چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اسلوونی و چالشهای اتحادیه اروپا


اسلوونی و چالشهای اتحادیه اروپا
اسلوونی، کشوری با ۲۰هزار کیلومتر مربع مساحت در اروپای مرکزی، اولین کشور از مجموعه ۱۰عضو جدید اتحادیه اروپا است که ریاست دوره ای این اتحادیه را به مدت ۶ماه برعهده گرفته است. اسلوونی که در سال ۱۹۹۱از یوگسلاوی سابق جداشد و استقلال خود را اعلام کرد، از زمان پیوستن به اتحادیه اروپا درسال ۲۰۰۴تاکنون سعی کرده است با سرعت زیاد خود را با معیارهای مورد نظر این اتحادیه منطبق کند و از این رو، اولین کشوری است که توانسته اعتماد اعضای قدیمی این اتحادیه را در این زمینه جلب نماید. اما سیر تحولات داخلی و منطقه ای چند ماه اخیر و پیش از تصدی ریاست این اتحادیه به گونه ای پیش رفته است که به نظر نمی رسد دوره ریاست این کشور ۲میلیونی بر اتحادیه اروپا به راحتی طی شود. به گزارش ایرنا اسلوونی در حالی این دوره را آغاز می کند که صربستان، کشوری که همچون اسلوونی پیشتر زیرپرچم یوگسلاوی بود، از عهدشکنی اروپا در حمایت از استقلال کوزوو زخم خورده و به حمایت رفیق سابق خود امیدوار است. مقامات کوزوو که یکسال و نیم مذاکره برای کسب استقلال این استان از صربستان در وین و بروکسل را بی نتیجه دیدند، تأکید کرده اند که در اولین ماههای سال نو میلادی استقلال خود را اعلام خواهند کرد. این استقلال البته با چراغ سبز اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که اسلوونی نیز عضوی از آن است، ممکن می شود اما ابراز نگرانی اخیر «دیمیتری روپل» وزیر خارجه این کشور درباره خدشه وارد شدن به استقلال اتحادیه اروپا، بیانگر تهدیداتی است که از این ناحیه حس می شود.
بسیاری از اعضای جدید اتحادیه اروپا، ازجمله اسلواکی دیگر عضو این اتحادیه، دارای اقلیتهای قومی قابل توجهی هستند و نگرانند که با استقلال کوزوو زمینه ای برای آشوب و تنشهای سیاسی در این کشورها نیز افزایش یابد و به همین علت به اتحادیه اروپا نسبت به پذیرش استقلال یکجانبه کوزوو هشدار داده اند. از دیگر چالشهای فراروی اسلوونی در دوره ریاست شش ماهه بر اتحادیه اروپا، تصویب پیمان اروپا در مجالس کشورهای عضو این اتحادیه است. این پیمان که به عنوان جایگزین قانون اساسی اتحادیه اروپا ارائه شده است، پس از دو سال فراز و نشیب سیاسی سرانجام آذر ماه گذشته در لیسبون (پرتغال) به تصویب سران اتحادیه رسید اما برای اجرایی شدن باید از سوی حداقل دو سوم نمایندگان مجالس کشورهای عضو نیز تصویب شود. در حال حاضر برخی از ناظران سیاسی احتمال می دهند با مخالفتهایی که پیش از این از ناحیه برخی کشورها ازجمله چک و لهستان درباره این پیمان شده بود، چنین هدفی حاصل نشود. انتظارات ترکیه از اسلوونی در احیای روند پیوستن آن کشور به اتحادیه اروپا نیز ازجمله موضوعاتی است که انتظار می رود طی دوره شش ماهه ریاست اسلوونی به آن پرداخته شود. اسلوونی از شرکای اقتصادی خوب ترکیه در اروپای مرکزی است و پیش از این مقامات آنکارا بطور تلویحی اعلام کرده بودند که انتظار دارند این موضوع از سوی اسلوونی پیگیری شود.
چالشهایی که این کشور کوچک اروپایی در طول شش ماه ریاست بر اتحادیه اروپا با آن روبه رو خواهد بود، چالشهایی است که موجب دغدغه خاطر جدی مقامات لوبلیانا شده است. سخنان بی پرده «یانوش یانزا» نخست وزیر اسلوونی در گفتگویی مطبوعاتی و اشاره صریح او به مشکلات شش ماه آینده حاکی از نگرانی شدید نسبت به مدیریت این چالشها است.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید