چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سمپاشی مزارع برنج


سمپاشی مزارع برنج
● مقدمه
برای رسیدن به هدف‏های وزارت جهادکشاورزی و در طرح کم‏کردن مصرف سم‏های شیمیایی، قرار شده است که هر سال حدود هشت درصد از مصرف سم‏ها برای گیاهان کم بشود. خوب است بدانید که برای مبارزه با آفت‏ها و بیماری‏های گیاهی و علف‏های هرز در کشور، هر سال حدود ۲۳ هزار تن سم برای سمپاشی ۶/۵ میلیون هکتار از مزرعه‏ها و باغها مصرف می‏شود. همچنین برای خرید آن، مقدار زیادی ارز (پول خارجی) از کشور خارج می‏شود.
می‏دانید که استفاده نادرست از سم‏ها می‏تواند اثرهای نابودکننده‏ای در محیطزیست داشته باشد. به علاوه، موجب به هدر رفتن سرمایه و بی‏اثربودن سم یا سوختگی گیاهان می‏شود. از سال‏های گذشته در کشورهای پیشرفته، روش استفاده از وسیله‏های سمپاشی به صورت یک علم بسیار مهم درآمده است. با استفاده از این دانش، می‏توان با مصرف کم سم‏ها، نتیجه بهتری به دست آورد.
امروزه، استفاده درست و مناسب از نوع‏های کم‏ضررتر سم‏ها و به‏کارگیری سمپاش‏ها، بسیار ضروری شده است. بنابراین، بیشترشدن آگاهی کشاورزان درباره آفت‏کش‏ها و چگونگی استفاده درست از وسیله‏های سمپاشی، اهمیت زیادی دارد. زیرا با این کار، سلامت خود، گیاهان مزرعه، همه انسان‏ها و محیطزیست را فراهم می‏کنند.
● وسیله‏های لازم
▪ دستگاه سمپاش پشتی
▪ سطل آب با گنجایش ۱۰ لیتر
▪ آب تمیز و شفاف بمقدار کافی برای پرکردن تانک سمپاشی
▪ چوب به‏هم‏زن
۱) آماده‏سازی سمپاش:
ابتدا پمپ را از روی سمپاش درآورید. شیلنگ، پیچ و مهره را باز کنید. سپس هر چه در تانک سمپاش باقی مانده، خالی کنید و چند بار آن را با آب بشویید. سپس دوباره پمپ و قسمت‏های دیگر را در جای خود بر روی سمپاش نصب کنید. از قرارگرفتن مناسب شیلنگ، لانس و نازل اطمینان پیدا کنید. همچنین پیچ و مهره را به خوبی سفت کنید.
۲) پوشیدن روپوش ایمنی:
برای رعایت ایمنی، شما باید ابتدا روپوش و شلوار یکسره خود را بپوشید. سپس از کفش‏ها و دستکش‏های مربوط به این کار استفاده کنید. پس از آن که ماسک سالم را روی دهان و بینی قرار دادید، از کلاه و عینک مخصوص سمپاشی هم استفاده کنید.
۳) پرنمودن سمپاش با آب
وقتی اطمینان پیدا کردید که قسمت‏های مختلف سمپاشی را خوب به هم وصل کرده‏اید، صافی موجود بر روی سوراخ ورودی آب را از نظر سالم‏بودن بازرسی کنید. سپس سه چهارم حجم تانک را از آب تمیز و صاف پر کنید
● سفت‏کردن درپوش
درپوش سمپاش را سفت می‏کنیم.
۵) به دوش کشیدن سمپاش
بندهای چرمی حمایل سمپاش را ببندید. سپس سمپاش را به راحتی روی دوش خود قرار بدهید و آن را به اندازه مناسب برای خود سفت کنید.
۶) تنظیم فشار داخل سمپاش
برای تنظیم فشار داخل تانک، سعی کنید با ضربه‏های یکنواخت و پی‏درپی به تلمبه، فشار داخل سمپاش را بیشتر کنید. در هنگام تنظیم فشار، سوراخ‏ها و درزهای مربوطه را بازرسی کنید تا از نشت نداشتن آنها اطمینان پیدا کنید.
۷) انجام سمپاشی آزمایشی
برای این کار، لانس را طوری در دست بگیرید که فاصله نازل، یعنی سر لانس از زمین حدود ۳۰ سانتی‏متر باشد. سوراخ آن نیز به سمت پایین یعنی روبه زمین قرار بگیرد.
۹) ثابت نگه داشتن سرعت راه رفتن سمپاش
هنگام سمپاشی در مزرعه با یک سمپاش غیرموتوری پشتی، سرعت راه رفتن شما باید ثابت باشد. به علاوه، سر لانس را طوری هدایت کنید که شکاف نازل یا خروجی آن مقابل گیاه قرار بگیرد.
۱۰) رعایت فاصله مناسب نازل سمپاش با گیاه:
هنگام سمپاشی، سعی کنید فاصله بین شکاف نازل با روی گیاهان حدود ۳۰ سانتی‏متر باشد.
۱۱) ثابت نگه داشتن عرض کار یا بذر سمپاشی:
باند سمپاشی به حدودی گفته می‏شود که کشاورز در یک بار حرکت‏دادن لانس به راست و چپ در مزرعه سمپاشی می‏کند. هنگام سمپاشی سعی کنید که این باند یا عرض کار سمپاشی را در حالی که لانس را به چپ و راست حرکت می‏دهید، ثابت نگه دارید.
منبع : کشاورز تنها