سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

غول‌ها رژیم می‌گیرند


غول‌ها رژیم می‌گیرند
این طور که پیدا است، بحران اقتصاد جهانی گریبانگیر هر شرکت کوچک و بزرگی شده است و حالا‌حالا‌ها ادامه دارد.
در چنین شرایطی بسیاری از شرکت‌ها ورشکسته شده‌اند و شرکت‌های دیگر برای ادامه بقای خود بسیاری از کارکنان‌شان را اخراج می‌کنند.
این در حالی است که وضعیت برای شرکت‌های بزرگ و اسم و رسم‌داری مانند مایکروسافت، نوکیا و تویوتا هم تعریفی ندارد و پیش‌بینی‌ها از ضرر‌های چند میلیارد دلاری این شرکت‌ها در سال‌ جاری میلادی حکایت می‌کند. از سوی دیگر شرکت‌های پرسودی مانند گوگل و اپل هم با وجود پشت‌سر گذاشتن سال مالی موفق نسبت به رقبا، چندان به آینده خوش بین نیستند.
در این جا نگاهی به وضعیت اقتصادی برخی از بزرگ‌ترین شرکت‌های دنیا می‌اندازیم.
● سونی
این غول ژاپنی پیش‌بینی می‌کند در سال مالی جاری خود ۹/۲ میلیارد دلار (۲۶۰ میلیارد ین) ضرر دهد. این رقم چهار برابر بیش‌تر از بدبینانه‌ترین پیش‌بینی‌های کارشناسان در مورد وضعیت اقتصادی سونی است.
اما در میان بزرگ‌ترین شرکت‌های تولید‌کننده لوازم الکترونیکی، سونی یکی از معدود شرکت‌هایی است که یک سال تمام را با ضرر پشت‌سر گذاشته است. چنین وضعیتی طی ۱۴ سال گذشته برای سونی بی‌سابقه بوده است.
اما اشکال کار کجاست؟ سونی افزایش ارزش ین در برابر یورو و دلار را مقصر اصلی زیان مالی بی‌سابقه خود می‌داند. به عبارت دیگر درآمد ارزی سونی، با ورود به ژاپن، سود چندانی برایش به همراه ندارد و فروش محصولاتی که با ین قیمت‌گذاری می‌شود و با دلار به فروش می‌رسد، در وضعیت کنونی برای سونی به صرفه نیست. هوارد استرینگر رییس و مدیر‌عامل انگلیسی سونی بر این باور است که معادلات تغییر یافته است و سونی دیگر تنها با شرکت‌های سازنده لوازم الکترونیکی ژاپنی رقابت نمی‌کند.
● مایکروسافت
بزرگ‌ترین شرکت نرم‌افزاری دنیا برای نخستین بار در تاریخ ۳۴ ساله‌اش دست به خانه تکانی بزرگی می‌زند. مایکروسافت که همواره یکی از شرکت‌های سودده و منعطف صنعت فناوری بوده است، اعلام کرد ۵ هزار نفر از کارکنان خود را اخراج می‌کند.
مایکروسافت هشدار داد که تقاضا برای خرید کامپیوتر‌های شخصی کاهش یافته است و مصرف‌کنندگان به طور قابل توجهی در هزینه‌های خود صرفه‌جویی می‌کنند.
مایکروسافت که یکی از ثروتمند‌ترین شرکت‌های دنیا شناخته می‌شود، حقوق کارکنان خود را ثابت نگه داشته است و در عین حال هزینه‌های بازار‌یابی، سرمایه‌گذاری‌های کلان و مسافرت کارکنانش را کاهش داده است. مایکروسافت با اخراج ۵ هزار نفر از کارکنانش، ۵ درصد از کل نیرو های خود را کنار خواهد گذاشت.
استیو بالمر، مدیر‌عامل مایکروسافت می‌گوید: ما در یک شرایط اقتصادی خاص قرار داریم که تکرار آن یک عمر طول می‌کشد و درمان سریعی را برای آن پیش‌بینی نمی‌کنم. من بر این باورم که اقتصاد جهانی در حال پذیرش سطح پایین‌تری در تجارت و مصرف است.
ارزش سهام مایکروسافت ۱۰ درصد کاهش داشته است که این رقم از سال ۱۹۹۸ تاکنون سابقه نداشته است.
مایکروسافت تخمین می‌زند تقاضا برای خرید کامپیوتر‌های شخصی در سه ماهه پایانی سال ۲۰۰۸ بین ۷ تا ۱۰ درصد کاهش داشته است.
● اینتل و AMD
تخمین نا‌امید‌کننده مایکروسافت از تقاضای پایین بازار کامپیوتر‌های شخصی پربیراه نبوده است، چون دو غول بزرگ تراشه‌سازی دنیا هم دست به خانه‌تکانی زده‌اند.
شرکت اینتل، بزرگ‌ترین شرکت تراشه‌سازی دنیا با اعلام کاهش فروش ۲۰ درصدی‌اش اعلام کرد دو مرکز آزمایشگاهی خود را در مالزی و فیلیپین تعطیل می‌کند. اینتل همچنین ساخت‌ ویفر‌های ۲۰۰ میلی‌متری در کارخانه خود در ایالت اورگون آمریکا را از ۲۰ فوریه سال جاری متوقف می‌کند.
از سوی دیگر این شرکت تراشه‌سازی قرار است مراکز تولید معروف D۲ در کالیفورنیا را هم تعطیل کند.
انتظار می‌رود با به تعطیلی کشیده شدن پایگاه‌های مطرح اینتل، حدود ۵ تا ۶ هزار نفر از کارکنان این شرکت در سراسر دنیا از کار بیکار شوند.
همچنین چندی پیش AMD اعلام کرد یک هزار و ۱۰۰ نفر یا به عبارت دیگر ۹ درصد از کل نیروی کار خود را اخراج خواهد کرد. این در حالی است که AMD تاکنون ۶۰۰ نفر از کارکنان خود را ماه گذشته اخراج کرده است. دومین شرکت بزرگ تراشه‌سازی دنیا همچنین اوایل سال میلادی گذشته هزار و ۶۰۰ نفر از کارکنانش را اخراج کرده بود. گفتنی است حقوق مدیران رده بالای AMD کاهش داشته است.
● نوکیا
بازار گوشی‌های موبایل طی چند هفته اخیر رکود چشمگیری را پشت‌سر گذاشته است. به گفته نوکیا، بزرگ‌ترین سازنده گوشی‌های موبایل، مصرف‌کنندگان دیگر مثل گذشته برای خرید گوشی‌های موبایل هزینه نمی‌کنند.
در حالی که از هر ده گوشی فروخته شده در دنیا، چهار گوشی موبایل به نوکیا تعلق دارد، این شرکت فنلاندی قصد دارد ۷۰۰ میلیون یورو از هزینه‌های خود را تا پایان سال ۲۰۱۰ کاهش دهد. نوکیا طی هفت هفته گذشته برای دومین بار پیش‌بینی فروش محصولات خود در سال ۲۰۰۹ را پایین آورد.
نوکیا معتقد است بازار گوشی های موبایل در سال ۲۰۰۹ با کاهش تقاضای ۱۰ درصدی همراه خواهد بود. این در حالی است که پیش‌بینی این شرکت در دسامبر سال میلادی گذشته ۵ درصد بود.
در حالی که نوکیا در سه ماهه پایانی سال ۲۰۰۷، ۴۰ درصد از سهم بازار گوشی‌های موبایل را از آن خود کرده بود، این شرکت در سه‌ماهه چهارم سال ۲۰۰۸ با تصاحب ۳۷ درصد از بازار گوشی‌های موبایل، درصد مهمی از سهم خود را نسبت به سال گذشته از دست داد.
ترجمه: ارسلان شهلا
منبع : روزنامه فناوران


همچنین مشاهده کنید