سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


کارگردانی از جنس جشنواره های جهانی


کارگردانی از جنس جشنواره های جهانی
داریوش مهرجویی کارگردان معروف سینما، چهره ای است که در این شماره به آن می پردازیم؛ این مطلب که در برابر دیدگان شما است، به علت جنجالی بودن آخرین ساخته این کارگردان و ساخت فیلم جدیدی به نام «نقاب زیبا» توسط او، انتخاب و ارائه می شود.
این طور که مشخص و قابل توجه می باشد بیوگرافی و زندگینامه هنرمندان جذاب ترین و پر مخاطب ترین بخش معرفی نامه آن هاست، و با این که هنرمندان صرف هنر و پیشه شان در صفحه ما یا به طور کلی سینما جای دارند و زندگی حرفه ای شان تنها بخش مهم (از دید سینما) و قابل بحث برای صفحه ما می باشد، اما به علت جذابیت ها و حاشیه های مخاطب پسندی ما نیز به ناچار دست به کارهایی در راستای عمل عوامل سینمای گیشه کرده و صرفا برای رضایت خاطر شما و دیگر مخاطبان صفحه سینما و تلویزیون دست به اعمالی این چنین زده و به بیوگرافی هنرمندان می پردازیم (این گونه است که ارزش ها و آرمان ها بی ارزش می شوند)
● بیوگرافی: (داریوش مهرجویی و تجربه کردن)
داریوش مهرجویی در روز هفدهم آذر ماه سال یک هزار و سیصد و هجده خورشیدی در تهران در خانواده ای با وضع مالی متوسط دیده به جهان گشود.
او در نوجوانی به موسیقی علاقه مند و با شرکت در کلاس موسیقی کلاسیک غربی با این نوع موسیقی آشنا شد و به نواختن قطعات پیانو پرداخت.
بعد از تجربه دنیای موسیقی به سینما روی آورد و در ۱۷ سالگی به سینما علاقه مند شد و برای درک بهتر فیلم های روز، به فراگیری زبان انگلیسی پرداخت (به این می گویند انگیزه) پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی در تهران به مدت یک سال، ریاست هتل آتلانتیک را بر عهده گرفت.
سپس برای خواندن سینما، راهی کالیفرنیا شد اما خیلی زود، سینما را رها کرد و به تحصیل در رشته فلسفه در دانشگاه VCLA لس آنجلس پرداخت.
در سال ۱۳۴۴ موفق به اخذ مدرک لیسانس فلسفه شد و سردبیری مجله ای را در آمریکا به مدت یک سال بر عهده گرفت (و این هم تجربه ای دیگر) در سال ۱۳۴۶ به ایران بازگشت و دوباره به علاقه دیرینه اش، سینما روی آورد.
● و اما زندگی هنری، حرفه ای مهرجویی:
مهرجویی با بازگشت به ایران با پیش زمینه فکری آمریکا و سینمای آن در سال ۱۳۴۶ با صرف هزینه زیاد و به سبک فیلم های جیمزباندی الماس ۳۲ را ساخت و این گونه پا به عرصه جذاب و اما پر درد سر (البته بر ای مهرجویی) سینما گذاشت.
فروش متوسط فیلم اول مهرجویی و برخورد منفی منتقدان باعث شد مهرجویی با احتیاط و مطالعه بیشتر در مورد ایران و علایق مردم عمل کند.
او به زودی جو و علایق مخاطبان را شناخته و دست به کاری شگفت انگیز زد.
او در سال ۱۳۴۷ با زیرکی هر چه تمام تر برای دوری از ریسک و شکست دوباره به سراغ اقتباسی از داستان های رمان نویس معروف وقت می رود و سینمایی «گاو» را از کتاب «عزاداران بیل» غلامحسین ساعدی اقتباس کرده و می سازد.
سینمایی گاو بعد از ساخت یک سال توقیف شد.
سپس جوایز متعددی از جمله جایزه ویژه منتقدان سی و دومین جشنواره و نیز (ایتالیا) را از آن خود کرد.سینمایی گاو یکی از اسطوره های سینمای ایران می باشد (تکرار آن گاو نر می خواهد و مرد کهن)
در سال ۱۳۴۸ و بر اساس داستانی از علی نصیریان سینمایی آقای هالو را ساخت که جوایز بهترین فیلم نامه، فیلم و کارگردانی را از جشنواره تهران در سال ۱۳۵۰ و جایزه ویژه هیئت داوران از جشنواره فیلم مسکو (روسیه) کسب کرد.در سال ۱۳۵۱، فیلم پستچی را ساخت که به عنوان فیلم هفتم از ده فیلم برگزیده جهان توسط منتقدان انگلیسی سال نامه فیلم بولتن در سال ۱۹۷۱ انتخاب شد.
در سال ۱۳۵۲ داستان آشغال دونی از غلامحسین ساعدی دایره مینا را ساخت.
این فیلم نیز سه سال توقیف شد. همین فیلم در سال ۱۹۷۷، جایزه آنتن دو را از جشنواره پاریس (فرانسه) و در سال ۱۹۷۸، جایزه ویژه بین المللی کاتولیک ها را از جشنواره فیلم برلین (آلمان) دریافت کرد. دایره مینا به عنوان نخستین نماینده ایران در سال ۱۳۵۶ به آکادمی اسکار برای شرکت در بخش بهترین فیلم انگلیسی زبان برگزیده و ارسال شد.در سال ۱۳۵۴، فیلم الموت را برای تلویزیون ساخت (اولین تله فیلم مهرجویی) البته حلقه های فیلم مفقود شد و هرگز به نمایش در نیامد الموت فیلم بلند مستندی درباره اسلام و تشیع بود.
در سال ۱۳۵۵، فیلم قنات را بر اساس داستان معصوم سوم از هوشنگ گلشیری ساخت.
پس از انقلاب به اتفاق کیمیایی برای مدت زمان کوتاهی به فرانسه مهاجرت کرد و سپس به ایران بازگشت در سال ۱۳۵۹ با همکاری فریدون دوستدار ، فیلم نامه مدرسه ای که می رفتیم را نوشت و آن را ساخت.
در سال ۱۳۶۰ تسخیر شدگان را بر اساس رمانی به همین نام ساخت، در سال ۱۳۶۲ به سفارش تلویزیون فرانسه، فیلم سفر به سرزمین آرتور رمبو را تولید کرد.
در سال ۱۳۶۵ فیلم اجاره نشین ها را ساخت که از سوی منتقدان سینمای ایران در مجله فیلم، به عنوان بهترین فیلم سینمای ملی ایران برگزیده شد.
مهرجویی سال گذشته به خاطر همین فیلم جایزه مجله گل آقا را دریافت کرد.
در سال ۱۳۶۶ با همکاری کیمیایی سینمایی شیرک را برای گروه کودک و نوجوان ساخت.
در سال ۱۳۶۸ بر اساس رمانی از هرتسوک فیلم سینمایی هامون را ساخت.(بازی خسرو شکیبایی در این فیلم دیدنی است)
در سال ۱۳۷۱ سارا را ساخت این فیلم صدف طلایی، جشنواره سن سباستین (اسپانیا) را در سال ۱۹۹۳ از آن خود کرد.
جایزه جشنواره سائوپائولو (برزیل) و فیلم نانت (فرانسه) نیز از دیگر جوایز این فیلم می باشد.
در سال ۱۳۷۳ فیلم پری را ساخت که جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فجر را گرفت.
در سال ۱۳۷۵ بر اساس داستانی از مهناز انصاریان فیلم لیلا را ساخت.
لیلا جوایز بهترین فیلم نامه و کارگردانی را از جشن خانه سینما، نصیب مهرجویی کرد.
این فیلم در سال ۱۳۷۷، در ۲۹ جشنواره بین المللی حضور یافت.در سال ۱۳۷۶ فیلم درخت گلابی را بر اساس داستانی از گلی ترقی ساخت.در سال ۱۳۷۸ میکس را ساخت که دیده نشد و در حاشیه ماند، در سال ۱۳۸۰ بمانی را ساخت که در سال ۲۰۰۳ جایزه ویژه جشنواره بروکسل را گرفت.
در سال ۱۳۸۲ بر اساس داستانی از هوشنگ مرادی کرمانی و به اتفاق وحیده محمدی فر فیلم نامه مهمان مامان را نوشت (جالب است بدانید بهنوش بختیاری در این فیلم منشی صحنه بود) اگر به خاطر داشته باشید این فیلم سینمایی نوروز ۱۳۸۵ از شبکه دوم سیما پخش شد (یک اتفاق عجیب و نادر) مهمان مامان در بیست و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم را برد.
در سال ۱۳۸۵ یک اپیزود از مجموعه فرش ایرانی را تهیه کرد.
مهرجویی در سال ۱۳۸۵، تندیس حافظ یک عمر فعالیت هنری را از جشن نهم دنیای تصویر دریافت کرد.وی در سال ۲۰۰۸ به پاس یک عمر فعالیت هنری موفق به دریافت زردآلوی طلایی از جشنواره فیلم ارمنستان شد.او هم اکنون رمان به خاطر یک فیلم بلند را در دست چاپ دارد.
منبع : روزنامه خراسان


همچنین مشاهده کنید