جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


قارقارک هایی که سد معبر می کنند


قارقارک هایی که سد معبر می کنند
از معابر و پیاده روهای شهر که می گذری گاهی در کنارشان چیزی شبیه به اتومبیل را می بینی که نام قدیمی اش "قارقارک" بود.که البته گهگاهی جای داشتن چرخ و ترمز دستی با طناب و زنجیری به درخت یا تیر برقی محکم شده است.
خودروهای فرسوده و رها شده در کوچه پس کوچه های شهر که علاوه بر ایجاد نازیبایی در شهر، به محلی برای تجمع زباله و بزهکاران تبدیل شده است. این خودروها اغلب از انواع پیکان، آریا، ژیان، رنو، بنز و حتی دیگر خودروهایی که نامشان در ذهن میانسالان ما هم پیدا نمی شود، هستند که مدت هاست در معابر اصلی و فرعی رها شده اند.
ناهماهنگی های موجود میان دستگاه هایی که به نحوی باید بر اجرای سهمیه بندی سوخت خودروهای فرسوده و از رده خارج شده نظارت کنند، باعث شده تا با گذشت یک سال از اجرای این طرح، کارت های سوختی تهیه شود که وسیله نقلیه مورد نظر یا درپارکینگ خاک می خورد یا در شبکه موجود نمی باشد و یا بنزین آن در باک دیگری ریخته می شود.
البته از این راه نوعی اشتغال کاذب ایجاد می شود که متاسفانه سود آور نیز هست زیرا این بازار داغ همچنان مشتریان پروپا قرص خود را دارد و خواهد داشت. با توجه به نتایج مثبت اجرای طرح سهمیه بندی سوخت از طرف دیگر باید یاد آور شد که امروز با گذشت یک سال از اجرای این طرح نه تنها گره کور ترافیک باز نشده است بلکه نسل تازه ای از دلالان پا به میدان گذاشته اند که راه کارهای جدیدی را به درخواست کنندگان بنزین مازاد بر سهمیه ارائه می کنند.
فروش کارت سوخت، رواج گرایش به خرید خودروهای فرسوده و تمایل افراد به خرید و فروش وسایل نقلیه اسقاطی و فرسوده به صورت راه حل جدیدی برای مالکان خودرو درآمد تا بتوانند بدون توجه به میزان تعریف شده مصرف، تردد خود را حتی در زمان های غیر ضروری ادامه دهد.
ناهماهنگی های موجود میان دستگاه هایی که به نحوی بر اجرای سهمیه بندی سوخت نظارت می کنند و یا باید بر فرسوده و از رده خارج شدن خودروها نظارت کنند باعث شده همچنان برای این وسایل نقلیه کارت های سوختی تهیه شود که همچنان این خودروها در سطح شهر و در کوچه های آن باقی بماند و کسی نخواهد برای جمع آوری آن ها کاری انجام دهد.
در حال حاضر در پارکینگ های تهران خودروهای از رده خارجی وجود دارد که کارت سوخت برای آنها صادر می شود و صاحبان آنها یا با خرید و فروش بنزین سود نسبتا زیادی را نصیب خود می کنند و یا از سهمیه بیشتری جهت رفت و آمد خود استفاده می کنند و چون منع قانونی برای استفاده از این کارت ها وضع نشده است دارندگان خودروهای اسقاطی و حتی اوراقی تا تعیین تکلیف و از رده خارج شدن اتومبیلشان همچنان از سهمیه ها استفاده کرده و در جایگاه های سوخت خرید و فروش بنزین می کنند. و البته به علت برخی ناهماهنگی ها میان خودرو سازان، ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت و ستاد اجرایی کارت هوشمند برای خودروهای فرسوده ای که از رده خارج شدند، کارت سوخت صادر شده است.
● شهرداری به چهره شهر اهمیت دهد
عباس رزاقی معاون ادره کل خدمات شهری شهرداری در گفت و گو با برنا در خصوص خودروهای فرسوده که در معابر شهر و در کوچه پس کوچه های شهر تهران هنوز باقی مانده و شهر را نازیبا کرده است،گفت: خودروهای فرسوده ای که در شهر تهران گزارش شده را جمع آوری کردیم. وی در پاسخ به این سوال که چرا هنوز هم در سطح شهر خودروهای فرسوده وجود دارند،گفت: مشکلی که در زمینه جمع آوری خودروهای فرسوده خدمات شهری با آن مواجه شده است از سوی فرمانداری و نیروی انتظامی است که قرار شد فرمانداری کمیته ای تشکیل دهد تا این خودروها به طور کامل از سطح شهر جمع آوری شوند ولی متاسفانه این کمیته تشکیل نشد. معاون ادره کل خدمات شهری شهرداری افزود: اداره کل خدمات شهری از طریق شهرداری مناطق و همچنین گزارش هایی که به سامانه ۱۳۷ داده می شود، خودروهای فرسوده را جمع آوری کرده و سپس به پارکینگ ها انتقال داده می شوند.
● کارت سوخت خودروهای فرسوده خودبخود باطل می شوند
شاید بتوان خودروهای فرسوده ای که در کوچه پس کوچه های شهر و در سطح معابر مشاهده می شوند را با ابطال کردن کارت سوخت آنها و استفاده نکردن صاحبان آنها از کارت سوخت،جمع آوری کرد. محمد ناصری سخنگوی ستاد اجرایی کارت هوشمند سوخت در این رابطه گفت: ابطال کارت سوخت خودروهای فرسوده هنوز به ما ابلاغ نشده است و باید ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت آن را ابلاغ کند. ناصری با اشاره به این که ابطال کردن کارت سوخت خودروهای فرسوده برای همه جای سوال است،اظهار کرد: زمانی که سردار رویانیان اعلام کرده است که تمام پلاک ها باید لیزری شوند،خودروهای فرسوده که تغییر پلاک نمی دهند کارت سوختشان خودبخود باطل می شود و صاحبان آنها نمی توانند از سهمیه سوخت این خودروها استفاده کنند.
مهدیه حیدر
منبع : روزنامه ابتکار