یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مثلت بحران چین ،امریکا و تایوان


مثلت بحران چین ،امریکا و تایوان
پیچیدگی در روابط امریکا وچین این دوکشوررا در حوزه های مختلف اقتصادی ،سیاسی و فرهنگی رودرروی هم قرار داده طوری که سخت‌گیری به پکن در کنگره آمریکا به یک اولویت کاری تبدیل شده است
از طرفی نگاه ژرف به روابط دوکشور نشان می دهد که واشنگتن پکن را میهمان ناخوانده در عرصه جامعه جهانی می داند وسعی دارد اژدهای بیدار شده از هزار توی کمونیست را پشت دیوارهای بلند چین نگه دارد.امریکا از هیچ ابزاری در دستیابی به هدف خود دریغ نمی ورزد گاهی به ترفند قدیمی حقوق بشر روی می آوردوجو سیاسی این کشور رابهانه قرار می دهد گاهی اقتصاد شتابان این کشور را به استفاده از رانت و تخصیص یارانه متهم می کند وهر از چند گاهی نیزپاشنه آشیل چین ،یعنی جزیره (تایوان) را هدف قرارمی دهد.آنچه مسلم است سیاستهای مغرضانه امریکا در مقابل چین ریشه در ضعفهای بنیادی ینگه دنیا دارد. آنچه در این نوشتار به عنوان بحث محوری مورد توجه قرار می گیرد مثلث چین ،امریکا وتایوان می باشد
یک روز بعد از ان که هو جینتائو رئیس جمهور چین اخرین پست حکومتی باقی مانده در دست جیانگ زمین رهبر سابق را به دست گرفت.قانونی معروف به ضد تجزیه طلبی را با ۲۸۹۶رای از کانال کنگره خلق گذراند بسیاری از کارشناسان وناظران سیاسی تصویب این قانون در آن مقطع زمانی مقابله با سنگ اندازیهای امریکا در خاور دور دانستند .هو بعد از جلسه دیروز کنگره در جمع هیات نظامی حاضر در پارلمان گفت : باید برای درگیری نظامی احتمالی اماده شویم و توان خود را برای مقابله با بحران ها افزایش دهیم، از صلح حفاظت کنیم و از جنگ بپرهیزیم اما اگر جنگی روی داد حتما در ان پیروز شویم."
کارسناسان وتحلیلگران این سخنان هو را به مثابه خط ونشانهای چین برای واشنگتن دانستنداین درحالی بود که . امریکا پیش از این خواستار خویشتنداری چین شده بود و رئیس جمهور تایوان هم وعده اقدامات تلافی جویانه داده بود. اما چین حتی یک گام هم عقب ننشست و این قانون را به اتفاق ارا تصویب کرد.
قانونی که کنگره خلق چین ان را تصویب کرده و این همه جنجال افریده به دولت چین اجازه میدهد که برای حفظ تمامیت ارضی و استقلال کشور از هر ابزار لازمی حتی از راه های غیر مسالمت امیز استفاده کند. اما مشخص نشده چه اقدامی از سوی تایوان میتواند واکنش غیر صلح امیز چین را برانگیزد. به این ترتیب دست مقامات چینی برای تفسیر اقدامات تایوان و مطابقت دادن این تفسیر با متن این قانون باز است. انچه نگرانی مقامات تایوان و واشنگتن را برانگیخته نیز همین نامشخص بودن تفسیر این قانون است. از طرفی چین فردای ان روز افزایش ۱۳ درصدی بودجه نظامی خود را تصویب کرد و ان را به ۵/۲۹ میلیارد افزایش داد.
چین در روابط خودبا تایوان فرمول یک کشورو دو سیستم را برای رابطه اش تعریف کرد. این فرمول بدلیل دوجانبه گی ذاتی که در بطن آن نهفته شده باعث می شود کاربری دوگانه پیداکند چرا که تایوان را در مطالبه خواسته اش جسور می کند وبنابراین تایوان هر روز بیشتر به سمت استقلال از چین پیش می رود و رهبران چین هم که این روزها سرمست قدرت و موقعیت تازه یافته خود هستندبدون توجه این موضوع را، ازمونی برای اثبات این موقعیت تازه و به رخ کشیدن ان در برابر جهان میدانند.
آنچه باعث شده چین برای باز گرداندن تایوان به دامان مادری محتاطتر شوداظهارات رئیس جمهور تایوان در تصویب قانون اساسی تازه ای برای کشورش تا سال ۲۰۰۸است.
طرحهای اصلاحی پرزیدنت چن عبارتند از: تصویب قانون اساسی تازه تا سال ۲۰۰۸، مدرنیزه کردن نهادهای سیاسی، افزایش کارایی، حرمت گذاشتن به حقوق بشر، و بازنگری نقش مجلس ملی.
چین این طرحها را بزرگترین خطر برای ثبات و امنیت تمام منطقه تنگه تایوان توصیف کرده است. در اظهارات مقامات بلند پایه چینی ردی از جاپای امریکا در این طرحها به چشم می خورد. سیاستمداران چینی ضمن انتقاد از سیاستهای مداخله گرانه واشنگتن در امور چین ،از سرزنش مقامات کاخ سفید خوداری نکرد.
امریکا که منافع پایداری در این منطقه داشته و از بازیگران مهم خاور دور محسوب می شود واز طرفی چین را رسما رقیب استراتژیک خود می داند مناقشه تایوان وچین را با حساسیت زیادی دنبال می کند امریکا در طول بیست وپنج جدایی این دو کشور ،سعی داشته با کارشکنی درامراتحاد تایوان وچین ابزاری مطمین برای چانه زنی با قدرت نوظهورچین پیدا کند .
در این میان چین که بدلیل رشد اقتصادی بالا وپایین نگه داشتن ارزش یوان از قدرت مانور بالای د راثر گذاری بر اقتصاد پریشان امریکا برخوردار است می تواند با به کارگیری از اهرم اقتصادی راه را برای بازگرداندن جزیره به خاک این کشور هموار کند.این در حالی است که هکرهای چینی چند روز گذشته باعبور از سد فولادی سیستم مدرن سایت وزرات دفاع امریکا (پنتاگون) عمق آسیب پذیری امریکا وگوشه ای از توانمندی اژدهای خاموش را متذکر شدند.
حسین کبریایی زاده


همچنین مشاهده کنید