یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

خمیازه‌های گران اژدهای زرد


خمیازه‌های گران اژدهای زرد
تصور کنید در کشوری زندگی می کنید که در آن نمی توان نماز خواند یا روزه گرفت. رفتن به مسجد هم برای ۹۹ مسلمان تنها در روز عید فطر و عید قربان امکان پذیر است؛ البته با حضور صدها نفر از ماموران امنیتی. باز تصور کنید می خواهید به حج مشرف شوید. باید به دولت تقاضا دهید، ماموران امنیتی پرونده شما را بررسی می کنند تا ببینند شما و پدرتان و پدربزرگتان و دیگر اجدادتان کاری علیه دولت و حزب حاکم کرد ه اید یا نه؟
اگر هیچ چیز در این پرونده پیدا نشد ممکن است امکان مسافرت به حج برایتان فراهم شود. اگر هم هوس کردید قبل از ایام حج به کشورهای دیگر مسافرت کنید و از آنجا به مکه بروید در این صورت بین خروج از کشور و ورودتان نباید بیش از سه ماه فاصله باشد؛ در غیر این صورت به محض بازگشت بازداشت می شوید.
اگر در آن کشور مسیحیان زندگی کنند هم حال و روزشان چندان بهتر از شما نیست؛ باید به کلیسایی بروند که دولت تایید کرده است؛ بگذریم از اینکه هشتاد درصد از صد میلیون نفر پروتستان آن به کلیسایی می روند که مورد تایید دولت نیست. عاقبت این نافرمانی مذهبی آن شده که دست کم ۴ هزار کشیش و مسیحی در زندان ها، بازداشتگاه ها و اردوگاه های کار اجباری این کشور به سر می برند.
روزگاری در این کشور می خواستند دین را از صفحه زندگی پاک کنند؛ در خلال انقلاب فرهنگی بین سال های ۱۹۶۶ و ۱۹۷۷ حدود ۹۰ الی ۹۵ درصد از معابد، مساجد و کلیساها به طور کلی ویران شده و از بین رفت یا این که این مکان های مذهبی توسط دولت مصادره شده و به عنوان کارخانه یا مدرسه مورد استفاده قرار گرفت. امروز می خواهند اجرای مراسم دینی را کنترل کنند؛ عبادت خدا مطابق فرامین حکومت، اینها تصور ذهنی نیست، تصویری عینی است از چین؛ اژدهای زردی که در حال بیدار شدن است؛ اما با چنین خمیازه هایی.
● دیوار آتشین بزرگ چین
چین با دیوار بزرگی محصور شده که مرز دو دنیای متفاوت است؛ مرز جهان با دنیای کمونیست. اما چینی ها با یک دیوار دیگر از جهان مجازی هم فاصله دارند. «دیوار آتشین بزرگ چین» مانع نرم افزاری است که کاربران اینترنتی را از دسترسی به برخی اطلاعات بازمی دارد؛ یکی از چند شیوه یی که مقامات چینی برای «استرلیزه» کردن آنچه مردم در وب سایت ها می بینند، به خدمت گرفته اند.
فناوری پیشرفته دیوار آتشین تشخیص می دهد که مردم چه موقع در اینترنت به دنبال واژه های خاص می گردند و از طریق رهگیری، مانع دسترسی آنها به آن اطلاعات می شود. سایت های مسدود شده با این ترفندها شامل بسیاری از مواردی است که به موضوعات ممنوع نظیر تبت و فرقه فالون گونگ و نیز سایت خبری بی بی سی، موتور جست وجوگر گوگل، سایت های همجنس بازان و بسیاری از وبلاگ ها می پردازند.
نظارت سختگیرانه یی بر مطالب انتشار یافته در اتاق های چت صورت می گیرد. اکنون به مدد سیستم های خودکار سانسور، هرگونه مطلب ناخوشایند تنها چند دقیقه در اینترنت دوام می آورد. اینها همه در کشوری رخ می دهد که ظرف کمتر از ده سال از یک تازه وارد به دومین کشور بزرگ کاربران اینترنت در جهان تبدیل شده است.
چینی ها نخستین صفحات بین المللی اینترنتی خود را در سال ۱۹۹۴ منتشر کردند، ولی حالا چین افزون بر ۱۰۰ میلیون کاربر اینترنت دارد؛ یعنی پس از امریکا که ۱۸۵ میلیون کاربر دارد، در جایگاه دوم جهان ایستاده است.
اما به نظر می رسد که چین ظرف چند سال از امریکا سبقت خواهد گرفت، به خصوص این که در حال حاضر تنها ۸ درصد چینی ها از اینترنت استفاده می کنند. تخطی از قوانین اینترنتی مجازات سنگینی دارد؛ در سال ۲۰۰۴، بیش از ۴۷ هزار کافه اینترنتی به خاطر رعایت نکردن این قوانین بسته شدند. سازمان عفو بین الملل در گزارشی از شمار بازداشت شدگان در چین که در راه حقوق بشر مبارزه می کنند اعلام کرد؛ «بسیاری از آنها به جرم انتشار مطلب در اینترنت بازداشت شده اند. در حال حاضر گمان می رود ۵۴ نفر در چین به این دلیل که مقامات تشخیص داده اند اطلاعات «غیرقانونی» در اینترنت منتشر کرده اند، در زندان به سر می برند.»
● خنثی سازی بمب جمعیت
در زمان زمامداری مائوتسه تونگ رهبر سابق چین، شعار «جمعیت بیشتر، قدرت بیشتر» مسلط بود که از افزایش جمعیت حمایت می کرد؛ اما در سال ۱۹۸۰ دولت چین برای جلوگیری از انفجار جمعیت، قانون تک فرزندی را به اجرا گذاشت. نتیجه آن افزایش شمار مردان مجرد شده است. آمار رسمی در چین حاکی از بحران افزایش جمعیت مردان است و چنین پیش بینی می شود که تا سال ۲۰۲۰ در چین ۴۰ میلیون مرد مجرد وجود خواهد داشت.
کمبود تعداد زنان ناشی از سنت ترجیح فرزند پسر بر دختر و سیاست سختگیرانه چین در زمینه محدود کردن تعداد فرزند بوده است. در اکثر نقاط چین اگر فرزند اول پسر باشد، والدین نباید صاحب فرزند دیگری شوند اما در غیر این صورت می توانند فرزند دوم داشته باشند. عامل دیگر کاهش جمعیت در چین ورود تکنولوژی مدرن سونوگرافی به این کشور است که از اواخر دهه ۱۹۸۰ به والدین امکان تشخیص جنسیت فرزندانشان را قبل از تولد داد و سقط جنین دختر افزایش یافت.
در اجرای این سیاست روش هایی مانند اجبار به جلوگیری از حاملگی و سقط جنین نیز به کار برده می شد که گاه در غرب به دلیل تعارض با حقوق فردی مورد انتقاد قرار می گرفت اما مهمترین روش پیشبرد این برنامه، کاربرد مشوق ها و مجازات های اقتصادی مانند دادن یا قطع کمک هزینه اولاد بوده است.
آمار نشان می دهد که هر ساله در چین دو میلیون پسر بیشتر از دختر به دنیا می آید و اینها مردان مجرد آینده چین هستند زیرا همسری برای خود نخواهند یافت و رهبران چین هشدار داده اند که این موضوع باعث ازدیاد فحشا، جرایم جنسی و خرید و فروش زنان خواهد شد.
کمیسیون نظارت بر جمعیت چین اعلام داشته که در واکنش نسبت به روند رو به افزایش نرخ رشد جمعیت، از سال آینده سیاست جدیدی را اجرا خواهد کرد که هدف از آن تشویق ساکنان مناطق روستایی این کشور به داشتن فرزند کمتر خواهد بود.
در صورت اجرای این سیاست، والدین بالای شصت سال در مناطق روستایی در صورتی که در طول ازدواج خود تنها یک فرزند پسر یا دو فرزند دختر داشته باشند هر سال مبلغی معادل هفتادوپنج دلار به صورت جایزه دریافت می کنند. در حالی که مردم چین از نظر سنتی داشتن فرزند بیشتر، به خصوص فرزند پسر را نوعی تضمین برای دوران کهولت خود تلقی کرده اند، جایزه تعیین شده برای خانواده های تک یا دو فرزندی به حدود یک پنجم درآمد متوسط یک خانوار روستایی چینی در سال بالغ می شود و می تواند نوعی کمک هزینه در دوران پیری منظور شود.
● خروج از دایره فقر
اینجا دیگر کشور بسیار فقیر جهان نیست. گرچه درآمد سرانه دو هزار دلاری آن با درآمد سرانه بیش از ۴۲ هزار دلار در امریکا فاصله بسیاری دارد اما بیداری سریع اژدهای زرد گران می نماید؛ چنان گران که حاکمان این کشور هم نگران رشد بی سابقه اقتصاد آن هستند که اکنون به بالاترین نرخ خود در یک دهه یعنی رشد بیش از ۱۱ درصدی رسیده است.
با افزایش تولید ناخالص داخلی به حدود ۷/۲ تریلیون دلار اقتصاد سرزمین محصور در دیوار چین هدف دولت نبوده و آنان می خواهند توجه بیشتری به بهبود وضع معیشتی مردم و حفاظت از محیط زیست داشته باشند.
دولت چین که نگران آثار تورمی رشد سریع اقتصادی است می کوشد با اتخاذ تدابیری از سرعت رشد اقتصادی بکاهد و چاره یی نیست جز اینکه دولت به اقدامات خود برای تعدیل رشد اقتصادی ادامه دهد؛ به ویژه اینکه نرخ تورم در خلال سال گذشته از ۹/۱ درصد به ۸/۲ درصد افزایش یافت. چین برای ایجاد فرصت های شغلی، نیازمند رشد سریع اقتصادی است اما اظهارات مقامات این کشور منعکس کننده این نگرانی فزاینده در میان رهبران ارشد چین است که رشد اقتصادی کشور ممکن است بیش از حد زیاد باشد. آنها همچنین از این نگران هستند که صدها میلیون نفری که در مناطق روستایی زندگی می کنند، سهمی از این معجزه اقتصادی نبرده باشند.
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید