یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

قارچ خوراکی


قارچ خوراکی
به فارسی « كلاه دیوان » - « چترمار » و دركتب طب سنتی با نامهای « سماروغ » « فطر » ( نوع غیر سمی ) آمده است. به فرانسوی Champignon و به انگلیسی Mushroom گفته می شود .
گیاهی است بدون گل و بدون كلروفیل از خانواده Agaricaceae دارای گونه های مختلفی است كه نام علمی دو گنهان كه بیشتر در طب سنتی مورد توجه است عبارت اند از :
Agaricus campestris L. مترادف ان : Psalliota campestris (L) Fr
Agricus ostreatus ( jacq) , Fries
● مشخصات
این قارچها معمولا قارچهای كلاهدارند . گیاهانی هستند بدون گلو كلروفیل . گونه Agaricus campestris از گروه قارچهای ( اسپر ارغوانی ) است ، این قارچ در مساحتهای وسیعی كاشته می شود و از محصول آن برای تغذیه استفاده می شود و در بازارهای دنیا عرضه می شود .
از نظر مواد عامله وموثره طبق بررسی های به عمل آمده در شیره این قارچ یك ماده ای وجود دارد كه در مقابل حرارت معتدل با ثبات است و خوراندن آن موجب انقباض قلب نوعی قور باغه است و همچنین در انقباض قلب سگ نیز تاثیر می گذارد .
● تركیبات شیمیایی
از نظر تركیبات شیمیایی در هر یك صد گرم قارچ خام تجارتی خوراكی گونه Agaricus campestris مواد زیر وجود دارد : اب ۹۰ % ، پروتئین ۷/۲ % ، چربی ۳/۰ % ، قند و مواد نشاسته ای ۴/۳ % ، كلسیم ۶ میلی گرم ، فسفر ۱۱۶ میلی گرم ، اهن ۸/۰ میلی گرم ، پتاسیم ۴۱۴ میلی گرم ، تیامین ۱/۰ میلی گرم ، رایبو فلاوین ۴۶/۰ میلی گرم ، نیاسین ۲/۴ میلی گرم ، ویتامین C ۳ میلی گرم
● خواص – كاربرد
گونه A.Campestris تونیك و ملین است و نیروی جنسی را افزایش می دهد .
و در مورد گونه A.Ostreatus له كرده آن را با كمی آب مخلوط كرده و به صورت خمیر روی لثه های دندان می اندازند در موارد ترشح مفرط بزاق مفید است .
ضمنا مقوی معده است و در استعمال داخلی این قارچ برای قطع اسهال خونی واسهال معمولی نافع می باشد و خون ریزی های داخلی را متوقف می نماید .
از خانواده Agaricaceae گونه های دیگری نیز از قارچ های خوراكی لذیذ وجود دارد كه یكی از آنها با نام علمی Pleurotus ostreatus به صورت قارچ ممتاز خوراكی به بازار عرضه می شود.
این قارچ به صورت طبقه طبقه و دارای چند طبقه روی خرده چوب و تنه درختان می روید . پایك انها خیلی كوتاه ودر كنار قارچ است و یا بدون پایك می باشد و كلاهك آنها نیز به شكل صدف است . این قارچ را به فرانسوی Pleurote en coquille d,huitre گویند و معمولا در طول ماههای مهر ماه تا دی ماه و بهمن ماه روی تنه درختان رشد می كند . رنگ كلاهك آنها قهوه ای تیره است و در قسمت بالای كلاهك مانند صدف گردی دیده می شود . گوشت آن كمی سفت است ولی دارای طعم بسیار عالی است.

استادمیرحیدر
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید