یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


جزئیات سیاست‌های جدید دولت در بخش مسکن


جزئیات سیاست‌های جدید دولت در بخش مسکن
جزئیات سیاست های جدید دولت در بخش مسكن برای كاهش اجاره بها و تعدیل قیمت مسكن اعلام شد.با تصویب آیین نامه اجرایی بخش مسكن در قانون بودجه ۸۶ سیاست های جدید بخش مسكن با عنوان «بسته حمایتی جامع مسكن» بزودی اجرایی می شود.
براین اساس و به منظور ساماندهی بازار عرضه مسكن اجاره ای، وزارت مسكن و شهرسازی موظف شد نسبت به تأمین زمین مناسب برای ساخت مسكن اجاره ای حداكثر با ۷۵ متر مربع توسط اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی، نهادهای عمومی غیردولتی، خیرین مسكن ساز، نهادهای متولی حمایت از گروه های كم درآمد و تعاونی های موجر اقدام كند.
تا زمانی كه از این واحدها به صورت اجاره ای بهره برداری شود، بابت زمین اجاره ای صرفاً اجاره بها دریافت می شود و در غیر این صورت قیمت زمین به قیمت كارشناسی روز دریافت می شود.اجاره بهای سالانه حداكثر تا ۲۰ درصد قیمت منطقه ای خواهد بود.
بانك مركزی مجاز است از طریق بانك های عامل نسبت به تأمین تسهیلات بلندمدت حداكثر تا ۸۰ درصد هزینه ساخت واحدهای مسكونی به شركت ها و مؤسساتی كه قصد دارند این گونه واحدها را به صورت اجاره ای به گروه های كم درآمد واگذار كنند، تا سقف یك هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال اقدام كند.
به دولت اجازه داده می شود تا ۵۰ درصد و در بافت های فرسوده تا ۶۰ درصد از سود تسهیلات اعطایی به سازندگان غیردولتی (خصوصی، تعاونی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی) واحدهای مسكونی اجاره ای را متناسب با معكوس سطح زیربنا، تأمین كند.درصورتی كه این گونه واحدها طبق قرارداد از حالت اجاره ای خارج شوند، ارزش حال یارانه های پرداختی و باقیمانده اقساط تسهیلات به صورت یكجا از مالك دریافت می شود.
برای توسعه اجاره داری و انجام وظایف شهرداری ها در این راستا، شهرداری ها با همكاری شورای اسلامی شهرها مكلفند تمام مازاد تراكم پایه تا سقف تراكم مجاز مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران یا كمیسیون ماده (۵) را تا پایان مدت اجاره داری دریافت نكرده، در صورت خروج از حالت اجاره داری یا فروش، عوارض مربوط را به قیمت روز دریافت كند.
براین اساس، در شهرهای زیر یك میلیون نفر و تا میانگین ۷۵ متر مربع بنا زمین به صورت اجاره بلندمدت ۹۹ ساله به اعضای واجد شرایط تعاونی ها و افراد واجد شرایط واگذار می شود.
اجاره زمین در شهرهای یك میلیون نفر جمعیت كسری از قیمت منطقه ای و در شهرهای بالای یك میلیون نفر صرفاً در شهرك های اقماری مضربی از قیمت های منطقه ای است.
وزارت تعاون موظف است نسبت به سازماندهی همه متقاضیان واجد شرایط در قالب تعاونی ها و گروه های ساخت و تولید مسكن و انبوه ساز اقدام و تا پایان مراحل كار بر اجرای این فرایند نظارت كند.برای گروه های سازنده ۳ واحد و بالاتر غیرتعاونی، وزارت مسكن و شهرسازی عهده دار وظیفه نظارت خواهد بود.
بانك مركزی ایران مجاز است از طریق بانك های عامل نسبت به تأمین و پرداخت تسهیلات ساخت واحد مسكونی تا ۸۰ درصد هزینه های ساخت مسكن اقدام كند تا سقف ۵۰ درصد از سود این تسهیلات، با تناسب معكوس سطح زیربنای واحد مسكونی و فناوری ساخت، به صورت كمك سود تسهیلات بانكی تأمین و پرداخت خواهد شد.
وام دوره مشاركت مدنی قابل تبدیل به فروش اقساطی خواهد بود. وزارت مسكن وشهرسازی موظف است به منظور تأمین اراضی مناسب نسبت به مطالعه و مكان یابی و شناسایی همه امكانات موجود در قالب توسعه های متصل یا درونی، با اولویت بافت های فرسوده و سكونتگاه های غیررسمی، توسعه منفصل با ایجاد مجتمع ها، شهرك ها و شهرهای جدید با رعایت قوانین و مقررات مصوب تا سقف ۱۰ میلیارد ریال اقدام كند.
همه دستگاه های اجرایی مكلفند اراضی ای كه با پیشنهاد وزارت مسكن و شهرسازی و تأیید مراجع ذی ربط به تصویب هیأت وزیران می رسد را با فوریت و به صورت رایگان، به مالكیت وزارتخانه مذكور به نمایندگی از سوی دولت منتقل كنند.سازمان ثبت اسناد و املاك كشور موظف است به فوریت و خارج از نوبت، اقدام های مربوط به انتقال، تفكیك و سایر اقدام های ثبتی برروی این اراضی را حسب اعلام وزارت مسكن و شهرسازی به انجام رساند.
وزارت مسكن وشهرسازی می تواند درصورت نیاز به اراضی تحت مالكیت غیر، نسبت به مشاركت با مالكین آنان یا معاوضه یا تهاتر با سایر اراضی یا خرید آن اراضی به قیمت كارشناسی تا سقف دویست میلیارد ریال اقدام كند.
براین اساس به هر واحد، تسهیلاتی برای آماده سازی پرداخت می شود.میزان تسهیلات به ازای هر واحد مسكونی حداكثر تا ۲۰ میلیون ریال است.حداكثر ۳ سال پس از اعطای وام به متقاضیان، هزینه های آماده سازی در اقساط ۱۵ ساله از مالك دریافت می شود.واگذاری زمین های فاقد تاسیسات زیربنایی ممنوع است.
شهرداری های شهرهای مشمول این طرح مكلفند نسبت به اعمال ۵۰ درصد تخفیف و تقسیط بدون سود، مابقی عوارض و همه دریافتی ها برای صدور پروانه ساخت واحدهای مسكونی برای گروه های كم درآمد اقدام كنند.
به دولت اجازه داده می شود تا سقف ۲۵۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال كمك سود تسهیلات بانكی برای سازندگان غیردولتی (خصوصی، تعاونی و عمومی) در دوره مشاركت مدنی در بافت های فرسوده و سكونتگاه های غیررسمی در دوره فروش اقساطی سهم الشركه بانك تا سقف پنجاه درصد سود تسهیلات بانكی واحد های مسكونی با زیربنا های مفید تا الگوی مصرف مسكن و متناسب با معكوس سطح زیربنا را تأمین كند. تسهیلات دوره مشاركت مدنی قابل تبدیل به فروش اقساطی با بازپرداخت پلكانی است. سازندگان این واحدها، از پرداخت نخستین مالیات نقل وانتقال، معاف هستند.
وزارت مسكن و شهرسازی موظف است تا ۳۵ درصد از منابع درآمدی خود را به میزان ۲۰۰ میلیارد ریال به صورت كمك یارانه سود بانكی یا وجوه اداره شده از طریق بانك های عامل به منظور تشویق سازندگان واحد های استیجاری و سایر سازندگان و كمك به ساخت مسكن گروه های كم درآمد در بافت های فرسوده به مصرف برساند.
برای تشویق سازندگان واحد های مسكونی در بافت های فرسوده شهری و سكونتگاه های غیررسمی، شهرداری و شورای شهر آن ها موظفند حداقل پنجاه درصد هزینه پروانه و تراكم پایه و مازاد را متناسب با میزان تجمیع واحد های مسكونی پراكنده و كوچك، كاهش دهند و تا پنجاه درصد مابقی هزینه پروانه و تراكم پایه و مازاد تا تراكم كل سیصد درصد تا سقف دویست میلیارد ریال توسط دولت تأمین شود. شورای عالی شهرسازی و معماری ایران موظف است در این بافت ها تراكم پایه را حداقل شصت درصد افزایش دهد.
به وزارت مسكـن وشهرسازی اجازه داده می شود به منظور ترویج بیمه ساختمان های مسكونی در طرح های مصوب بافت های فرسوده شهری و سكونتگاه های غیررسمی، بخشی از هزینه های مربوط را تا سقف یكصد میلیارد ریال پرداخت كند.
وزارت كشور می تواند در سال ۱۳۸۶ حداكثر تا معادل ارزی ۴ هزار و ۴۵۰ میلیارد ریال از محل تسهیلات مالی خارجی برای نوسازی بافت های فرسوده شهری و سكونتگاه های غیر رسمی استفاده كند.
وزارت مسكن و شهرسازی اجازه دارد به منظور اجرای طرح های نوسازی بافت های فرسوده شهری و سكونتگاه های غیررسمی ۶ هزار میلیارد ریال اوراق مشاركت به فروش برساند.
شهرداری ها نیز می توانند در سال ۱۳۸۶ حداكثر تا سقف ۵ هزار میلیارد ریال اوراق مشاركت برای اجرای طرح های نوسازی بافت های فرسوده شهری و سكونتگاه های غیررسمی با تضمین خود منتشر كنند.
براساس این مصوبه دولت از شركت ها و مؤسسات غیردولتی تولید انبوه مسكن كه با فناوری روز، صرفه جویی در مصالح، استفاده از مصالح نوین، بهینه سازی مصرف سوخت، با رعایت الگوی مصرف مسكن و مقررات ملی ساختمان اقدام به تولید مسكن می كنند، حمایت خواهد كرد.
معافیت از مالیات نخستین نقل و انتقال و ارائه تسهیلات ارزان قیمت ساخت متناسب با معكوس زیربنا، از جمله این حمایت ها است.
همچنین به منظور حمایت از آن دسته از سازندگان مسكن یا تولیدكنندگان مصالح ساختمانی كه از فناوری های نوینی استفاده می كنند كه موجب صرفه جویی های مناسب در ساخت و بهره برداری ساختمان می شود، اجازه داده می شود تا معادل ارزی ۸ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال از طریق تسهیلات مالی خارجی استفاده كنند.
وزارت مسكن و شهرسازی موظف است حداكثر تا ۲ ماه پس از تصویب این قانون، با همكاری وزارت صنایع و معادن آیین نامه ضوابط تولید صنعتی مسكن و ساختمان را تهیه كند و به تصویب هیأت وزیران برساند. بانك مسكن مجاز است تا سقف ۱۰ هزار میلیارد ریال اوراق مشاركت با تضمین خود فقط برای اعـطای تسهیلات برای سـاخت مسـكن به فروش رساند.
به وزارت مسكن و شهرسازی اجازه داده می شود برای تأمین منابع لازم تا سقف ۱۰۰ میلیارد ریال برای خرید اراضی مورد نیاز اجرای طرح های مسكن گروه های كم درآمد، آن قسمت از اراضی شهری متعلق به دولت كه توسط اشخاص حقیقی به صورت غیرمجاز تا پایان سال ۱۳۸۳ تصرف و در آن بنا ساخته شده است در صورت مغایرت نداشتن با طرح های مصوب شهری برابر بهای كارشناسی روز سال ۱۳۸۶ به متصرفان واگذار كند.
تبدیل تسهیلات مشاركت مدنی به فروش اقساطی یا انتقال تسهیلات ساخت مسكن از گیرنده تسهیلات به ذی نفع دیگر بدون هر نوع هزینه اضافی مازاد بر قرارداد اولیه خواهد بود.
آیین نامه اجرایی این بند به پیشنهاد وزارت مسكن و شهرسازی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور و بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران تهیه شده و به تصویب هیأت وزیران خواهدرسید.
در سال ۱۳۸۶ برای جلوگیری از بی نظمی در ساخت و ساز شهری و زیباسازی شهر، ارتفاع و تراكم مجاز برای زمین های دارای بنا یا فاقد بنا یكسان است.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید