شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

انرژی و غذا


انرژی و غذا
بدن انسان را می‌توان به یک موتور تشبیه کرد. همانطوری که هر ماشینی به سوخت احتیاج دارد بدن انسان نیز به غذا نیاز دارد. بدن با مصرف غذا انرژی لازم را برایگرما و انجام کارتامین می‌کند و مواد لازم برای رشد و ترمیم بدن را فراهم می‌سازد. غذا شامل مواد دیگری نیز می‌باشد که برای حفظ سلامتی بدن لازم است. همه این مواد را مواد مغذی گویند و روزانه ما به این مواد مغذی نیازمندیم. مقدار زیادی آب نیز باید مصرف کرد.
دانشمندان می‌توانند مقدار انرژی مواد غذایی را با سوزاندن مقدار کمی از آنها در کالریمتر اندازگیری کنند. این اندازگیری نشان می‌دهد که هر ماده غذایی چه مقدار گرما در اثر سوختن تولید میکند. مقدار گرمای تولید شده را با واحدی بنام کالری و یا ژول مشخص می‌کنند. هر کاری معادل ۴.۲ ژول است. برای اینکه سلامتی شخص تامین شود بدن انسان هر روز به مقدار معینی کالری نیاز دارد. یک پسر بچه دوازده ساله به ۳۰۰۰ کالری انرژی در روز نیاز دارد در حالی که یک دختر بچه در همان سن ۲۵۰۰ کالری انرژی لازم دارد.
چنانچه بیش از نیاز بدن غذا بخوریم، غذای اضافی به صورت چربی در بدن ذخیره می‌شود.
مواد خوراکی که گرما و انرژی بدن را تامین می‌کنند چربی ها و کربوهیدراتها هستند.
هر دو دسته در بدن هضم می‌شوند و برای این منظور مصرف می‌گردند که گرمای بدن ما را تامین می‌کنند و ما را قادر به کار‌کردن می‌نمایند. موادی که برای بدنسازی مصرف می‌شود پروتئین نام دارند. پروتئین مواد غذایی پیش از آنکه در بدن جذب شوند به مواد کوچکتری به نام اسیدهای آمینه تبدیل می‌شوند. این مواد بافتهای جدید را می‌سازند که بدن ما از آنها تشکیل شده است.
ویتامین، مواد معدنی و فیبرها بخشی دیگراز مواد غذایی با اهمیت هستند. ویتامینها متنوعند و از هر یک مقدار بسیار کمی مورد نیاز بدن انسان است.
هر یک از ویتامینها عمل مشخصی دارد و کمبود حتی یکی از آنها می‌تواند در سلامتی شخص اثر مهمی داشته باشد. در گذشته، پیش از آنکه اهمیت ویتامینها برای ما معلوم شود دریانوردان که به سفرهای دور دریایی می‌رفتند از یک بیماری به نام اسکوربوت (فساد خون) می‌مردند. این بیماری در اثر کمبود ویتامینC که در پرتقال و لیمو فراوان است به وجود‌می آید. دریانوردان به این نکته پی‌بردند که در اثر خوردن این نوع میوه‌ها می‌توانند از اسکوربوت جلوگیری کنند.
اهمیت نمکهای معدنی در ساختن استخوانها و دندانهاست. ماهیچه‌ها و اعصاب ما بدون وجود نمکهای ساده نمی‌توانند به درستی کارکنند و چنانچه به حد کافی نمک مصرف نکنیم در ماهیچه‌های بدن خود احساس درد وگرفتگی می‌کنیم.
یکدسته دیگر از مواد غذایی را کربوهیدراتهای فیبری تشکیل می دهند که نمی‌توانیم آنها را هضم کنیم. این مواد را حجیم کننده می‌نامند و تصور می‌رود که در عبور مواد از روده‌ها موثر باشند. همه خوراکیها، مواد مغذی لازم برای بدن را ندارند. در بسیاری از آنها یک و یا دو ماده به‌مقدار زیاد وجود دارد. گوشت، ماهی، پنیر و تخم‌مرغ از نظر پروتئین غنی هستند. غذاهایی که از آرد و شکر تهیه می‌شوند مقدار زیادی کربوهیدرات دارند. شیر، کره، ماهی تازه و گردو و فندق و پسته خوراکهای پرچربی هستند. میوه‌های تازه و سبزیجات، دارای انواع ویتامینها و نمکهای معدنی لازم هستند و نیز مواد فیبری را برای دستگاه گوارش ما تامین میکنند. شما باید سعی کنید هر روز از خوراکیهایی که شامل گروههای غذایی بالا هستند استفاده کنید. در این صورت برنامه غذایی متعادلی خواهید داشت که همه مواد مغذی را برای رشد سالم در اختیار می‌گذارد. مردم جهان دارای برنامه غذایی متفاوتی هستند. امریکائیها و اروپائیها مقدار زیادی گوشت می‌خورند و مردمان چین و نژادهای دیگر شرقی برنج و سبزیجات استفاده می‌کنند.
ژاپنیها و روسها به مقدار کمتری، ماهی مصرف می‌کنند. راه و روش زندگی هر قومی به وسعت و طبیعت زمینی که در اختیار دارند و تعداد افرادی که از این زمین تغذیه می‌شوند بستگی دارند. چینیها و هندیها با جمعیت بسیار زیاد غذای خود را از زمینهای غیر حاصلخیز و فقیر و در شرایط سخت آب و هوا تامین می‌کنند. آنها مواد غذایی را با بیشترین بهره‌دهی و بازدهی به‌ دست می‌آورند.
اگر ما اصطلاح زنجیره‌غذایی را در نظر بگیریم متوجه می‌شویم که هر اندازه مراحل بالاتری را در این زنجیره طی کنیم انرژی بیشتری هدر می‌دهیم، در واقع یک کشاورز می‌تواند با کشت گندم در یک مزرعه ده برابر غذایی را به دست آورد که از چرای گله ای در آن مزرعه به دست می‌آورد. در اروپا و امریکای شمالی در مقایسه با جمعیت آنها مزارع زیادی وجود دارد. و شاید به همین دلیل باشد که آنها به خود اجازه می‌دهند تا بیشتر از گوشت حیوانات گیاهخوار استفاده کنند و از این راه انرژی خورشید را به مصرف برسانند.
منبع : شبکه رشد


همچنین مشاهده کنید