چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دندان‌های عقبی را هم می‌توان با مواد هم‌رنگ دندان ترمیم کرد


دندان‌های عقبی را هم می‌توان با مواد هم‌رنگ دندان ترمیم کرد
پوسیدگی‌های سطح جونده دندان‌های عقب یکی از شایع ترین بیماری‌های انسان بوده و درمان آن گذشته از مساله زیبایی، از جنبه سلامت ضروری به نظر می‌رسد زیرا این پوسیدگی‌های جزیی پس از مدتی رشد کرده، علاوه بر تخریب نسج دندان ممکن است به عصب دندان نیز صدمه برسانند که در این صورت، دندان نیاز به درمان عصب یا روت کانال خواهد داشت. به همین دلیل بهتر است هر شش ماه یک بار برای معاینات دوره‌ای به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا در صورت بروز چنین ضایعاتی، در همان مراحل اولیه جلوی آن را بگیرید....
در سالیان گذشته دندان‌های عقب را به طور معمول با مواد سیاه یا آمالگام ترمیم می‌کردند ولی امروزه با توجه به پیشرفت‌هایی که در زمینه ساخت کامپازیت‌ها (مواد همرنگ دندان) و چسب‌های دندانپزشکی صورت گرفته، با کمی‌دقت و صرف وقت می‌توان دندان‌های عقب را نیز با مواد سفید پر کرد و علاوه بر حفظ نسج دندان، زیبایی را نیز به آن برگرداند.
تراش حفرات کامپازیتی محافظه کارانه‌تر از آمالگام است و نسج دندان سالم‌تر باقی می‌ماند.
در مواردی که تخریب نسج دندان بیشتر باشد و نتوان آن را به‌طور مستقیم با کامپازیت ترمیم کرد، می‌توان از روش‌های غیرمستقیم و پر کردگی‌های سفید لابراتواری سود جست که به این نوع پرکردگی‌ها
«آنله همرنگ» می‌گویند. این روش، دو تا سه جلسه طول می‌کشد. پس از تراش دندان و حذف پوسیدگی‌ها، از دندان مزبور قالب گیری شده و قالب دندان به لابراتوار ارسال می‌‌شود. در لابراتوار پس از ریختن گچ مخصوص به داخل قالب، نگاره مثبت دندان حاصل می‌شود که تکنسین می‌تواند روی آن ترمیم هم رنگ را که از جنس چینی یا کامپازیت لابراتواری است، فرم داده و به مطب دندانپزشک ارسال کند. در جلسات بعدی، دندانپزشک پر کردگی لابراتواری را پس از امتحان، در جای خود می‌چسباند.
در مواردی که تاج دندان به‌کلی تخریب شده باشد،پس از انجام معالجات ریشه و بازسازی تاج دندان که «پست و کر» نامیده می‌شود، از دندان قالب گیری شده و برای آن روکش ساخته می‌شود.

دکتر فرخ آصف‌زاده - متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی
منبع : روزنامه سلامت