چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

خود بوش هم نمی داند می خواهد چه کند!


خود بوش هم نمی داند می خواهد چه کند!
اکنون به محض ورود بازرسان آژانس به ایران، این کشور فعالیت هسته ای را در اصفهان از سر خواهد گرفت،‌ اما امکان بالایی وجود دارد که بوش در مورد حمله به ایران، در صورت عدم توقف برنامه هسته ای، بلوف بزند. البته او آنچه را می خواهد بیان نمی کند،‌ و گزینه های او آنقدرها هم خوب نیستند.
پر واضح است که دولت بوش، در شرایط نامناسب نظامی که در عراق دارد، شدیدا به آغاز جنگی دیگر با ایران بی تمایل است و بهترین شاهد آن ارزیابی اخیر اطلاعات ملی آمریکاست که می گوید ایران هنوز ده سال تا دستیابی به سلاح های هسته ای فاصله دارد در حالی که شش ماه پیش، ارزیابی ها مدت مورد نظر را پنج سال اعلام کرده بودند.
این مسأله که منابع اطلاعاتی آمریکا ۱۰ سال و موساد،‌ آژانس اطلاعاتی اسرائیل، سه سال را زمان دستیابی ایران تخمین زده اند نشان دهنده این است که تمایلی نسبی در دولت های آمریکا و اسرائیل برای حمله به ایران وجود دارد.
البته نیازی نیست که هیچ یک از این ارزیابی ها صحیح باشد زیرا ایران بر صلح آمیز بودن فعالیت های خود اصرار دارد و داشتن ذخایر عظیم نفتی گواه این نیست که ایران در این زمینه پنهان کاری می کند. از نظر اقتصادی کاملا درست می نماید که کشوری سود نفتی هنگفتی داشته باشد و بخواهد برق خود را در داخل تولید کند چنانکه هیچ کس به مکزیک نمی گوید که نباید نیروگاه هسته ای احداث کند.
اما این واقعیت که ایران در پی افزایش ظرفیت غنی سازی است و این خود امکان تولید سلاح هسته ای را ایجاد می کند هنوز در پرده ابهام قرار دارد زیرا خریداری اورانیوم غنی شده از کشورهای دیگر به مراتب کم هزینه تر خواهد بود.
احتمال دارد که ایران در پی دستیابی به سلاح های هسته ای باشد ولی هیچ مدرکی در حال حاضر وجود ندارد که فعالیت ایران برخلاف قانون یا پیمان منع گسترش هسته ای است پس این دولت حق دارد که از انرژی هسته ای غیرنظامی به شرط عدم دنبال کردن تسلیحات هسته ای استفاده کند.
بنابراین گفته های زورگویانه واشنگتن مبنی بر ارجاع ایران به شورای امنیت و اعمال تحریم به نظر بیشتر بی معنا می آیند ولی پنهان کردن برخی اطلاعات هسته ای توسط ایران مشکوک می نماید هر چند هیچ کاری برخلاف قوانین بین المللی انجام نشده است.
در حال حاضر هیچ دلیل قانونی برای تحریم ایران وجود نداشته و شورای امنیت اجازه اعمال آن را نخواهد داد و حتی اگر واشنگتن شدیدا در
این راه تلاش کند احتمالا روسیه و یا چین آنرا وتو خواهند کرد.
اما بوش با تهدید ۱۰ سال دیگر چه خواهد کرد؟ شاید بهتر باشد که بگوییم مقاصد ایران مشخص نیست و دولت ۱۰ سال دیگر با دولت کنونی متفاوت خواهد بود و هرگونه عملیات نظامی آمریکا علیه ایران در شرایط فعلی و بدون مدرکی مبنی بر خواسته ایران برای دستیابی به تسلیحات هسته ای، کاملا غیرقانونی است.
اما هیچ یک از این مسائل بوش را از حمله به عراق بازنداشت و او کنون در حال کنار کشیدن خود از این قضیه است. اما آیا ممکن است که بخواهد دوباره این کار را تکرار کند؟
حمله به ایران از لحاظ نظامی هیچ دستاوردی نخواهد داشت زیرا ظرفیت نظامی آمریکا برای حمله به کشوری به بزرگی ایران ناکافی است. تنها کاری که می تواند انجام دهد بمباران تأسیسات هسته ای ایران و آزار دادن ایرانی ها تا جایی است که آنها به اعتقاد آمریکایی ها از اخلال در عراق و سایر مناطق خلیج فارس و خاورمیانه دست بردارند!
اما باید توجه داشت که این تصمیم دولت بوش حتی متحدان او را نیز دور خواهد کرد و در داخل آمریکا هم موج نارضایتی را برخواهد انگیخت چنانکه اکنون هم مردم آمریکا مخالفت خود را از هزینه و بیهودگی جنگ عراق ابراز داشته اند و برای جنگ دیگری آماده نیستند، انتخابات میان دوره ای کنگره در سال آینده می تواند عامل مهمی باشد اما حقیقت این است که هیچ کس نمی داند بوش می خواهد چه کند و چه بسا حتی خودش هم این موضوع را نداند.
منبع : خبرگزاری آفتاب


همچنین مشاهده کنید