شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


افزایش سهم فعالیتهای ماهیگیری خرد در ریشه کنی فقر و امنیت غذایی


افزایش سهم فعالیتهای ماهیگیری خرد در ریشه کنی فقر و امنیت غذایی
نظامنامه ماهیگیری مسئولانه به اتفاق آرای اعضاء در بیست و هشتمین نشست كنفرانس فائو در ۳۱ اكتبر ۱۹۹۵ پذیرفته شد. راهنمای خط مشی فنی ماهیگیری مسئولانه در نظامنامه مذكور شرح داده شده است. این نظامنامه همراه با راهنمای خط مشی، برنامه كاری بین المللی و استراتژی توسعه اطلاعات وضع موجود و روشهای صید كه در چارچوب فوق صورت پذیرفته اینك بطور وسیعی توسط دولتها و سازمانهای غیر دولتی بعنوان یك عزم استاندارد و جهانی قابل دسترسی برای توسعه ماهیگیری پایدار و آبزی پروری در دهه های آتی پذیرفته شده است.اندیشه افزایش سهم فعالیتهای ماهیگیری خرد در ریشه كنی فقر و امنیت غذائی كه در بیست و پنجمین نشست كمیته ماهیگیری سال ۲۰۰۳ مطرح شد منجر به طرح این سئوال از دبیرخانه فائو برای تهیه یك راهنمای فنی خط مشی، در مورد این عنوان شد. اینك یك نسخه پیشرفته راهنمای خط مشی فائو برای ماهیگیری مسئولانه بمنظور افزایش مشاركت فعالیتهای شیلاتی خرد در ریشه كنی فقر و امنیت غذائی در دبیرخانه فائو موجود است. این راهنما با حمایت برنامه ماهیگیری پایدار با مشاركت بین وزارت توسعه بین المللی بریتانیا، فائو و ۲۵ كشور آفریقای غربی و نظامنامه ماهیگیری فائو برنامه ای فراگیر بوده و از سوی فائو برای اجرای نظامنامه اجرائی ماهیگیری مسئولانه تهیه شده است.حدود ۹۰ درصد از قریب به ۳۵ میلیون فعالیت شیلاتی در سرتاسر جهان را فعالیت های خرد و در مقیاس كوچك تشكیل می دهند و افراد زیادی هم كه تعداد آنها به حدود ۱۰۰ میلیون نفر می رسد در بخش ماهیگیری در مقیاس كوچك فعالنداغلب فعالیتهای شیلاتی خرد در كشورهای در حال توسعه و تعداد زیادی هم در جوامعی بشدت زیر خط فقر و با عدم امنیت غذایی زندگی می كنند.به تشخیص COFI این جوامع كوچك شیلاتی با یك سری مشكلات جدی، از جمله: برداشت بی رویه و تخریب ذخائرآبزیان، فقدان منابع شغلی جایگزین، رشد سریع جمعیتی، مهاجرت و جابجا شدن در مناطق ساحلی بخاطر توسعه صنعتی و توریسم، آلودگی و تخریب محیط زیست و چالشهایی با فعالیتهای صیادی تجاری روبرو هستند. همچنین مشخص شده است كه وضعیت ماهیگیری خرد و تاثیر آن در امنیت غذائی و ریشه كنی فقر در اغلب كشوها بسیار بحرانی است. هدف این راهنمای فنی ایجاد توجه بیشتر بر نقش بالفعل و بالقوه فعالیتهای شیلاتی خرد و مشاركت در ریشه كنی فقر و امنیت غذائی است. فعالیتهای ماهیگیری و شیلاتی خرد می توانند برای فقرا و رفع فقدان امنیت غذائی منافع فراوانی داشته باشند و با مدیریتی مؤثر و مفید، توزیع عادلانه منافع مذكور را اطمینان بخشند.متمم فعلی راهنمای فائو، راهنمای فنی جهت ماهیگیری مسئولانه، شامل مسائلی به ویژه مربوط به یكپارچه سازی فعالیتهای شیلاتی با مدیریت مناطق ساحلی (شماره ۳)، مدیریت شیلاتی (شماره ۴)، توسعه پرورش آبزیان (شماره ۵) و ماهیگیری درآبهای داخلی (شماره ۶) می گردد.
قسمت اول این راهنما وضعیت موجود مشاركت، نقش و اهمیت فعالیتهای شیلاتی در مقیاس كوچك در فقر زدائی و امنیت غذائی و اهمیت فعالیتهای خرد شیلاتی در فقر زدائی در سطح ملی، محلی و خانواری را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. این بخش همچنین كیفیت تغذیه ای ماهی و نقش آن در مسائل غذا و امنیت غذائی را بررسی می كند. حقیقت این است كه حدود ۵۰ درصد ماهی صید شده ویژه مصرف انسانی حاصل كار ماهیگیران خرده پا است كه همین امر اهمیت این زیر بخش در عرضه ماهی جهان را نمایان می كند. فعالیتهای شیلاتی خرد در بیشتر كشورها به صورت مستقیم در امنیت غذایی ملی ـ كه ماهی بخش مهمی از غذای روزمره مردم است ـ و به صورت غیر مستقیم در كسب ارزهای خارجی، كه این درآمد خارجی از طریق تجارت محصولات شیلاتی، ماهیگیران را قادر به خرید زنجیره ای از محصولات غذائی می كند، مشاركت دارند.
Source:http://www.fao.com, FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries
ترجمه: منصور محمودنژاد
منبع : پایگاه اطلاع رسانی شیلات ایران


همچنین مشاهده کنید