شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

شکست بزرگ بوش


شکست بزرگ بوش
در حالی که اختلافات میان جمهوریخواهان سنتی و افراطی پس از شکست در انتخابات میاندوره ای کنگره آمریکا به نقطه اوج خود رسیده است،جرج بوش سعی دارد تا با ناامن نگاه داشتن عراق حضور نظامی خود در بغداد را توجیه نماید.رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در این راستا از ابزارهای مختلفی بهره می گیرد که مهم ترین آنها تجهیز گروههای سلفی ی تندرو در عراق است.نومحافظه کاران آمریکا از ابتدای سال ۲۰۰۰ میلادی روابط پشت پرده مستمری را با سران القاعده برقرار نموده اند .بر این اساس بسیاری از ناآرامیهای عراق ریشه در این ارتباط کثیف و دوطرفه دارد.
ئتوی لایحه تصویب شده کنگره آمریکا توسط بوش ،نشان داد که وی حاضر به پذیرش افکار حزب مخالف خود در خصوص بحران عراق نیست.از سوی دیگر،رئیس جمهور آمریکا با نادیده گرفتن گزارش بیکر-هامیلتون و نشنیده انگاشتن اظهارات افرادی مانند کالین پاول تنشهای زیادی را در حرب جمهوریخواه بوجود آورده است.برخی از نمایندگان جمهوریخواه مجلس نمایندگان و سنای آمریکا که حزب خود را در آستانه ورود به بحرانی تاریخی و بیسابقه می بینند،از اکنون مخالفت صریح خودرا با سیاستهای نومحافظه کاران در عراق اعلام کرده اند.این در حالیست که نامزدهای احتمالی حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ نیز صراحتا اعلام نموده اند که در صورت حضور در راس معادلات اجرایی کاخ سفید،نیروهای آمریکایی را از عراق فرا می خوانند.حدود سه هفته قبل،۱۱ تن از نمایندگان حزب جمهوریخواه کنگره در دیدار با بوش اعلام کردند که دیگر حاضر به ادامه حمایتهای خود از نومحافظه کاران در عراق نخواهند بود.مخالفت جمهوریخواهان سنتی با بوش طی روزهای اخیر به یک روند رو به رشد تبدیل شده است.
سناتور “بیت دامینیچی” یکی از نامزدهای احتمالی جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ ، سومین سناتور جمهوریخواه است که در مدت ده روز اخیر مخالفت آشکار خود را با سیاست‌های بوش مبنی بر اعزام نیروی بیشتر به عراق اعلام می‌کند. پیش از این سناتور “ایندیانا ریچارد لوگر” و سناتور “جرج بوینویت” از حزب جمهوریخواه مخالفت شدید خود را با اقدامات و برنامه‌های بوش در عراق اعلام کرده بودند.
دامینیچی در یک کنفرانس مطبوعاتی تاکید کرده است که از عقب‌نشینی فوری نیروهای آمریکایی یا قطع بودجه نظامیان آمریکایی در عراق حمایت نمی‌کند اما در عین حال معتقد است که با تدوین استراتژی جدید می‌توان نیروهای آمریکایی را تا مارس۲۰۰۸ از این کشور عقب راند. بر اساس این طرح شمار قابل توجهی از نیروهای آمریکایی باید تا مارس ۲۰۰۸ خاک عراق را ترک کنند.
بر اساس آمار وزارت دفاع آمریکا از زمان حمله نظامی این کشور به عراق در مارس ۲۰۰۳تاکنون سه هزار و۵۹۸ نظامی آمریکایی در عراق کشته شدند. با گذشت شش ماه از روی کار آمدن حزب دمکرات در کنگره آمریکا، میزان رضایت افکار عمومی از عملکرد کنگره نسبتا پایین بوده و این مساله دمکراتها را بر آن داشته تا مجددا حزب جمهوریخواه را از طریق مساله جنگ عراق تحت فشار قرار دهند. پس از به نتیجه نرسیدن لایحه قانون مهاجرت، وتو شدن ضرب الاجل دمکراتها برای آغاز عقب نشینی نیروها از عراق و به بن بست رسیدن دیگر برنامه‌های اصلی دمکراتها توسط جمهوریخواهان، رهبران دمکرات کنگره در نظر دارند از طریق مساله جنگ عراق بار دیگر جمهوریخواهان را تحت فشار قرار دهند.
رهبران دمکرات که ماه گذشته در تلاشهای خود برای بودجه جنگ ناکام ماندند، امیدوار بودند که در ماه ژوئن به مسائل مهم داخلی همچون امنیت داخلی، قوانین اخلاقی و مهاجرت بپردازند که البته به این هدف خود دست نیافتند و نسبت به تاکتیک‌های جمهوریخواهان که مانع از پیشبرد اهداف آنها شده بود شدیدا معترض بودند. نکته جالب توجه اینکه جمهوریخواهان جنگ طلبی مانند رودلف جولیانب و جان مک کین نیز که به شدت نسبت به شکست خود در انتخابات ریاست جمهوری نگران هستند ،مدیریت بوش در عراق را به شدت مورد انتقاد قرار داده اند.!
در نهایت اینکه “شکست عراق”به عنوان لکه ای ننگ در کارنامه سیاسی بوش پسر باقی خواهد ماند. شکستی که آمریکا باید تاوان سنگین آن را تا سالیان طولانی بپردازد.
مهدی مروتی
منبع : روزنامه رسالت