یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ترکیه و معضل قبرس


ترکیه و معضل قبرس
دولت تركیه مدتی طولانی در برابر خواست اتحادیه اروپا مبنی بر باز كردن بنادر و یكی از فرودگاه های تركیه بر روی قبرس مقاومت كرد و بحث های زیادی را برانگیخت. حال نشانه ای از تغییر سیاست تركیه به چشم می خورد. اما این تغییرات برای پاره ای كشورهای اتحادیه اروپا ناچیز و به نظر گروهی دیگر مثبت است.
یونان و قبرس مجادله بر سر به رسمیت شناختن قبرس از سوی تركیه را تمام شده نمی دانند.در حالیكه اتحادیه اروپا از قدم بسیار كوچك آنكارا سخن می گوید، در تركیه این قدم به چشم دیگری نگاه می شود. اپوزیسیون تركیه حتی معتقد است كه نخست وزیر اردوغان در دادن امتیاز به قبرس زیاده روی كرده و وی را به باد انتقاد گرفته است.
انور اویمن یكی از رهبران اپوزیسیون تركیه معتقد است كه دولت تركیه بجای آنكه قول های خودش را عملی كند و شدت تحریم علیه قبرس را كمی كاهش دهد، به اتحادیه اروپا اجازه می دهد دائما خواستهای زیادتری را عنوان كند: متاسفانه تركیه به این خواستها پاسخ مثبت داده است.
این طور كه به نظر می رسد دولت در خفا وعده هایی داده و حال درصدد عملی كردن آنهاست و همه اینها برای چیست، برای اینكه اتحادیه اروپا بدون هیچ شرط و شروطی از سوی تركیه به خواستهایش برسد و این سیاستی است كه به تركیه زیان میزند. به گزارش دویچه وله اویمن معتقد است كه این سیاست هیچ نفعی در امر ورود تركیه به اتحادیه اروپا نخواهد داشت. او این سخنان را در تلویزیون تركیه ایراد كرد و گفت كه ملت تركیه این اقدام اردوغان را هرگز نخواهد بخشید. مسأله قبرس تنها بهانه ای است كه علیه تركیه از آن استفاده می شود. هیچ كس نگفته كه ما اگر مسأله قبرس را حل كنیم، در اتحادیه اروپا پذیرفته خواهیم شد.
اگر موضوع قبرس بدلیل وعده هایی كه ما داده ایم حل شود، آنگاه درخواستهای دیگری در پی آن خواهد آمد. از جمله پذیرش كشتار ارامنه. از آنجا كه تركیه بخاطر طرح صلح سازمان ملل برای قبرس حدود دوسال و نیم پیش به همه كاری تن داد و بابت آن هیچ نگرفت، حال بسیاری از تركها با اپوزیسیون این كشور در نكات یاد شده هم نظرند. آن زمان تركیه اتحاد دو نیمه جزیره قبرس را پذیرفت علیرغم آنكه این كار در داخل تركیه اثر مثبتی بر مردم نداشت. اتحاد دو نیمه قبرس با پاسخ منفی بخش یونانی قبرس به سرانجام نرسید.
وقتی با همه اینها بخش یونانی قبرس از سوی اتحادیه پذیرفته شد و حالا هر توافقی با تركیه را بلوكه می كند، بشدت مایه خشم مردم تركیه است. اپوزیسیون تركیه معقتد است كه این كشور نباید دوباره به اتحادیه اروپا اعتماد كند.
اركان مومجو یكی دیگر از رهبران اپوزیسیون تركیه می گوید: پروتكل آنكارا را بهرحال نباید امضا می كردیم. ما هرگز نباید اجازه می دادیم كه مسأله قبرس را به یكی از شرطهای ورود به اتحادیه اروپا تبدیل كنند. «واقعیت این است كه دولت تركیه شجاعت زیادی به خرج داده كه علیرغم فضای داخلی تركیه چنین قدمی برداشته قدمی كه برای اروپایی ها شاید كوچك به نظر آید.»
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید