سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا


تهران‌ از این‌ همه‌ جیغ‌ بنفش‌ به‌ تنگ‌ آمده‌ است‌


تمام‌ روزهای‌ ما پر از سر و صداست‌، سر و صداهایی‌ که‌ ما را آزرده‌ خاطر و رنجیده‌ می‌کند، سر و صداهایی‌ که‌ آلودگی‌ صوتی‌ و در نتیجه‌ هزاران‌ مشکل‌ دیگر را برای‌ انسان‌ها به‌ ارمغان‌ می‌آورد و ما مجبور هستیم‌ آنها را تحمل‌ کنیم‌ و دم‌ نزنیم‌.
● آلودگی‌ صوتی‌ چیست‌؟
هر نوع‌ صدای‌ ناخواسته‌یی‌ که‌ باعث‌ ایجاد مزاحمت‌ برای‌ انسان‌ شود و او را از کارهای‌ روزانه‌اش‌ باز دارد، منبع‌ آلودگی‌ صوتی‌ محسوب‌ می‌شود.
آلودگی‌ صوتی‌ اثرات‌ مخربی‌ بر فرد برجای‌ می‌گذارند که‌ مهمترین‌ آنها کاهش‌ قدرت‌ شنوایی‌ است‌. همچنین‌ خستگی‌ روحی‌ نیز در اثر قرار گرفتن‌ مداوم‌ در معرض‌ سر و صدا ایجاد می‌شود. طبق‌ بررسی‌های‌ انجام‌ شده‌ افرادی‌ که‌ در معرض‌ آلودگی‌ صوتی‌ قرار دارند، قدرت‌ یادگیری‌ کمتری‌ نسبت‌ به‌ افراد دیگر دارند و همچنین‌ مرگ‌ و میر آنها نیز افزایش‌ می‌یابد. در بدن‌ کسی‌ که‌ در معرض‌ آلودگی‌ صوتی‌ باشد، هورمون‌های‌ استرس‌ بیشتر ترشح‌ می‌شوند. چنین‌ فردی‌ بعد از چند سال‌ دچار عارضه‌های‌ قلبی‌ می‌شود.
بعضی‌ بیماری‌های‌ ناشی‌ از آلودگی‌ صوتی‌ پنهان‌ هستند و بعد از ده‌ سال‌ نمایان‌ می‌شوند و چون‌ به‌ مرور زمان‌ به‌ وجود می‌آیند، فرد بیمار متوجه‌ دلیل‌ اصلی‌ آن‌ نمی‌شود. دکتر روحانی‌ در این‌ باره‌ می‌گوید: آلودگی‌ صوتی‌ تنها موجب‌ عدم‌ تمرکز حواس‌ فرد نمی‌شود بلکه‌ شواهد، حاکی‌ از آن‌ است‌ که‌ احتمال‌ بروز انواع‌ بیماری‌های‌ قلب‌ و عروق‌ نیز براثر زندگی‌ در محیط‌های‌ پر سر و صدا افزایش‌ می‌یابد.
محققان‌ معتقدند علت‌ افزایش‌ مشکلات‌ قلبی‌ بر اثر سروصدا، ناشی‌ از سوء تاثیرات‌ روانی‌ آلودگی‌ صوتی‌ است‌، همچنین‌ قرار گرفتن‌ در معرض‌ آلودگی‌ صوتی‌ خصوصاً در محل‌ کار بیشترین‌ تاثیر را بر افراد دارد.
وی‌ می‌افزاید: سروصدای‌ ناشی‌ از ترافیک‌ یا کارکردن‌ با دستگاه‌های‌ سنگین‌ ریسک‌ بروز اختلالات‌ قلبی‌ را مخصوصاص در مردان‌ تا ۵۰ درصد افزایش‌ می‌دهد و عامل‌ سروصدا در حال‌ حاضر از مهمترین‌ ریز فاکتورهای‌ بیماری‌ قلبی‌ در کشورهای‌ پیشرفته‌ محسوب‌ می‌شود.
در شهرهای‌ بزرگ‌ صداهای‌ حاصل‌ از اتومبیل‌ها، موتورها، هواپیماها و صنایع‌ گوناگون‌، حتی‌ صدای‌ انسان‌ها و... باعث‌ می‌شود هرکسی‌ قادر به‌ تمرکز نباشد. قرار گرفتن‌ مراکز آموزشی‌ و درمانی‌ در خیابان‌های‌ شلوغ‌ و پر رفت‌ و آمد مشکلات‌ فراوانی‌ را به‌ مرور زمان‌ به‌ همراه‌ خواهد داشت‌.
مهندس‌ یوسف‌ رشیدی‌ نیز در این‌ باره‌ می‌گوید: برای‌ آلودگی‌های‌ صوتی‌ استانداردهایی‌ تدوین‌ شده‌ است‌ ولی‌ نکته‌ قابل‌ توجه‌ این‌ است‌ که‌ وضعیت‌ ترافیک‌، خودروها، ساخت‌ و سازها و... باعث‌ می‌شود آلودگی‌ صوتی‌ از حد استاندارد بالاتر برود و طبق‌ برآوردهای‌ ما آلودگی‌ صوتی‌ بالاتر از DB‌۷۰ در تهران‌ برای‌ منازل‌ مسکونی‌ و مراکز آموزشی‌ و درمانی‌ خارج‌ از استانداردهای‌ پذیرفته‌ است‌ و براساس‌ نتایج‌ اندازه‌گیری‌ها و مدلسازی‌هایی‌ که‌ از سوی‌ بخش‌ سنجش‌ و مدلسازی‌ آلودگی‌ صوتی‌ در شرکت‌ کنترل‌ کیفیت‌ هوا صورت‌ گرفته‌، تمام‌ خیابان‌های‌ تهران‌ دارای‌ آلودگی‌ صوتی‌ بالاتر از حد مجاز هستند.
مدیرعامل‌ شرکت‌ کنترل‌ کیفیت‌ هوا می‌افزاید: سازمان‌ حفاظت‌ از محیط‌ زیست‌، وزارت‌ بهداشت‌ و شهرداری‌ متولیان‌ اصلی‌ مقابله‌ با آلودگی‌ صوتی‌ در شهر هستند. شرکت‌ کنترل‌ کیفیت‌ هوا نیز نقشه‌ ترازهای‌ صوتی‌ شهر برای‌ اندازه‌گیری‌ آلودگی‌ صوتی‌ را تهیه‌ و تدوین‌ کرده‌ و به‌ متولیان‌ امر گزارش‌ وضعیت‌ آلودگی‌ صوتی‌ در تهران‌ داده‌ شده‌ است‌.
از دیدگاه‌ ما وضعیت‌ موجود باید شناخته‌ شده‌، راهکارها تدوین‌ و با متخلفین‌ برخورد قانونی‌ شود. در مراکز آموزشی‌ و درمانی‌ از دیوارهای‌ صوتی‌ استفاده‌ شود و در صورت‌ لزوم‌ به‌ مکان‌ ساکت‌ تر نقل‌ مکان‌ کنند.
نقشه‌های‌ تراز صوتی‌ با تفکیک‌ مناطق‌ شهری‌ تهیه‌ می‌شود. تاکنون‌ در مناطق‌ ۶، ۹، ۱۱ و ۱۲ تهیه‌ شده‌ است‌، با بررسی‌ نقشه‌های‌ صوتی‌ حاصل‌ از نرم‌افزار مدلساز می‌توان‌ با ارزیابی‌ وضعیت‌ آلودگی‌ صوتی‌ هر منطقه‌، نقاط‌ بحرانی‌ را تعیین‌ کرد.
رشیدی‌ درخصوص‌ مبارزه‌ با آلوگی‌ صوتی‌ تاکید می‌کند: باید فرهنگ‌ مردم‌ در این‌ زمینه‌ رشد یابد.همچنین‌ درخواست‌ مطالبات‌ از مسئولان‌ یک‌ امر مهم‌ در جهت‌ احقاق‌ حقوق‌ شهروندان‌ است‌. مسئولان‌ و متولیان‌ نیز باید با بهبود حمل‌ و نقل‌ عمومی‌ مشکل‌ آلوگی‌ صوتی‌ را رفع‌ کنند، ما در تهران‌ حمل‌ و نقل‌ عمومی‌ مناسبی‌ نداریم‌.
راهکار اصلی‌ ما در رفع‌ این‌ مشکل‌ گسترش‌ مترو و اتوبوسرانی‌ است‌، زیرا سازگار با تعداد جمعیت‌ و سفرهای‌ درون‌ شهری‌ نیست‌.انحراف‌ از استاندارد سر و صدا در شب‌ بیشتر از روز بوده‌ که‌ می‌توان‌ یکی‌ از علل‌ آن‌ را تردد خودروهای‌ سنگین‌ در هنگام‌ شب‌ به‌ علت‌ محدودیت‌ تردد آنها در روز دانست‌.
منبع : روزنامه اعتماد