جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آغاز جنگ سرد جدید با استقرار موشک‌های آمریکا در اروپا


آغاز جنگ سرد جدید با استقرار موشک‌های آمریکا در اروپا
پس از این كه ایالات متحده امریكا تصمیم گرفت در دو كشور پیمان آتلانتیك كه پیشتر عضو پیمان ناتو بودند سیستم دفاع ضد موشكی برپا كند بار دیگر میان ایالات متحده امریكا و روسیه تنش بالا گرفت.
ولادیمیر پوتین اخیراً هشدار داد كه جنگ سرد جدیدی در حال شكل گیری است.در بیانیه ای كه نمایانگر افزایش بی اعتمادی میان مسكو و واشنگتن است، ژنرال نیكولای مولوتسوف فرمانده نیروهای موشكی روسیه گفت كه لهستان و جمهوری چك اعلام می دارند كه اگر با برپایی پایگاه ضدموشكی امریكا در خاك خود موافقت كنند ترس آن دارند كه هدف موشك های روسی قرار گیرند، ژنرال روسی در ادامه گفت: روسیه از معاهده پایان دادن به جنگ سرد كه تولید موشك های دوربرد كه قادر به درهم كوبیدن اروپا باشد را ممنوع كرده است خارج خواهد شد. منظور ژنرال روسی اشاره به معاهده منع گسترش موشك های هسته ای دوربرد است كه در سال ۱۹۸۷ امضا شده است.
سرگئی ایوانف وزیر دفاع روسیه اعلام كرده بود كه هدف از برپایی سیستم ضدموشكی در كشورهای هم پیمان رویارویی با موشك هایی است كه از خاورمیانه یعنی از سوی ایران و یا كره شمالی پرتاب خواهد شد.
موج اعتراض فقط از جانب روسیه نبود بلكه از سوی كشورهای دیگر نیز شنیده شد. فرانك اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان، ایالات متحده امریكا را مورد انتقاد قرار داده و گفت: ایالات متحده امریكا باید روسیه را در بحث و بررسی های برپایی سیستم موشك های دفاعی در اروپا، شركت می داد.
او در ادامه گفت،: ایالات متحده امریكا به دلیل طبیعت راهبردی این پروژه و همچنین به دلیل نزدیكی پایگاه ها به روسیه باید نقطه نظر فوق را رعایت می كرد.
مایكولا آزاروف معاون نخست وزیر اوكراین نیز برنامه امریكا را مورد تهاجم قرار داده و آن را به مثابه تهدیدی برای كشورش توصیف كرده و خاطرنشان ساخت كه می بایست از اوكراین در این مورد، نظرخواهی می شد.
ایوانف نقطه نظر كشورش درباره این پروژه را با این پرسش بیان می دارد؛ چرا ایالات متحده پایگاه ضدموشكی خود را در مكان هایی كه احتمال پرتاب موشك می رود همانند عراق و افغانستان و تركیه، برپا نمی كند زیرا هرگونه موشكی كه از مناطق یادشده پرتاب شود امكان پاسخگویی سریع وجود دارد و بی شك لهستان و جمهوری چك از مكان های پرتاب موشك از خاورمیانه و یا كره شمالی بسیار دور است؟ ایوانف در ادامه می گوید: همین امر، روسیه را بر آن می دارد كه سیستم دفاعی خود را متحول سازد تا این كه این امر بر زرادخانه راهبردی اش تأثیر منفی برجای نگذارد. ما به هیچ وجه درصدد تهدید هیچ كشوری نیستیم اما اگر كسی بخواهد ما را به مبارزه تسلیحاتی بكشاند ما با صدای بلند می گوییم نمی گذاریم كه آن ها بار دیگر ما را به سوی خود بكشند.
از سویی دیگر ایالات متحده امریكا تلاش می كند كه از تنش رو به افزایش میان خود و روسیه بكاهد. اظهارات رابرت گیتس وزیر دفاع امریكا مبنی بر این كه پایگاه موشكی جدید تهدید علیه روسیه نمی باشد و ما به روس ها توضیح داده ایم كه تهدیدی متوجه آن ها نیست در همین رابطه می گنجد.
برخی از تحلیل گران براین باور هستند كه مسابقه تسلیحاتی میان ایالات متحده امریكا و اتحاد شوروی سابق كه در دهه هشتاد قرن گذشته به اوج خود رسیده است تا حد زیادی در فروپاشی بلوك اتحاد شوروی دخالت داشت. زیرا ورود به این مسابقه خارج از توان مالی اتحاد شوروی بود. به عبارت دیگر هرگونه تلاش برای كشاندن روسیه به مسابقه جدید تسلیحاتی علیه منافع این كشور خواهد بود خصوصاً این كه وضعیت فعلی اقتصادی روسیه اجازه ورود به این مسابقه را نمی دهد زیرا روسیه به شدت نیاز دارد كه بخش بزرگی از بودجه خود را برای بازسازی داخلی و اصلاح اقتصاد در بالا بردن سطح معیشت مردم، اختصاص دهد.
یك كارشناس پژوهشكده امور بین الملل در ورشو پایتخت لهستان می گوید: واكنش مسكو در قبال پروژه امریكایی ها به این معناست كه روسیه به ایالات متحده امریكا و لهستان و جمهوری چك به چشم یك دشمن می نگرد.
درخواست وزارت دفاع امریكا برای برپایی ده سیستم موشك ضدموشك در لهستان و جمهوری چك و نصب سیستم رادار در واقع بخشی از یك پروژه بسیار گسترده برای ایجاد پایگاه های موشكی در اروپا می باشد.
پروژه جدید امركیا باردیگر تنش را میان روسیه و ایالات متحده امریكا، تجدید كرده. ایالات متحده امریكا می گوید هدف از نصب پایگاه موشكی دفاع از غرب علیه هرگونه تهاجم از سوی ایران است! مسكو این گفته رو كرده و می گوید این طرح تهدیدی مستقیم علیه منافع روسیه است زیرا ایران قدرت موشكی كه بتواند به غرب ضرباتی وارد كند را فاقد است چون بیشترین برد موشك های ایران از ۶۲۰ مایل تجاوز نمی كند.
برخی از تحلیل گران اعتقاد دارند كه این سمت گیری امریكا بخشی از سیاست های بوش و نومحافظه كاران است زیرا آن ها هیچگاه مقصد واقعی اهداف خود را مخفی نگاه نمی دارند، مقاصد و اهداف اعلام نشده از تجاوز امریكا به عراق نیز در همین رابطه می گنجد.
عدم وضوح در این سیاست، روسیه و دیگر كشورهای اروپایی را بر آن داشته كه به مقاصد حقیقی طرح جدید امریكایی ها شك كنند خصوصاً این كه آن ها هرگز نسبت به دلایلی كه واشنگتن برای ایجاد پایگاه سپر موشكی جدید اقامه كرده، قانع نشده اند.
نویسنده: شریف الغمری
منبع: الاهرام چاپ مصر
منبع : روزنامه جوان