلی ضخیم تر در ساختمان مادربرد استفاده می‌کند. البته همچنان خازن‌های حالت جامد، MOSFETهای با RDS پایین و چوک‌های با هسته فریت نیز در طراحی این مادربرد استفاده شده‌اند که طول عمر، قابلیت اطمینان و ثبات بالاتری را برای مادربرد به ارمغان می‌آورند. در نهایت به دلیل حرارت بالایی که در زمان اعمال بار کاری سنگین ایجاد خواهد شد، گیگابایت نسل دوم خنک‌کننده‌های ترکیبی خود را نیز با نام Hybrid Silent-Pipe ۲ در این مادربرد به کار برده است. با استفاده از این تکنولوژی کاربران قادر خواهند بود با استفاده از خنک‌کننده‌های مایع و فن‌های معمولی، پل شمالی، پل جنوبی و مدار تغذیه پردازنده روی مادربرد خود را خنک کنند.
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری