یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

انتخابات آمریکا با چاشنی نظرسنجی و تقلب!


انتخابات آمریکا با چاشنی نظرسنجی و تقلب!
سرانجام انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا برگزار شد و طی آن باراک اوباما،نامزد حزب دموکرات به عنوان رئیس جمهور جدید برگزیده شد.در خصوص آرایی که به سود دو نامزد دموکرات و جمهوریخواه به گردش در آمده نکاتی وجود دارد که سعی داریم در این ارزیابی به آنها شااره نماییم:
● نظرسنجیها در انتخابات آمریکا
طی یکماه و نیم اخیر اکثر نظرسنجیها از پیروزی باراک اوباما درانتخابات ریاست جمهوری آمریکا حکایت داشت.چنانچه پیش بینی می شد،در اکثر ایالات جنوبی و مرکزی جمهوریخواهان توانستند بنا بر سنت همیشگی آرای مورد نیاز خود را کسب نمایند.اما در ایالات بزرگی مانند کالیفرنیا،نیویورک،اوهایو،فلوریدا و پنسیلوانیا که دارای امتیز بیشتری به لحاظ کارتهای الکترال هستند،اوباما بر رقیب خود غلبه نمود و با اختلافی فاحش نتیجه انتخابات را به سود خود رقم زد.اما در آستانه برگزاری انتخابات شبکه هایی مانند فاکس نیوز سعی کردند اختلافات موجود میان مک کین و اوباما را ناچیز جلوه داده و حتی در مواردی از برتری سناتور ایالت آریزونا بر اوباما سخن به میان آورند.
به عنوان مثال در نظرسنجی فاکس و سی .ان.ان که پس از برگزاری انتخابات و پیش از اعلام نتایج آرای نهایی اعلام شده بود مک کین به عنوان پیشتاز رقابتهای انتخاباتی معرفی شد.از سوی دیگر،ما در ایالات متحده آمریکا و در خلال یکماه باقیمانده تا زمان برگزاری انتخابات شاهد تزلزل در نظرسنجیها بودیم.به این شکل که برخی نظرسنجیها از فاصله ۱۳ درصدی ،برخی دیگر از فاصله ۹ درصدی،برخی دیگر از فاصله ۴ درصدی و برخی دیگر از موقعیت نسبتات برابر مک کین و اوباما سخن به میان آوردند.همین مسئله به خودی خود نشان می دهد که نظرسنجیها در آمریکا معمولا به سود یا زیان یک کاندیدا صورت می گیرد و در آنها رد پای لابیهای سیاسی به چشم می خورد.هم اکنون با وجود پایان رقابتهای انتخاباتی سال ۲۰۰۸ مردم آمریکا همچنان نسبت به نظرسنجیها در این کشور بدبین هستند و همین مسئله می تواند در انتخابات سال ۲۰۱۲ برای دو حزب اصلی آمریکا آسیب زا باشد.
شاید مرور نظرسنجی شبکه سی.ان.ان پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا جالب توجه باشد:
“نتایج اولیه نظرسنجیها پس از انتخابات آمریکا حکایت از برتری مک کین در بیشتر ایالتهای این کشور دارد. تاکنون براساس نظرسنجی انجام شده در ایالت ایندیانا پنجاه و دو درصد به مک کین و چهل و هفت درصد به اوباما رای دادند. در ایالت کنتاکی پنجاه و پنج درصد به مک کین و چهل و چهار درصد به اوباما رای دادند. در ویرجینیا پنجاه و شش درصد به مک کین و چهل و چهار درصد به اوباما رای دادند. در ایالت جورجیا شصت و پنج درصد به مک کین و سی و چهار درصد به اوباما رای دادند. “
شبکه تلویزونی سی.ان.ان به صورت مغرضانه به ایالاتی اشاره نموده است که تعداد کارت الکترال آنها نسبت به ایالاتی که اوباما در آن رای آورده کمتر است.این در حالیست که اوباما در بیشتر ایالات پاندولی که رای آنها مشخص نبود توانست گوی سبقت را از رقیب جمهوریخواه خود برباید.اما مسئله به این جا ختم نمی شود.برهمگان مسجل بود که مک کین در آرایی مانند جرجیا،کنتاکی و ایندیانا به صورت سنتی آرا را تصاحب می نماید.از این رو تاکید مجدد شبکه سی.ان.ان بر روی این مسئله جای بسی تامل دارد.
اما وجود اختلافات زیاد میان نتایج نظرسنجیهایی که در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا صورت گرفت،بیش از آنکه نشاندنده تزلزل آرای مردم باشد،حاکی از عدم دقت آگاهانه یا ناآگاهانه موسسات نظرسنجی بود.جهت اثبات این مسئله به بررسی آرای دو نظرسنجی متفاوت و البته همزمان در خصوص ایالات پاندولی و مهم در فاصله یک هفته تا انتخابات سراسری آمریکا می پردازیم:
“نتایج نظرسنجیهایی که منتشر شد نشان داد که نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از رقیب جمهوریخواه خود در پنج ایالت از هشت ایالت کلیدی و مهم آمریکا پیش است.
نتایج نظرسنجیهای رویترز و زاگبی نشان داد که فاصله باراک اوباما از جان مک کین در بین رای دهندگان احتمالی به ۱۱ درصد رسیده است که این رقم در مقایسه با قبل ۴ درصد افزایش داشته است. این نظرسنجیها پیشتازی اوباما را در ایالتهای فلوریدا، اوهایو، ویرجینیا و نوادا نشان داد.”
البته آرای نهایی به دست آمده در این ایالات این نظرسنجی را تایید نمود.اما یا توجه به نظرسنجی دیگر مسئله متفاوت خواهد بود:
“نتایج نظرسنجی موسسه راسموسن و شبکه تلویزونی فاکس نیوز نشان دهنده رقابت فشرده دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری امریکا با برتری نسبی باراک اوباما در ایالتهایی است که مردم انها هنوز تصمیم خود را نگرفته اند. نظرسنجی مشترک این دو نشان دهنده ان است که در برخی ایالتهای پاندولی باراک اوباما گوی سبقت را از رقیب جمهوری خواهش ربوده است. در ایالت فلوریدا چهل و نه درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی اعلام کردند به سناتور باراک اوبامای دموکرات رای خواهند داد. این درحالی است که پنجاه درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی در این ایالت، سناتور جان مک کین را نامزد مورد علاقه شان برای راه یافتن به کاخ سفیدعنوان کردند. در ایالت سرنوشت ساز اهایو که همواره ارای ان تعیین کننده رئیس جمهور امریکا بوده است، چهل و نه درصد هوادار سناتور باراک اوباما بودند. چهل و نه درصد نیز به طرفداری از جان مک کین جمهوری خواه اعلام نظر کردند. در ایالت کارولینای شمالی چهل و نه درصد هوادار سناتور باراک اوبامای دموکرات بودند. پنجاه درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی در این ایالت سناتور جان مک کین را فرد موردعلاقه شان برای راه یافتن به کاخ سفید توصیف کردند.در ایالت مینه سوتا چهل و نه درصد هوادار سناتور باراک اوباما بودند.این در حالی است که سناتور جان مک کین نیز باحمایت چهل و نه درصدی در رده مساوی با وی قرار داشت. “
هر دوی این نظرسنجیها در یک زمان منتشر شده اند اما محتوای آنها با یکدیگر تفاوتی آشکار دارد.به راستی موسسات نظر سنجی در آمریکا چگونه و بر اساس کدام مکانیزم تدوین شده نمونه های نظرسنجی خود را انتخاب می کنند.آنچه مسلم است اینکه در تشکیل نمونه های نظرسنجی عواملی مانند نوع نگاه مسئولین این موسسات نسبت به دو حزب دموکرات و جمهوریخواه دخیل است.در چنین شرایطی چگونه می توان نسبت به کارآمدی نظرسنجیها در کشوری مانند ایالات متحده آمریکا اطمینان داشت؟
نگاه منفی و بدبینامه مردم ایالات متحده آمریکا نسبت به موسسات نظرسنجی هنگامی شدت می یابد که نتایح نظرسنجیها بتواند ملاکی برای تعیین نامزد انتخاباتی آنها باشد.نظرسنجیها در امریکا روز به روز متفاوت بود و همین مسئله بسیاری را به نتیجه نظرسنجیها بدبین کرد.
درحالی که در برخی نظرسنجیها باراک اوباما با عددی دو رقمی از مک کین جلوتر معرفی می شود در برخی دیگر اعلام می شود مک کین فقط دو درصد از اوباما عقب تر است. این درحالی است که روش نظرسنجی هر بار مشابه است اما این نشانگر محدودیتهای نظرسنجیها به شکل کنونی است
جان فرید خبرنگار هرالد تریبون در این خصوص می گوید:
“ نظرسنجیها اغلب از طریق تلفن صورت می‌گیرد و مشکل اینجا است که نمی توان با تلفن به افراد زیادی دسترسی پیدا کرد. برای مثال جوانان بهتر به پرسشهای اینترنتی پاسخ می دهند تا پرسشهای تلفنی. هر بار نظرسنجیها مجموعه ای هزار نفری را به عنوان جمعیت آمریکا انتخاب می کنند. مشکل اصلی برای مسئولان نظرسنجی پی بردن به نیت واقعی پاسخ دهندگان است. امروزه می توان همه اقشار جامعه را در این الگو پیدا کرد اما نمی توان به تفکر واقعی این الگو پی برد و پرسشها باید طور طراحی شود که مردم نیت واقعی خود را ابراز کنند. “
● مسئله تقلب در انتخابات آمریکا
مسئله دیگری که مردم ایالات متحده را نسبت به انتخابات ریاست جمهوری این کشور بدبین ساخته بود،تقلب در انتخابات این کشور بود.البته در این خصوص باید حق را به مردم این کشور داد.!انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ ایالات متحده درحالی برگزار شد که هنوز خاطره تقلب فاحش بوش پسر در انتخابات سال ۲۰۰۰ در برابر ال گور در اذهان باقی مانده بود.مردم ایالات متحده آمریکا با سیاستمدارانی مواجه هستند که با راحتی و با لابی فرمانداران،دادگاه فدرال،سناتور ها و اعضای مجلس نمایندگان و از همه مهم تر اتاقهای فکر و لابیهای پشت پرده قدرت مانند آیپاک آرای آنها را به سود خود تفسیر می کنند.هرچند مقامات آمریکایی سعی دارند این نگرانی را در ماورای ساختار به ظاهر عامه پسند و دموکراتیک انتخابات این کشور مدفون نمایند اما سیستم انتخاباتی این کشور به اندازه ای برای اعمال تقلب روزنه نفوذ دارد که به راحتی می تواند آرای رئیس جمهور منتخب را به سود رقیب وی بازگرداند.
رمز اصلی پیروزی آماری اوباما بر مک کین،اختلاف فاحش این دو در جلب آرای الکترال بود.اگرنه در صورتی که مک کین می توانست در ایالاتی مانند اوهایو،پنسیلوانیا و فلوریدا کارتهای الکترال را به دست آورد،مسلما با حمایت لابیهای قدرت به کاخ سفید راه پیدا می کرد.اما در شرایطی که اوباما حدود ۲۰۰ کارت الکترال را بیشتر از مک کین به دست آورده است عملا امکان چنین چیزی وجود ندارد.از همان روزهای قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر،نگرانی مردم آمریکا نسبت به بروز تقلب در انتخابات شدت یافته بود.
چنانچه تایلر هاربر کارشناس امور نظرسنجی شبکه فاکس نیوز در قالب یک پیش بینی مغرضانه ادعا نمود که جان مک کین با وجود شکست در کسب آرای مردمی باز هم رئیس جمهور آمریکا شود.این در حالی بود که بر پایه یک نظرسنجی جدید ۶۰ درصد آمریکاییها بر این باوربودند که در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ۴ نوامبر تقلب گسترده ای صورت خواهد گرفت.
بر این اساس ۶۰ درصد از مردم آمریکا فکر می کنند که این تقلب در حد بسیار زیاد” یا “ تاحدی” خواهد بود . ۳۵ درصد هم انجام این تقلب را بعید دانستند.از آن تعداد کسانی که به انجام این تقلب باور داشتند، ۴۷ درصد گفتند که این امر به نفع حزب دموکرات و ۳۵ درصد هم گفتند به نفع جمهوریخواهان انجام خواهد گرفت. پنج درصد هم چنین نظری را به طور یکسان برای هر دو حزب داشتند.
در همان زمان شبکه بی بی سی با اشاره به مشکلاتی که در سیستم انتخاباتی ایالات متحده وجود دارد، زمینه ها را برای انجام تقلب در انتخابات ریاست جمهوری این کشور فراهم دانست. حتی مرکز تحقیقات “پو” درباره احتمال انجام تقلب در انتخابات آمریکا هشدار داد.این موسسه احتمال رخ‌دادن تقلب در زمینه تعداد رای دهندگان و رای دهندگان جدید را بعید ندانست و کمی کارکنان ستادهای انتخاباتی را زمینه ساز بروز تقلب در انتخابات اعلام کرد.
یک گزارش دیگر که توسط موسسه” قرن و پدیده های مشترک” انجام شده است، نشان داد هنوز سیستم انتخاباتی آمریکا با مشکلات جدی روبرو و حتی نسبت به گذشته بدتر هم شده است.هر دوحزب جمهوریخواه و دموکرات بازرسانی را برای کنترل هویت رای دهندگان، ماشین رای و دیگر ابزارها و عوامل مربوط، به محل های رای گیری فرستاده اند.در این میان موضوع رای های غیابی و مسائل مربوط به ثبت رای دهندگان چالش برانگیز است بود.
برخی مقاماات حزب جمهوریخواه که به عنوان مشاور در کنار جان مک کین حضور داشتند سعی داشتند با بی اعتبار دانستن نظرسنجیهایی که در آنها اوباما به عنوان نمایز پیشتار رقابتها معرفی شده بود بر دامنه نگرانیهای عمومی در خصوص تقلب در انتخابات بیافزایند .نانسی فوتنهاور Nancy Pfotenhauer( مشاور سیاسی ارشد ) مشاور ارشد سیاسی اردوگاه انتخاباتی سناتور جان مک کین از حزب جمهوریخواه در این خصوص به اظهار نمود:
“ما راهبرد خود را داریم که نمی خواهم به ان اشاره کنم .ما در برخی دژهای سنتی دمکراتها، اردوگاه انتخاباتی سناتور باراک اوباما را به حالت دفاعی واداشته ایم. همان‌طوری که در چند انتخابات گذشته در امریکا شاهد آن بودیم نظرسنجی ها خیلی درست نیستند در انتخابات قبلی همه شبکه‌ها و نظرسنجی ها از پیروزی جان کری در برابرجرج بوش صحبت می کردند اما اصلا چنین چیزی نبود .ما نهایت تمرکز خود را معطوف کرده ایم تا از خط پایان عبور کنیم و فکر می کنیم بتوانیم این کار را انجام دهیم . “
با آغاز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شدت یافت.کافی است در این خصوص یک گزارش مهم را مورد بررسی قرار دهیم:
“در شرایطی که تاکنون پنج هزار شکایت تلفنی از نحوه برگزاری انتخابات آمریکا گزارش شده، نگرانی مردم آمریکا درباره تقلب در انتخابات روبه افزایش است. به علت مشکلات فنی موجود در انتخابات آمریکا از شروع انتخابات تاکنون ۵ هزار شکایت تلفنی از نحوه برگزاری انتخابات صورت گرفته است.پیش بینی می شود میلیون ها رای دهنده برای رای دادن با مشکلات فنی مواجه شوند.در حدود نیمی از رای دهندگان به روشی متفاوت از انتخابات های گذشته رای خواهند داد و بیشتر رای دهندگان استفاده از کاغذ برای رای دادن را به استفاده از ماشین ترجیح خواهند داد.
دربعضی ایالت های آمریکا مثل ویرجینیا، به خاطر وجود امکان تقلب درماشین های رای گیری، تمام رای گیری از طریق کاغذ انجام خواهد شد.
بررسی های آماری نشان می دهند روش های رای گیری به شدت مردم آمریکا را نگران کرده و دوسوم آنها استفاده از روش نوشتن رای بر روی کاغذ با مداد و خوانده شدن آن توسط ماشین پیمایش نوری را به روش های دیگر ترجیح می دهند.”این گزارش و گزارشهای مشابه نشان می دهد که مردم ایالات متحده آمریکا در سایه بی اعتمادی نسبت به مسئولان برگزاری انتخابات الکترال پای صندوقهای رای رفته اند.در هر صورت،علی‌رغم پیروزی اوباما در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا،بدترین بازندگان این میدان موسسات نظرسنجی آمریکا بودند.دراین میان تنها موسسات معدودی پیروزی قاطعانه و بدون شک و شبهه اوباما بر مک کین را پیش بینی نمودند که بیشتر موسسات سعی داشتند رقابت میان نامزد دو حزب جمهوریخواه و دموکرات را سخت جلوه دهند.این در حالی‌است که مطابق داده های موجود،پیروزی اوباما بر مک کین در طول ۴۴ سال اخیر که در آن ۱۱ انتخابات برگزار شده بی سابقه بوده است.در نهایت اینکه طولانی بودن دوران مبارزات انتخاباتی در ایالات متحده آمریکا نمی تواند دلیلی برای پویایی این ساختار باشد.به راستی چگونه می توان میان نگرانی مردم از تحریف آرای خود و ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر دموکراتیک بودن انتخابات در این کشور جمع نمود؟
کامران صاحب زاده
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید