یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تاجیکستان در سالی که گذشت


تاجیکستان در سالی که گذشت
تشکیل و برگزاری نشست همزمان سران جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع «همسود»، سازمان همکاری اقتصادی اورآسیا و سازمان امنیت دسته جمعی در دوشنبه پایتخت تاجیکستان ازمهم ترین رویدادهای سال ۲۰۰۷ میلادی درتاجیکستان بود. به اعتقاد مقام های دولت تاجیکستان و برخی از صاحب نظران نشست سران همسود، اورآسیا و امنیت دسته جمعی در دوشنبه که پاییز گذشته تشکیل شد، بیانگر تقویت ثبات و آرامش در این کشور بود و برای افزایش نفوذ سیاسی و معرفی تاجیکستان به عنوان یک کشور امن اهمیت زیادی داشت.
براساس گزارش وزارت خارجه تاجیکستان در سالی که گذشت شرکای اصلی تاجیکستان از جمله ایران، روسیه و آمریکا اقدام تازه ای در روابط بین المللی این کشور نکرده بودند. به گزارش ایرنا تاجیکستان در سال ۲۰۰۷انتظار تزریق سرمایه های هنگفت خارجی را به بخش اقتصاد خود داشت، ولی این انتظار برآورده نشد و بر اساس گزارش وزارت رشد و اقتصاد و تجارت تاجیکستان تنها ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه خارجی در سال گذشته میلادی در بخش های مختلف این کشور وارد شد. به اعتقاد کارشناسان این رقم نسبت به آنچه که در کشورهای دیگر جامعه مستقل همسود هزینه شد، ناچیز به نظر می رسد. گفته می شود در مجموع در جامعه کشورهای مستقل همسود در سال گذشته ۱۴۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری شده که حدود نیم میلیارد دلار از این رقم سهم تاجیکستان شده است. برخی ازکارشناسان علت افت سرمایه گذاری خارجی در تاجیکستان را در ضعف قوانین و مقررات سرمایه گذاری و تضمین های حمایت ازسرمایه گذاران خارجی دراین کشور می دانند. مقام های دولت تاجیکستان امیدوار بودند که نخستین چرخه نیروگاه برق آبی سنگتوده ۱ توسط شرکت شبکه واحد روسیه در سال ۲۰۰۷ راه اندازی می شود و تا حدی به بحران و کمبود نیروی برق در این کشور کمک می کند، ولی راه اندازی این چرخه تولید برق به علل فنی به اواخر ماه اول سال ۲۰۰۸ موکول شد.
مهم ترین ره آورد امیدوارکننده دولت تاجیکستان در سال گذشته میلادی تنظیم سند راهبردی رشد اجتماعی و اقتصادی این کشور برای سه سال آینده است که به تصویب مجلس این کشور نیز رسید. در این سند حجم فرآورده های ناخالص ملی تاجیکستان در سال ۲۰۰۸ حدود ۱۵ میلیارد سامانی ( ۵میلیارد دلار) و در سال های بعدی ۱۷ تا ۲۰ میلیارد سامانی (حدود ۷میلیارد دلار) پیش بینی شده است. این در حالی است که بانک جهانی در گزارشی زمینه های رشد اقتصادی تاجیکستان را ناکافی دانسته و این کشور را در بین ۱۷۸کشور جهان از نظر اقتصادی در ردیف ۱۵۳ قرار داده است. افزایش بی رویه میزان تورم درتاجیکستان که باعث گران شدن نرخ کالاها و خدمات، بویژه حمل ونقل، افزایش قیمت کالاهای اساسی مثل نان و مواد خوراکی شد، از مسایل مهم تاجیکستان درسال گذشته بود و به نوعی که مردم به یکباره دچار سردرگمی شدند و با درآمد ناچیز خود به سختی زندگی کردند. این موضوع به حدی مشکل ساز شد که دولت به یکباره حقوق کارمندان خود را دو چندان کرد.
سال گذشته تاجیکستان همچنین حوادث زیادی از جمله چند حادثه طبیعی مثل زلزله و سیل درمناطق رشت و اشت در شرق و شمال این کشور را پشت سر گذاشت که خسارات مالی و تلفات جانی زیادی درپی داشت. همچنین در واپسین روزهای سال ۲۰۰۷ سانحه برخورد مینی بوس با قطار، ریزش بهمن در جاده کوهستانی انزاب و آتش گرفتن قدیمی ترین و بزرگترین دانشگاه پزشکی این کشور از رویدادهای تلخ تاجیکستان بود. افتتاح پل دوستی بر روی رودخانه مرزی پنج «آمودریا» که ارتباط زمینی و حمل ونقل کالا را از طریق تاجیکستان به افغانستان و بالعکس آسان می کند از رویدادهای مهم تاجیکستان درسال گذشته میلادی بود.
با این حال تاجیکستان درسال ۲۰۰۷ با اجرای سیاست درهای باز در عرصه بین المللی موفقیت هایی داشته است، از جمله در سالی که گذشت توانست تا حدی مشکلات خود را با همسایه اش ازبکستان حل کند، به گونه ای که ازبکستان با ترانزیت برق ترکمنستان از طریق این کشور به تاجیکستان موافقت کرد. همچنین دراین سال سفرهای رسمی امامعلی رحمانف به کشورهای مختلف از جمله کشورهای عربی باعث شد تا سطح روابط سیاسی تاجیکستان با کشورهای عربی بویژه امارات متحده عربی افزایش یابد و به گشایش نمایندگی سیاسی این کشور درتاجیکستان منجر شود.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید