دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


طاعون خفته قرن


طاعون خفته قرن
● گسترش مصرف اکستازی و پیامدهای آن
علاوه بر ناآگاهی و تصور نادرست جوانانی که به راحتی عمر، زندگی، انرژی، جوانی و توانایی های خود را به یک دقیقه شادی کاذب می فروشند و یک عمر تباهی می خرند، کم توجهی به انرژی های مثبت جوانان، نبودن فضاهای قانونی و تعیین شده برای تخلیه انرژی و ساماندهی و کانالیزه نکردن نحوه استفاده از انرژی و شور جوانی خیل عظیم جمعیت زیر ۲۵ سال کشور، عدم برنامه ریزی برای شادی و پر رنگ بودن غم و اندوه به هر بهانه یی باعث شده اکستازی به عنوان آخر خط بسیاری از جوانان (حتی تحصیلکرده و مرفه امروز) وصدهزار نفر معتاد کشور، مساوی با یک دقیقه شادی و یک مرگ بلندپروازانه بعد از آن باشد،
● سرآغاز
طاعون خفته قرن را امروز کمتر کسی است که نشناسد. قرص های روانگردان برای جوانان دنیا و به خصوص جوانان ایرانی، به وسیله یی برای ابراز احساسات، تخلیه شادی های کاذب و گرفتن انرژی های لحظه یی تبدیل شده است. هرچند شاید تا به امروز تمام پزشکان دنیا، روزنامه نگاران، تحلیلگران مسائل سیاسی، سینمایی، ورزشی، نویسندگان، هنرمندان و همه اقشار معتبر و مورد وثوق در جوامع مختلف در مورد زیان های استفاده از این نوع مواد مخدر جدید هشدار دادند و علمای دین هم بر حرام و گناه بودن استفاده از آن گواهی کرده اند، اما متاسفانه جوانان امروز در دنیا آنقدر تجربه گرا شده اند که حاضر نباشند به هیچ قیمتی از نظریات دیگران استفاده کنند و تنها زمانی از اشتباه تاریخی خود پشیمان شوند که به دام این اعتیاد جدید قرن گرفتار آمده اند و خود، مضرات وحشتناک استفاده از این داروهای خنده دار را تجربه کنند.
● اکستازی چگونه ویران می کند
پژوهش های تازه نشان داده است که داروی نشاط آور اکستازی (ecstasy) خطر بروز حمله قلبی را افزایش می دهد. اکستازی نوعی داروی مخدر است که مصرف آن موجب بروز احساس شادی (یا اندوه) بسیار زیاد در مصرف کننده می شود و به رغم آسیب های جدی که این ماده مخدر بر مغز و سلامت انسان وارد می کند، در بین مصرف کنندگان این باور غلط وجود دارد که ماده یی بی خطر است.
اکستازی که مصرف آن در بین جوانان افزایش یافته، به جز برخی از کشورها در سایر کشورها در ردیف داروهای غیرقانونی است ولی از آنجا که از فرمول ساده یی برای تولید برخوردار است، در تمامی کشورها و از جمله ایران تولید می شود.
آخرین پژوهش ها به وضوح نشان می دهد که مصرف اکستازی همانند مصرف آمفتامین موجب بروز حمله قلبی خواهد شد. تحقیقات انجام شده موید آن است که آمفتامین و کوکائین انعقاد خون را تشدید کرده و در نتیجه با مسدود کردن عروق خونی موجب بروز حمله قلبی می شوند.
به پزشکان و بخش های اورژانس بیمارستان ها توصیه شده که در موقع درمان بیماران رابطه حمله قلبی و مصرف اکستازی را مدنظر داشته باشند و این مورد را بررسی کنند.
یکی از رایج ترین عوارض مصرف اکستازی که در بیشتر مواقع به مرگ منجر می شود، افزایش شدید دمای بدن یا هیپرترمی است که منجر به از کار افتادن ماهیچه ها، کلیه ها و دیگر اعضای بدن می شود.
این ماده در آلمان به عنوان کم کننده اشتها مورد استفاده قرار گرفت که به علت اثرات آن از رده مصرف خارج شد. اما بعدها این دارو کاربرد مجدد یافت و در روان درمانی برای کمک به بیان احساسات بیماران استفاده شد که با اثبات اثرات آن روی مغز حیوانات آزمایشگاهی، از رده خارج شد و مصرف آن در امریکا ممنوع اعلام شد.
در سال های اخیر مصرف آن در امریکا به شدت افزایش یافته که باعث نگرانی دولت شده است. در دوره زمانی خاصی در اروپا، مصرف این مواد انرژی زا و شادی بخش برای کاهش مصرف دیگر مواد مخدر مثل هروئین تشویق شد به طوری که مصرف آن در اروپا از هزار قرص در سال به میلیون قرص در دو سال بعد رسید.
درصدی از مردم امریکا حداقل یک بار این ترکیب را مصرف کرده اند. حداقل۱۱/۷ درصد دانش آموزان سال آخر دبیرستان در امریکا یک بار «اکس» مصرف کرده اند. مصرف این قرص ها در ایران به خصوص در یک سال اخیر به شدت افزایش یافته است. جوانان تحصیلکرده و مرفه، مصرف کنندگان اصلی این داروها هستند، بنابراین لازم است عموم مردم و پزشکان با اثرات سوءمصرف این دارو آشنا شوند.
آمین های مغز به ویژه نوراپی نفرین و سروتونین نوروترانسیمترهای مسیرهایی هستند که کارشان بروز خلق است. با توجه به فرضیه آمینی، کاهش عملکرد این آمین ها باعث افسردگی خواهد شد و افزایش فعالیت آنها باعث بهبود خلق وخو می شود.
سیدایمان ضیابری
منبع : روزنامه اعتماد