یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


قدم های بلند تر به سوی مرگ


قدم های بلند تر به سوی مرگ
امروزه اعتیاد مشکل بزرگ جوامع است و خساراتی که این معضل یا بلای خانمانسوز به جا می گذارد بسیار زیانبار است زیرا نیروی جوان جامعه را از چرخه تولید خارج می کند. اعتیاد وابستگی جسمی یا روانی به چیزی است که مواد شیمیایی یا مواردی مانند اینترنت نیز می تواند از جمله آن باشد. اعتیاد به ترکیبات شیمیایی رایج ترین نوع موجود است و موادی که به طور معمول به کار می روند شامل داروهای مسکن و خواب آور، محرکهای مغزی،مواد استنشاقی، الکل،مواد افیونی و یا حشیش هستند. داروهای مسکن و خواب آور شامل گروه داروهای بنزودیازپین هستند.
این ترکیبات باعث اختلال عملکرد شغلی و اجتماعی خواب الودگی و اختلال درک است. از علائم آن پوست سرد و نمناک است و عوارض آن ناراحتی های کبدی و گوارشی و در نهایت در اثر مصرف زیاد مرگ را به دنبال دارد. گروه دیگری از مواد اعتیاد آور که ممکن است کمتر جلب توجه کند مواد استنشاقی است مانند چسب موکت، تینر، بنزین، گاز فندک اتر و مایع خشک شویی است. پس از مصرف این مواد فرد دچار نشئگی، سردرد، تهوع، پرخاشگری، اختلال تکلم و افزایش تعداد ضربانهای قلب است.این گونه مواد باعث از بین رفتن سلولهای مغزی، کاهش بهره هوشی و آسیبهای جدی به کبد و کلیه و عضلات و ریه می شود.
اما از آنجایی که این مواد مستقیم اثر بر مغز دارد احتمال کم خونی و سکته بسیار زیاد است. ترکیبات دیگر مواد الکلی مانند انواع مشروبات الکلی هستند که سبب به هم خوردن تعادل و کندی پاسخ میشود و از علائم آن استشمام بوی الکل، سیگار کشیدن زیاد و استفراغ است. در چنین افرادی خطر ابتلا به سرطان سر و گردن و آسیب کبد بسیار بالاست.
مشهورترین گروه مواد اعتیاد آور مواد افیونی مانند تریاک، شیره کدئین، مرفین و هروئین هستند.این مواد حالت نشئگی گرما و گیجی ایجاد می کنند. مشخص ترین علامت مصرف تنگی مردمک چشم این افراد است همچنین حساسیت، کاهش وزن، کاهش میل جنسی و تیره شدن پوست است و احتمال ابتلا به هپاتیت،کزاز و ایدز در این گونه افراد بسیار بالاست و مرگ بیشتر در این گروه اتفاق می افتد. گروه دیگر مواد اعتیاد آور کانابیس است که شامل حشیش،ماری جوانا، گراس و بنگ واست. در اینگونه افراد تمرکز از بین رفته و اشتها افزایش می یابد.
از علائم مصرف آن قرمز شدن چشم است.این مواد به سلولهای مغزی آسیب جدی وارد می کند و با درصد بالایی سبب سرطان ریه می شود. و اما گروه جدیدی از مواد اعتیاد آور که محرکهای مغزی هستند. این مواد گروها از آمفتامین دیتالین و مشتقات آنها هستند.از مشتقات این مواد می توان به۳و۴متیلن دی اکسی مت آمفنامین MDMAاشاره کرد.
XTCامروزه به نامهای اکستاسی،اکستازی، اکس و یا قرص شادی بخش شناخته شده است در بین عامه مردم اسمهای دیگری نیز دارد. اکستازی از حدود نیمه های دهه ۱۹۶۰به عنوان آمفتامین با عوارض کمی برای کاهش افسردگی وارد بازار شد و به صورت کوتاه مدت باعث بهبود این مشکلات شد اما به دلیل سو» مصرف باعث مشکلات زیادی می شود که باعث شده از آن به عنوان یک ماده مخدر نام برده شود. این دارو به صورت قرص و معمولا در برخی پارتی ها و میهمانیها استفاده می شود. این قرص از موادی که باعث توهم زایی می شوند هم تشکیل شده است.این قرص زمانی که ساخته می شود،نظارتی بر روی آن صورت نمی گیرد و ممکن است که از مواد دیگری هم ساخته شود(زیرا در کارخانه های معتبر ساخته نمی شود و یکی از دلایلی است که باعث شده به عنوان قاچاق معرفی شود). از لحاظ روانی این قرص باعث اعتیاد به آن هم می شود که بسیار خطرناک است. تا حدی که ۳۰۰میلیگرم از آن می تواند سبب مرگ یک دختر ۱۵ساله شود.
● اثرات کوتاه مدت:
اکستازی باعث افزایش انرژی و توهم در فرد می شود.مصرف کنندگان می گویند که بعد از مصرف دوست دارند به دیگران نزدیک شده و با آنها تماس داشته باشند.از دیگر اثرات آن می توان به دندان قروچه غیر ارادی، کاهش اعمال مهاری، لرز با یا بدون تعریق زیاد، تاری دید، افزایش ضربان قلب و فشار خون، احتمال بروز تشنج ومواد تحریکی موجود در قرص می توانند باعث شوند تا مصرف کننده به طور باورنکردنی و طولانی مدت برقصد که اگر در این شرایط گرما و شلوغی(مثلا در یک پارتی) هم باشد ممکن است سبب تب و از دست دادن آب بدن(به شکل عرق) شود.این شرایط می تواند منجر به از دست دادن عملکرد عضلات، کلیه، قلب و کبد شود.در این صورت می توان مرگ را هم دید. حتی بعد از این اثرات مشکل در خواب، اضطراب و افسردگی هم دیده می شود.
● اثرات طولانی مدت:
استفاده مکرر از اکستازی(و یا اعتیاد به آن) می تواند سبب از بین رفتن و تخریب سلولهای ترشح کننده سروتونین شود.این سلولها نقش مهمی در حالت روحی افراد، حافظه، یادگیری، درد و اشتها دارندکه تخریب آنها سبب اختلال در عمل آنها می شود.(اختلال در حافظه و یادگیری، کم اشتهایی، افزایش احساس درد، افسردگی و اضطراب). این قرصها در انواع نامهای تجاری و با آرمهای مختلف میتسوبیشی،موتورولا و تولید می شوند. حال باید از کسانی که از این ماده خطرناک استفاده می کنند پرسید که آیا حالت سرخوشی موقت به این همه اختلال و شاید مرگ می ارزد؟؟!! این ماده در سال ۱۹۱۴در آلمان توسط شرکت مرک به عنوان کاهنده اشتها تولید شد اما به علت عوارض آن از رده خارج گردید.بعد از مدتی در دهه ۷۰ در روان درمانی برای کمک به بیان احساسات بیماران به کار برده شد.با اثبات اثرات این ماده روی مغز حیوانات آزمایشگی مصرف آن ممنوع شد.به گزارش ایرنا ، به علت افزایش بیش از حد انرژی افرادی که از مخدرهای صنعتی استفاده می کنند، تمایل به رقصهای طولانی مدت دارند.
دیگر اثرات آن کاهش اشتها،تاری دید، گشاد شدن مردمکها است که باعث می شود در مهمانیها با وجود نور کم مجبور به استفاده از عینکهای آفتابی در شب شوند. حرکات غیر طبیعی چشم،افزایش ضربان قلب و فشار خون قفل شدن دندانها که برای جلوگیری از این حالت مجبور به مصرفآدامس هستند و تا ساعتها این حالت فک زدنهای غیر طبیعی وجود دارد نیز از عوارض های دیگر است.
این اثرات ۳تا ۲۴ساعت باقی می ماند و بعد از آن تمایل شدید برای مصرف مجدد آن وجود دارد. اعتیاد به این ماده روانی و ترک آن بسیار دشوار است.متاسفانه میزان مصرف این ماده خطر ناک در ایران در حال افزایش است.خطر مرگ با مصرفآن وجود دارد و هیچ پادزهری تا امروز برای مسمومیت با اکس شناسایی نشده است. اکستازی، اعتیاد جدیدی که در انتهای آن مرگ به انتظار نشسته است. نام علمی قرص اکستازی "متیل دی اکسی متیل آموتامین " می باشد. اثر هر قرص پس از خوردن بعد از ۱۵تا ۹۰دقیقه در فرد آشکار می شود و تا ۲۴ساعت باقی می ماند. اکستازی در لغت به معنی شادی مفرط بوده. اکستازی داروی سفید رنگ بدبو تلخ مزه است و به راحتی در آب حل می شود و به شکل های قرص کپسول آدامس نوشابه پودرهای طمع دار تولید و عرضه می شود و گاه نیز به صورت تزریق وریدی مورد استفاده قرار می گیرد.
تحقیقات ثابت کرده اند ۹۹درصد کسانی که از این قرص استفاده می کنند دچار افسردگی های شدید شده و اقدام به ارتباطات نامشروع جنسی و خودکشی می کنند. قرص اکس سبب تخریب قسمت هایی از مغز می شود که قدرت تصمیم گیری را از شخص مصرف کننده می گیرد. برخی از عوارضی که مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته اند عبارتند از: تخریب سلول های قشر مخ. نارسایی کبد و کلیه و ضایعات پوستی و زوال حافظه کوتاه مدت.
● اثرات قرص های اکستازی:
۱) اثرات شدید احساسی و اختلال خواب
۲) انقباض شدید فک و پارگی زبان
۳) فراموشی در ۶۰درصد موارد
۴) تهوع، استفراغ و سردردهای پیاپی
۵) سرکوب شدید خون سازی مغز استخوان.
اگر اقدامی جدی برای آگاه سازی جامعه در مورد عوارض و خطرات داروهای نشاط آور ازجمله اکستازی انجام نشود، در آینده با گسترش بیشتر این داروها در میان جوانان و گرایش آنها به مواد خطرناک تری نظیر هرویین و کوکایین روبه رو خواهیم بود. مطالعات غیرساخت یافته در ایران، روندی بشدت رو به رشد را نشان می دهد که کاهش قیمت داروهای اکستازی به حدود ۷۵۰تا ۱۵۰۰تومان خود یکی از علل آن است.
● شکل قرص های اکستازی:
اکستازی به صورت قرص های خوراکی، آدامس های جویدنی، کپسول و مواد تدخینی و ترزیقی است. در حال حاضر نیز امکان ساخت این قرص ها در آزمایشگاه های غیرقانونی و زیرپله ای داخلی وجود دارد که البته با توجه به ترکیب مواد اضافی غیراستاندارد، مصرف آن دارای عوارض شدیدتری خواهدبود. در بین مصرف کنندگان موادمخدر گروه مصرف کننده اکستازی و گروه مصرف کننده آمفتامین و اکستازی بیش از سایر گروه ها به موسیقی علاقه نشان می دهند. همچنین در بین این دو گروه رفتن به میهمانی های خانگی شیوع بیشتری دارد.
● اثرهای اکستازی:
در مطالعه ای که به روش نمونه گیری برقی در استرالیا انجام شده پژوهشگران از کنجکاوی، تفریح، لذت و خوشگذرانی به عنوان محرک های اصلی مصرف این مواد یاد کرده اند. در نهایت می توان گفت که هر دو مطالعه این باور و تصویر عمومی را تصدیق می کند که اکستازی توسط جوانان فعال مصرف می شود و نماد تفریح، فراغت و کلاس است. اثر اکستازی بیست تا نود دقیقه بعد از مصرف ظاهر می شود و حدود دو سه ساعت در بدن باقی می ماند و سپس کاهش می یابد. البته آثار آن ممکن است تا ۲۴ساعت در بدن باقی بماند.
● عوارض اکستازی:
اکستازی عوارض شدیدی دارد که از آن جمله است: اختلالات بینایی، کاهش اشتها، حرکات غیرطبیعی چشم، گشاد شدن مردمک، تحریک شدید نسبت به نور(حتی نور ضعیف)، تغییر در تعادل دمای بدن و احساس سرما و یا گرمای شدید، تمایل شدید برای مصرف آب، قفل شدن فک، لرزیدن، عصبی شدن، بی میلی به استراحت و تمایل شدید روانی برای مصرف مجدد این ماده بعد از افت اثر اولیه.
● اثرهای شدید و مزمن آن:
مصرف اکستازی در عین حال ممکن است اثرهای شدیدتری هم در بدن ایجاد کند که بسیاری از این اثرها ممکن است باعث مشکلاتی جبران ناپذیر در بدن شوند. این اثرها عبارتند از: ایجاد عوارض شدید و غیرقابل بازگشت در مغز و بخصوص حافظه، روان پریشی و کابوس های شبانه، آسیب های کبدی، سرکوب فعالیت مراکز خونسازی در بدن،سرگیجه، تشنج و مرگ.
منبع : روزنامه ابتکار


همچنین مشاهده کنید