چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


آرزوهای قلابی


آرزوهای قلابی
دروغ اول آوریل که در فرانسه به آن «ماهی آوریل» می‌گویند با یک روز اختلاف در کشور ما در روز سیزدهم نوروز به شکل یک شوخی و با نام دروغ سیزده متداول شده است و ماجرای آن برگرفته از فرمانی است که در حدود نیم قرن پیش، از طرف شارل نهم، پادشاه فرانسه صادر شد و طبق این فرمان آغاز سال از اول آوریل به اول ژانویه تغییر یافت.
یعنی از ماهی که مقارن عید پاک است به ماهی که متعاقب میلاد مسیح می‌آید و اگر روز نوئل یا کریسمس که برای تولد حضرت عیسی(ع) در نظر گرفته شده در ۲۵ دسامبر ثابت است، روز عید پاک که اولین یکشنبه‌ای است که از آغاز بهار متعاقب بدر کامل ماه (شب چهاردهم) فرا می‌رسد، ثابت نیست و بین ۲۲ ماه مارس تا ۲۵ آوریل جابه‌جا می‌شود.
این تغییر آغاز سال که عملاً ارج و منزلت روز اول آوریل را به روز اول ژانویه منتقل کرده بود، آنچه برای روز اول آوریل در مقابل آن همه عیدی و هدایایی که قبلاً در چنین روزی رد و بدل می‌شد، بجا نهاد چیزی در حد شوخی و دست‌ انداختن این روز شد. ادامه این شوخی‌ها به تدریج تبدیل به این راه و رسم شد که مردم در چنین روزی با دروغ‌هایی سر به سر هم بگذارند و به این دروغ‌ها نیز نام «ماهی آوریل» بدهند چرا که از دید مردم زمین، در ماه آوریل خورشید در منطقه البروج (مسیر بیضی شکل حرکت انتقالی زمین که به دوازده قسمت شده است) از برج «حوت» به معنی ماهی در می‌آید و وارد برج «حمل» به معنی بره می‌شود.
این رسم پا گرفته در میان مردم سابقه‌ای شد برای روزنامه‌های قرون بعد و رادیو و تلویزیون‌های سال‌های اخیر که دنبال این سنت را بگیرند. در ایران اولین نشریه‌ای که دروغ اول آوریل را دروغ سیزده نوروز کرد، روزنامه «نبرد» خسرو اقبال بود که شماره سیزده فروردین ۱۳۲۲ خورشیدی روزنامه را یکپارچه به صورت دروغ درآوردند.
پس از گذشت ۶۵ سال از طرح این ایده در گفت‌وگویی گرم و صمیمی با بازیگران تلویزیون از آنها خواستیم که دروغ سیزده خود را مطرح کنند. نکته جالب اینکه اغلب هنرمندان برای گفتن یک دروغ شاخ‌دار نیاز به فکر و فرصت بیشتر داشتند چرا که این دروغ‌ها متفاوت از دروغ‌های مصلحتی و غیرمصلحتی است که بیان می‌شود و در اغلب (توجه داشته باشید، گفتیم اغلب آنها) آنها می‌توان تصویری از رویاها و آرزوهایشان که تاکنون تحقق نیافته است را ترسیم و یا نوعی نقد به وضعیت صنفی، حرفه‌ای و اجتماعی را جست‌وجو کرد.
▪ ستاره اسکندری
در سال ۸۷ هر کس متناسب با تخصص‌اش مشغول فعالیت خواهد شد.
▪ لیلا اوتادی
نرخ بنزین آزاد اعلام شد: لیتری ۱۰ تومان
▪ پژمان بازغی
امسال پربیننده‌ترین سال سینمای ایران بود با ۷۰ میلیون تماشاگر.
▪ بیژن بنفشه‌خواه
از عید سال ۸۷ همه به حق و حقوق همدیگر احترام می‌گذارند.
▪ بهنوش بختیاری
تلقین درمانی وسیله بسیار موثری برای درمان معضلات جامعه مثل گرانی است.
▪ کامران تفتی
سال گذشته به‌جای رضا ناجی، عباس غفاری که در تئاتر علی هاشمی بازی داشت و آن را در جشنواره فجر رد کردند در جشنواره برلین، جایزه خرس نقره‌ای را دریافت کرد.
▪ یوسف تیموری
یوسف تیموری، علی دایی، حسین رضازاده و عباس محبوب برای بازی در فیلم «۱۴یاراوشن» قرارداد بستند. بقیه بازیگران این فیلم سینمایی از بازیگران مطرح هالیوود و ۱۰ یار قدیمی اوشن هستند.
▪ محمود پاک‌نیت
مردم تهران به گوش باشند که سیزدهم فروردین سال ۸۷ هوا برفی بود.
▪ پوریا پورسرخ
من زیاد دروغ گفتن بلد نیستم! باور کنید.
▪ احمد پورمخبر
سیزده بدر دروغه
چراغ بی‌فروغه
مردم می‌گن سیزده نحسه
چرا می‌گن سیزده نحسه؟
خرافات و مسخره‌بازی دیگه بسه
گول نخورید سیزده هیچی نیست
اگر گوش کنید نمرتونو می‌دم بیست
▪ سعید پیردوست
دروغ مثل برف است که هر چه آن را بغلتانی بزرگ‌تر و بزرگ‌تر می‌شود و... بعد از ۶۰ سال نداشتن فرزند، خداوند یک دوقلو پسر در نوروز به سعید پیردوست اعطا کرد.
▪ امیر جعفری
همه چیز عالی است. (خوب، آقاجان خوب)
▪ گوهر خیراندیش
طبق آخرین اخبار در برخی کشورها با پرتاب قمر مصنوعی به فضا افراد نیازمند شناسایی می‌شوند. مفتخرم که این خبر را به اطلاع هموطنانم برسانم که در کشور ما هم در سال ۸۷ با بهره بردن از این پدیده پیشرفته ماهانه یک میلیون تومان به حساب هر ایرانی واریز خواهند کرد.
▪ جعفر دهقان
از آنجا که حرفه فیلمسازی بسیار پردرآمد است، تصمیم گرفته‌ام در سال نو فیلمی بسازم به تهیه‌کنندگی و کارگردانی و نقش‌آفرینی خودم، فیلمی پرفروش و سرگرم‌کننده با حضور علی‌اکبر فیاضی.
▪ مهران رجبی
مهران رجبی بازیگر توانایی است، باور کنید.
▪ حسین رفیعی
جناب آقای کفاشیان طی تماسی تلفنی از حسین رفیعی برای مربیگری تیم ملی فوتبال ایران دعوت به همکاری کرده است اما رفیعی به خاطر قید محدودیت سفر (دو بار در سال همراه خانواده) در قرارداد از پذیرش این سمت خودداری کرد.
▪ مریم سعادت
سال ۸۶ سال بسیار پربار و پرپولی برای من بود چنانچه تصمیم گرفته‌ام طی چند سال آینده هیچ پروژه‌ای را نپذیرم و فقط استراحت کرده و تا می‌توانم سعی کنم از این بیکاری لذت ببرم.
▪ بهرام شفیع
برانکو سرمربی تیم ملی فوتبال ایران شد.
▪ محمود شهریاری
کاظم احمدزاده (ک.الف) از سوی مجامع بین‌المللی به عنوان مجری برگزیده جهان شناخته شده است. حالا بگویید ببینم، از این دروغ شاخدارتر هم پیدا می‌شود؟
▪ محمد صادقی
دروغ سیزده انعکاسی از آرزوها و آمال‌هایی است که به وقوع نپیوسته است به همین دلیل من اعلام می‌کنم که «به‌زودی شهر تهران عاری از ترافیک و آلودگی صوتی و هوایی خواهد شد.»
▪ سروش صحت
به‌دلیل اینکه هیچ وقت در زندگی‌ام دروغ نگفته‌ام، بنابراین نمی‌توانم دروغ سیزده هم بگویم!
▪ امیرحسین صدیق
به‌تازگی اعلام شده است که تا ۱۰ سال آینده در هیچ کجای جهان جنگی رخ نخواهد داد و تمام جوامع در صلح و آرامش به‌سر خواهند برد. چه خبری خوش‌تر از این.
▪ یوسف صیادی
عجب ضوابطی است این کار هنر، افسوس که من عاشق نیستم.
▪ حمید فرخ‌نژاد
گفت‌وگوی مفصل حمید فرخ‌نژاد با مطبوعات روی گیشه روزنامه‌فروشی‌ها.
▪ داریوش فرهنگ
تمام زندگی ما دروغ است ولی با کشیدن یک لایه روی آن، وانمود می‌کنیم که راست است.
▪ داریوش کاردان
عدالت اجتماعی در همه جا کاملا برای همه برقرار است.
▪ سیروس گرجستانی
آنقدر دروغ گفته‌ام که دروغ‌هایم ته کشیده است.
غلامحسین لطفی
سیزده‌بدر نوروز ۸۷ با ۱۴ فروردین مصادف شده است.
▪ مهدی مظلومی
هر برنامه‌ای که تاکنون برای تلویزیون ساخته‌ام عین همان ایده‌ای بود که از اول مطرح کرده‌ام.
▪ فرشید منافی
در حال حاضر چون در مراسم اسکار حضور دارم، فرصت پاسخ‌گفتن به سوال شما را ندارم.
▪ رامین ناصرنصیر
پول نفت خود را بر سر سفره هفت‌سین دریافت کرده و روز سیزدهم فروردین در جشن ملی‌ای که به همین مناسبت تدارک دیده شده است، شرکت کنید.
▪ بهمن هاشمی
از اول فروردین‌ماه تا آخرین روزهای اسفند سال ۸۷ هر روز ۳ ساعت با برنامه تلویزیونی «بهمن هاشمی» همراه باشید.
▪ محمدرضا هدایتی
مهران مدیری، کاندیدای ریاست‌جمهوری شد.
▪ ساعد هدایتی
اسپیلبرگ از من برای پروژه جدیدش دعوت به همکاری کرده است.
▪ رسول نجفیان
نجفیان بالاخره مولتی‌میلیاردر شد و بالاخره از اجاره‌نشینی نجات یافت.
منبع : روزنامه تهران امروز