دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

جام جهانی - فرانسه ۱۹۹۸ و کره و ژاپن ۲۰۰۲


جام جهانی - فرانسه ۱۹۹۸ و کره و ژاپن ۲۰۰۲
● جام جهانی - فرانسه ۱۹۹۸
France ۱۹۹۸ بازهم تعداد تیمهای شرکت کننده در مراحل پایانی جام جهانی افزایش یافت. این مرتبه تعداد تیمها برای اولین بار به ۳۲ تیم افزایش یافت. سهمیه آسیا نیز به حداقل ۳ و حداکثر ۴ تیم افزایش یافت. ژاپن، کرواسی، جامائیکا و آفریقای جنوبی تیمهایی بودند که برای نخستین بار وارد جام جهانی می شدند.
تیم ملی ایران نیز پس از گذشت ۲۰ سال توانست برای بار دوم به جام برسد. ایران به عنوان آخرین تیم به این جام آمده بود. آخرین امید ایران گذر از سد استرالیا بود که این امر در یک بازی مهیج و نفس گیر در ملبورن (در روز هشتم آذر ۱۳۷۶) اتفاق افتاده بود.
در این دوره ۱۴ تیم از اروپا، ۴ تیم از آمریکای جنوبی، ۳ تیم از آمریکای مرکزی و شمالی، ۵ تیم از آفریقا و ۴ تیم از آسیا شرکت داشتند. بازی ها در ۱۰ استادیوم جدید، بازسازی شده و مدرن فرانسه انجام شد. ۳۲ تیم شرکت کننده در۸ گروه ۴ تیمی قرار داشتند که از هر گروه ۲ تیم اول صعود می کردند.
کرواسی که به عنوانی کشوری مستقل و جدا شده از یوگوسلاوی باری بار نخست حضور در جام را تجربه می کرد، شگفتی ساز این جام شد. آنها در گروه خود که آرژانتین هم در آن حضور داشت دوم شدند و به مرحله play-off راه یافتند. سپس با رومانی همبازی شدند که این بازی ۱-۰ بردند. در مرحله یک هشتم برابر آلمان قرار گرفتند و با نتیجه عجیب ۳ بر ۰ این تیم را شکست دادند. اما در مرحله نیمه نهایی با میزبان یعنی فرانسه روبرو شدند که این بازی را ۲-۱ باختند.
فرانسه که یکی از قویترین تیمهای تاریخ خود را داشت و از مزیت میزبانی سود می برد توانست در گروه خود اول شود و بعد پاراگوئه، ایتالیا و کرواسی را شکست دهد و به فینال راه یابد. برزیل نیز در گروه خود اول شد و در مراحل نیمه نهایی شیلی، دانمارک، و هلند را شکست داد و در دیدار نهایی برابر میزبان جام، فرانسه قرار گرفت.
در بازی رده بندی، هلند ۲-۱ از کرواسی شکست خورد و بدین صورت شگفتی ساز جام، کرواسی در اولین حضور خود در جام جهانی به مقام سوم رسید.
▪ فینال
فراسنه و برزیل فینال جام شانزدهم را در استادیوم Stade de France شهر پاریس برگزار کردند. خیلی از طرفداران و همچنین کارشناسان برین باور بودند که برزیل برای پنجمین بار جام را به خانه می برد.
اما این بازی، بازیی متفاوت بود. فرانسه که انگیزه زیادی برای تصاحب جام داشت ، بازی را کاملا در دست گرفت بود تا اینکه در دقیقه ۲۷ عجوبه این تیم، زین الدین زیدان اولین گل بازی را وارد دروازه برزیل کرد. در دقیقه یک وقت های تلف شده نیمه اول این بازهم زیدان بود که گلزنی کرد تا فرانسوی ها با خیالی راحت به رختکن بروند.
در نیمه دوم برزیلها موفق به جبران هیچ گلی نشدند تا اینکه در دقیقه ۹۰، پتی فرانسوی همه چیز را تمام کرد و با زدن یک گل فرانسه را با نتیجه ۳-۰ قهرمان جام کرد.
▪ گلزنان برتر
۱) داور سوکر (کرواسی) – ۶ گل
۲) باتیتوتا (آرژانتین) – ۵ گل
۳) ویری (آیتالیا) – ۴ گل
▪ تیمهای شرکت کننده
فرانسه برزیل، آلمان، ایتالیا، ایران، آمریکا، آرژانتین، عربستان سعودی، ژاپن، کره جنوبی، کامرون، شیلی، کرواسی، دانمارک، هلند، پاراگوئه، مکزیک، بلغارستان، اسپانیا، یوگوسلاوی، اسکاتلند، رومانی، جاماییکا، مراکش، نروژ، اتریش، بلژیک، کلمبیا، انگلستان، تونس
● جام جهانی - کره و ژاپن ۲۰۰۲
Korea & Japan ۲۰۰۲ نخستین جام جهانی فوتبال در هزاره سوم، برای نخستین بار در قاره آسیا برگزار شد. این نخستین جامی بود که به میزبانی مشترک دو کشور برگزار می شد. همچنین جام جهانی ۲۰۰۲، اولین جامی بود که دیگر قهرمان جام پیش، مستقیما و بدون انجام بازیهای مقدماتی، در آن شرکت نمی کرد.
نیمی از بازیها در کره جنوبی و نیمی دیگر در کشور آفتاب، ژاپن باید برگزار می شد. کلا ۱۰ استادیوم از جمهوری کره و ۱۰ استادیوم از ژاپن میزبان ۶۴بازی جام هفدهم بودند. بیش دو میلیون نفر (تقریبا ۴۲ هزار نفر برای هر بازی) به اسن استادیومها رقتند و بازی را از نزدیک مشاهده کردند.
چین، سنگال، اکوادور و اسلوونی کشورهایی بودند که در تاریخ فوتبال خود برای نخستین مرتبه جام جهانی را تجربه می کردند. سنگال شگفتی ساز اصلی این جام بود. آنها در بازی افتتاحیه، قهرمان دوره قبل یعنی فرانسه را ۱-۰ شکست دادند و امید را از فرانسویان گرفتند. فرانسه در گروه خود فقط یک امتیاز کسب کرد و پس از دوره گروهی به خانه برگشت.
اما کره جنوبی، ژاپن و ترکیه نیز از شگفتی سازان دیگر این جام بمشار می آیند. ترکیه و کره جنوبی تا نیمه نهایی پیشرفتند. ترکیه از برزیل شکست خورد و کره نتوانست از سد آلمان رد شود. این دو تیم دیدار رده بندی را برگزار کردند. ژاگن نیز که به عنوان سرگروه از گروهش بالا آمده بود میبایست با ترکیه در مرحله یک هشتم دیدار می کرد. این بازی را ترکیه ۱ به ۰ برد.
اما برزیل که جام پیش را در یک قدمی خود از دست داده بود، انگیزه خوبی برای فتح آن داشت. آنها در گروه خود همه تیمها را شکست دادند. در مرحله یک هشتم بلژیک را بردند. سپس انگلستان را در یک دیدار پایاپای بردند و در نیمه نهایی از ترکیه گذشتند.
آلمان نیز که بدون ادعا به جام آمده بود، در دیدار نخست خود نماینده آسیا، عربستان را ۸-۰ درهم کوبید و سرانجام در گروه خود اول شد. در مرحله یک هشتم پاراگوئه را برد. سپس ایالات متحده را شکست داد و در نیمه نهایی ۱-۰ از سد کره جنوبی گذشت تا در فینال به مسافت برزیل رود. این دیدار اولین دیدار برزیل و آلمان در چهارچوب رقابتهای جام جهانی بود.
بازی رده بندی را ترکیه ۳-۲ از کره برد و توانست بزرگترین افتخار تاریخ فوتبالش را رقم زند.
▪ فینال
دیدار نهایی جام جهانی ۲۰۰۲ کره و ژاپن در استادیوم بین المللی شهر یوکوهامای ژاپن، و در حضور ۶۹,۰۲۹ نفر تماشاچی بین تیمهای آلمان و برزیل برگزار شد.
در نیمه اول بازی نزدیک دنبال شد. هر دو تیم موقعیتهایی را برای گلزنی داشتند اما این نیمه ۰-۰ به پایان رسید. در دقیقه ۶۷ ریوالدوی برزیلی ضربه را به سمت دروازه اولیور کاهن زد، کاهن در مهار مستقیم آن ناکام بود تا اینکه در برگشت توپ، رونالدو توپ را وارد دروازه کرد. آلمانها قصد جبران این گل را داشتند که در دقیقه ۷۹ بازهم رونالدو برای برزیل گلزنی کرد و باعث تا تیمش برای پنجمین بار فاتح جام جهانی شود.
▪ گلزنان برتر
۱) رونالدو (برزیل) – ۸ گل
۲) کلوزه (آلمان) – ۵ گل
۳) ریوالدو (برزیل) – ۵ گل
منبع : پارس فوتبال