یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


جورج سفریس


جورج سفریس
جورج سفریس شاعر یونانی در تاریخ ۱۳ مارس ۱۹۰۰ میلادی در شهر ازمیر در آسیای صغیر كه در آن زمان تحت حاكمیت یونان قرار داشت، به دنیا آمد و در همان شهر شروع به تحصیل نمود. پدرش وكیل دعاوی و مادرش دختر یكی از ملاكین ثروتمند یونان بود. وی پس از آن كه رژیم وقت تركیه زادگاه وی را اشغال كرد مجبور به ترك وطن شد و به یونان مهاجرت كرد. وی سرودن شعر را از سن چهارده سالگی آغاز كرد. وی تحصیلات خود را در شهر آتن ادامه داد و هنگامی كه خانواده اش در سال ۱۹۱۸ به پاریس مهاجرت كرد با بی میلی زیادی تحصیلات خود را در رشته حقوق دانشگاه سوربن آغاز كرد. رشته تحصیلی ای كه مردم یونان به آن علاقه زیادی نشان می دادند. وی آنگاه به رشته ادبیات علاقه مند شد و سرانجام در سال ۱۹۲۴ دكترای خود را از این دانشگاه گرفت و یك سال بعد به آتن بازگشت.
وی در این سال ها به سرودن شعر ادامه داد و با ادبیات و شعر معاصر فرانسه آشنا شد. هنگامی كه در اوایل دهه ۱۹۲۰ شهر ازمیر به تركیه پس داده شد این شاعر یونانی احساس كرد كه وی در تبعید است. وی در جنگ دوم جهانی، دولت یونان آزاد را در تبعید به جزیره كرت یونان، مصر، آفریقای جنوبی و ایتالیا همراهی می كرد. وی در سال ۱۹۴۴ با آزاد شدن یونان به آتن بازگشت. وی سپس در وزارت امور خارجه كشورش مشغول به كار شد و ماموریت دیپلماتیك خود را در كشورهای آلبانی، مصر، آفریقای جنوبی، تركیه و لبنان گذراند. وی سپس كاردار انتصابی دولت یونان در كشورهایی همچون لبنان، سوریه، اردن و عراق (۱۹۵۶ _ ۱۹۵۳) را برعهده داشت.
سفریس سپس زبان انگلیسی خود را تكمیل كرد و در آخرین ماموریت دیپلماتیك خود در سال های ۱۹۵۷ الی ۱۹۶۱ سفیر پادشاهی یونان در انگلیس بود. وی همچنین در سال ۱۹۵۰ و در جریان بحران قبرس كه برای تمامی یونانی ها و قبرسی ها بسیار حائز اهمیت بود نقش اساسی ایفا كرد. حضور وی در عرصه دیپلماتیك كشورش بی شك سرآغاز موفقیت ها و تجربه های گران بهایی بود. سفریس پس از كودتای ننگین نظامیان كشورش در سال ،۱۹۶۷ مخالفت قاطع خود را با دیكتاتوری «پاپادوپولوس» به عنوان رئیس حكومت سرهنگان و چهره منفوری كه رژیم نظامی او در سال های ۱۹۶۷ الی ۱۹۷۴ بر یونان حكومت و دوران سیاهی را بر سراسر یونان حاكم كرد، اعلام كرد. نظامیانی كه به دلیل نادیده گرفتن حقوق بشر و تجاوز به آن مسئول قتل، زندانی و شكنجه صدها شهروند یونانی بود. پیوستن سفریس به صفوف مخالفان دیكتاتور وقت یونان با استقبال گرم مردم این كشور و به ویژه نسل جوان روبه رو شد.
وی یكی از چهره های سرشناس یونان در عرصه شعر و ادبیات كشورش بود. وی به دلیل فعالیت هایش در عرصه ادبیات و شعر كشورش در سال ۱۹۶۲ میلادی برنده نوبل ادبیات شد. در اشعار سفریس از شهر ازمیر به عنوان زادگاه وی بسیار سخن گفته شده است. وی در عرصه شعر و ادبیات كشورش به افتخارات زیادی دست یافته است كه دكترای افتخاری از دانشگاه های كمبریج در سال ۱۹۶۰ و دانشگاه آكسفورد در سال ۱۹۶۴ از جمله آنها است. از سرشناس ترین كتاب های شعر وی می توان از كتاب «استرفه» (۱۹۳۱)، «نام های قدح» (۱۹۳۲) و «اسطوره» (۱۹۳۵) نام برد.
بی شك كتاب اسطوره وی نقطه عطفی در ادبیات یونان محسوب می شود. سفریس در این كتاب با بیانی امروزی و مدرن ماجرای مردی تبعیدی كه برای بازگشت به خانه اش شرافتمندانه در تلاش است را بازگو می كند. از دیگر كتاب های شعر وی «كتاب دریا» نام دارد كه جلد اول آن در سال ،۱۹۴۰ جلد دوم آن در سال ۱۹۴۴ و جلد سوم آن در سال ۱۹۹۵ میلادی منتشر شد. این كتاب بیانگر غم و اندوه این شاعر یونانی از انبوه جفاها و ستم ها است كه البته این موضوع در اثر بعدی وی به نام «كبچلی» در سال ۱۹۴۷ نیز كاملاً به چشم می خورد.
بی تردید یكی از اقدامات ماندگار سفریس، نقدها و رساله هایی است كه وی پیرامون ادبیات جدید یونان و اشعار خود نوشت و با مجموعه اشعارش منتشر ساخت و همین امر نام وی را به عنوان شاعر بزرگ كشورش مطرح كرد. سفریس به دلیل اشعار ماندگارش كه متاثر از احساساتی عمیق به فرهنگ و تمدن یونان است در سال ۱۹۶۳ جایزه نوبل ادبیات جهان را دریافت كرد.
محمود فاضلی
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید