جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تلاش برای کاری حرفه‌یی


تلاش برای کاری حرفه‌یی
روزنامه نگاری و فعالیت سیاسی در این مرز و بوم داستان غم انگیزی دارد و غم انگیز بودن آن از جهات مختلف قابل درد دل کردن و بیان است. ما واقعاً با فضای مساعد برای کار جمعی و گروهی و فعالیت اجتماعی و فکری و فرهنگی خیلی فاصله داریم تا بتوانیم به طور حساب شده و جدی پیش برویم.این مباحثی که در این زمینه طرح می کنم راست و چپ ندارد. ما هنوز با یک ضعف شدید کار اجتماعی و فقر مطلق کار جمعی روبه رو هستیم. حداقل مباحث و مسائل ورود به یک کار جمعی سیاسی را رعایت نمی کنیم؛ چه مرتبط با حکومت یا در جهت رسیدن به قدرتی در حکومت باشد یا به دست گرفتن ارکان حکومت.اعم از آنها که در مصدر کار هستند یا کسانی که شکل اپوزیسیون دارند نسبت به کسانی که در مصدر کار و مخالف آنها هستند. اولین شرط قضیه این است که بدانیم حکومت کردن و کار سیاسی و فعالیت سیاسی،بحث پیچیده و موضوع سختی است زیرا با متغیرهای مختلفی از موضوعات و با انسان ها سروکار دارد و روحیات و خلقیات انسان ها متفاوت است.
اقوام و گرایشات و دستجات مختلفی وجود دارند و یک حاکم می خواهد برنامه یی بچیند که همه اینها را تحت پوشش قرار بدهد و در جهت رفع مشکلات همه و ارضا و خوشحال کردن شان گام بردارد و طبیعی است که کار خیلی سخت و پیچیده یی است و حداقل شرط ورود به این داستان، جدی تلقی کردن اصل کار سیاسی و حکومتی است. دومین نکته یی که وجود دارد این است که فردی که در چارچوب حکومت کار و فعالیت سیاسی می کند و در مصدر امور سیاسی و اجتماعی قرار می گیرد، باید از وسعت نظر و بینش وسیع و سینه فراخ و سعه صدر برخوردار باشد.به عبارت دیگر آدم های کوتاه نظر و آدم هایی که خلق تنگی دارند و کسانی که دید و چشم انداز وسیعی ندارند،بودن شان در مصدر حکومت و فعالیت های سیاسی آفت و مصیبتی است. نکته سوم که در واقع به شکلی از این منظر حاصل می شود این است که ما آینده نگر باشیم و براساس آینده نگری و چشم انداز آینده بتوانیم از تمام ظرفیت های ممکن در مسیر ارتقای سطح زندگی و حل معضلات مربوط به مردم و مشکلات حکومت استفاده کنیم. که متاسفانه اینها مباحثی است که در سطح حرف و شعار تمامی گروه ها مدعی آن هستند و مرتب شعارهای تیز و تند دارند.
شعار آزادی را همه می دهند در حالی که گاهی که در مصدر حکومت و اختیارات قرار می گیرند خودشان به یک مستبد تبدیل می شوند، برای اینکه مقدمات کار فراهم نیست. یعنی هر کسی در هر جایی که قرار می گیرد بر اثر اینکه وسعت نظر ندارد و خلق تنگی دارد آنجا را فقط در حد افراد نزدیک به خود و مورد وثوق خودش خلاصه می کند. در حالی که حکومتداری براساس این نیست که فقط نزدیکان بر سر کار بیایند.ما در روزنامه اعتماد مبنایی قرار داده ایم که چون این روزنامه به عنوان یک امکان در اختیار ماست،اگر توانستیم در اینجا وسعت نظر، صبر و تحمل مخالفان و کسانی که با آنها هم عقیده نیستیم را تمرین و از حقوق شان دفاع کنیم، آنگاه می توانیم در سطح کلان تر امیدوار باشیم چنین اتفاقی بیفتد. ضمن اینکه مرزبندی های اختلاف عقیدتی و دیدگاه سیاسی و اجتماعی، اقتصادی را حفظ می کنیم ولی در جهت دفاع از حقوق یکدیگر کمک کنیم. در اینجا ما آمده ایم این اصل را رعایت کنیم که تمرینی داشته باشیم که از موضع و امکان روزنامه اعتماد به همه گروه هایی که در این کشور زندگی می کنند، سرویس بدهیم و تمام گروه هایی که با آنها اختلاف نظر و مرزبندی داریم، می توانند از این تریبون استفاده کنند با رعایت قوانین و خط قرمزهای کشور و اینکه روزنامه نباید تعطیل شود.در این چارچوب که چارچوب محدود و کوچکی نیست و می تواند دایره خیلی بازی هم ایجاد شود اگر توانستیم این امکان را فراهم کنیم که عقیده یی غیر از عقیده خودمان را تحمل کنیم و اجازه نشر به آن دهیم و اجازه دهیم آنها هم از حقوق خودشان دفاع کنند و اگر آنها هم مظلومیتی دارند و حق شان ضایع شده است و اگر برنامه ها و پیشنهادهای اصلاحی به امور کشور دارند از این تریبون استفاده کنند، آنگاه به راحتی می توانیم در یک مسوولیت بزرگ تر و سنگین تر در کشور مدعی باشیم از تمام توانایی ها و ظرفیت ها و سرمایه های نیروی انسانی این کشور و از تمام توانمندی فیزیکی و سرمایه یی آن در جهت آرمان ها و آرزوها و زندگی خوب برای مردم استفاده می کنیم.
برای اینکه تمامی دیدگاه های مختلف بیایند اینجا دیدگاه خودشان را عرضه کنند و امکان دفاع داشته باشند و همه این روزنامه را مال خودشان بدانند و همه از این تریبون به راحتی استفاده کنند، سعی کرده ایم تمرین کنیم. ما در اینجا یک روزنامه حرفه یی داریم و سعی داریم خط قرمزها را رعایت کنیم زیرا خط قرمزهای نوشته و نانوشته و مقطعی و موردی وجود دارد که زمانی خط قرمزهای درستی است و گاهی خط قرمزهای سلیقه یی وگاه حتی توهمی است.به هر حال ما سعی می کنیم تا جایی که مقدور است خط قرمزها را رعایت و از طرفی برای مردم مطالب جدید و بکر و نو و متعدد و مختلف از دیدگاه های مختلف عرضه کنیم. سفره یی رنگارنگ بچینیم که همه کالاهای آن تازه از مزرعه چیده شده یا از تنور درآمده باشد ولی در عین حال برای اکثر ذائقه هایی که در این کشور افتخار زندگی کردن دارند، جذاب باشد.
مدعی هم هستیم که عرضه کننده یک تریبون آزاد و فراگیر هستیم که البته در این مسیر هزاران مشکل داریم و ناله و فغان هم نمی کنیم. قطعاً در کشوری که همه عادت به تک خوری و انحصارطلبی و استبداد رای دارند طبیعی است از این کار بزرگ و بی بدیل به رغم اینکه ما به آنها سرویس می دهیم، گله مند و شاکی باشند، برای اینکه متاسفانه و صد متاسفانه همه علاقه مند هستند این امکان فقط در اختیار آنها قرار بگیرد. ما می خواهیم همه از آن استفاده کنند ولی فضای نامحدود نداریم، ما هر روز سی و دو صفحه روزنامه منتشر می کنیم که شانزده صفحه آن روزنامه و شانزده صفحه آن ویژه نامه است.این فضای محدود قطعاً نمی تواند کامل و صد درصد در اختیار همه قرار بگیرد برای اینکه گروه های مختلف در کشور که دوستان ما هستند عادت دارند صد درصد امکان در اختیارشان باشد و از اینجا فشارها و گلایه های وحشتناک دوستان شروع می شود. روزی از آقای موسوی خوئینی ها که روزنامه سلام را منتشر می کرد،سوال کردم اوضاع و احوال تان چگونه است؟ گفتند هر روز و هر شماره که روزنامه سلام منتشر می شود من تعدادی از دوستان خود را از دست می دهم و من گفتم چرا؟ چون روزنامه امکانی است که باید دوستان جدیدی را در سایه آن پیدا کرد.
گفتند تصور ما هم این بود ولی برعکس است. خیلی از افراد انتظار دارند مقاله هایشان چاپ شود که واقعاً ارزش چاپ کردن ندارد و خیلی از افراد انتظار دارند مقاله شان که قرار است چاپ شود در صفحه اول قرار بگیرد که شاید ارزش صفحه اول را ندارد یا بسیاری از افراد علاقه دارند مقاله شان تیتر اول صفحه اول باشد که با کار حرفه یی و مهم ترین موضوع روز مناسبتی ندارد و خیلی ها علاقه دارند عکس اول برای آنها باشد و ممکن است ما آن را تیتر اول قرار داده ولی عکس اول نشود.خیلی از اوقات هم که عکس آنها را می زنیم،تازه گلایه ها شروع می شود که چرا این عکس آنها را انتخاب و سعی کرده ایم او را تخریب کنیم و اگر مطلب را خلاصه کنیم، می گویند چرا مطلب را خراب کردی. مانند حکایت ملانصرالدین به هر شکلی که عمل کنیم، ایراد گرفته می شود. این اخلاق که لااقل یک بار زنگ بزنند و تشکر بکنند وجود ندارد.یا اینکه زنگ بزنند که فی المثل امروز دادگاه مدیرمسوول روزنامه بود و چه اتفاقی افتاد، آیا تعطیل شد یا او را بردند.
تا امروز که من در خدمت شما هستم حدود صد بار در کل به دادگاه رفته ایم. بخش زیادی از این دادگاه رفتن ها، بازپرسی و بازجویی های اولیه است و در واقع ما سه بار دادگاه رسمی داشتیم.یک بار به هجده ماه زندان محکوم شدیم و یک بار سه میلیون جریمه و یک بار یک میلیون جریمه شدیم که اینها مهم نیستند. چون وقتی کار بزرگی را شروع می کنیم این گونه مشکلات هم وجود دارد. گلایه من از اینجا است که فقط یک بار آقای مبلغ به من زنگ زدند و جویای احوال بودند چون در تلکس و سایت ها خوانده بودند به دادگاه رفته ام.منظورم این نیست که ما انتظار تشکر از کسی را داریم ولی علاوه بر اینکه تشکر و حال جویی نیست، گلایه های پشت سر هم وجود دارد که متاسفانه به کج خلقی ها و تنگ نظری ها و تمامیت خواهی هایی که همه ما به گونه یی با آنها مصیبت داریم، بازمی گردد و شعارهایی می دهیم که در عمل خیلی پایبند به آنها نیستیم.
ما اساس را در روزنامه اعتماد بر سه چهار موضوع گذاشته ایم؛اصل اول ما این است که یک روزنامه کاملاً حرفه یی داشته باشیم که الحمدلله به یاری خداوند در این هشت سال سعی کرده ایم یک کار کاملاً حرفه یی ارائه دهیم.بارها عکس و تیتر اول ما به وزرای دولت و شخص رئیس جمهور و جناح مخالف ما و محافظه کاران اختصاص یافته است، جایی که کار درستی انجام داده اند و کارشان مثبت بوده است،تقدیر کرده ایم.بارها برایشان نامه نوشته ایم که روزنامه اعتماد این آمادگی را دارد که هر اندازه که شما بخواهید می توانید از برنامه ها و عملکردتان به ملت گزارش دهید و در کنار آن چند سوال هم ما داریم که به آنها پاسخ دهید که متاسفانه دولت قبلاً رسانه ها را قبول نداشت و به مرور پذیرفت.در مورد موافقان ما و حوزه اصلاح طلبی هم از روز اول سعی کردیم تمامی گروه های مختلفی را که در این کشور فعالیت می کنند، پوشش دهیم و اخبار و بیانیه های آنها را چاپ کنیم و اقشار مختلف اعم از دانشجویی، کارگری، فرهنگی، زنان، هنرمندان و ورزشکاران را پوشش کامل دهیم و در عین حال در این بخش حرفه یی اصلی ترین موضوع برای ما این است که وقتی روزنامه به دست خواننده می رسد جدیدترین و بکرترین موضوعات را در آن ببیند.فی المثل اگر در مجلس اتفاقی افتاده و کسی طرحی داده و سوالی مطرح کرده و امضایی برای استیضاح جمع کرده است همان روز با همان فرد مصاحبه کرده ایم.حتی اگر در امریکا و سازمان ملل طرحی درباره ایران مطرح شده یا در مورد مسائل صلح خاورمیانه و دیگر مسائل مهم بین المللی، همان شب ما از طریق ای میل سعی کرده ایم با منابع اصلی خبر ارتباط برقرار کنیم.ترجمه جدیدترین کتاب هایی که در دنیا منتشرشده را از طریق معتبرترین روزنامه های دنیا پیدا کرده ایم. تمام هم و غم ما این است که یک کار حرفه یی تمیز و بی نظیر و تر و تازه تحویل خواننده ها دهیم و خواننده از اینکه پانصد تومان بابت یک روزنامه داده است لذت ببرد که گران خریده ولی ضرر نکرده و روزنامه را خوانده است در حالی که اطلاعاتش به روز شده و آخرین اخبار و شرایط دنیا و تحلیل ها را در اختیارش قرار می دهد. علاوه بر کار حرفه یی جامع نگری از ویژگی های روزنامه اعتماد است، یعنی سعی کرده ایم در تمام موضوعات، اخبار و دیدگاه های مختلف را جمع آوری کنیم و فقط دیدگاه یک شاخه و گروه را مطرح نکنیم که خواننده یک طرفه با آن برخورد کند.در واقع قضاوت و نتیجه گیری را بر عهده خود خواننده می گذاریم. اینها مشکلات و مسائل و سیر موضوعی است که در روزنامه اعتماد طی می کنیم. در حوزه اصلاح طلب ها الان سه کاندیدا داریم و سیاست کلی ما در اینجا این است که هم آقای خاتمی و هم آقای کروبی و هم آقای موسوی را کاملاً پوشش دهیم اما اگر مطالبی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم علیه طرف مقابل یا به گونه یی در جهت تحقیر و به سخره گرفتن طرف مقابل وجود داشته باشد را در روزنامه اجازه چاپ نمی دهیم که باعث اختلاف شود و در عین حال استراتژی تقویت موضوع اجماع را هم در دستور کار خود داریم که ان شاءالله اصلاح طلبان را تشویق و کمک کنیم به این سمت که ضمن اینکه فعالیت های فردی و موردی خود را دارند به یک اجماع نهایی هم برسند. پس تصویر کلی که راجع به اصلاح طلبان در مورد انتخابات داریم این است که در وهله اول هر سه شخصیت بزرگوار را پوشش کامل دهیم چون هر سه را سرمایه اساسی نظام و اصلاح طلبان می دانیم و در وهله دوم از موضوعاتی که به شکلی باعث تفرقه و ایجاد شکاف بیشتر و کینه بیشتر شود، جلوگیری می کنیم و در وهله سوم خط اجماع را به عنوان استراتژی کلی پیگیری می کنیم. در خصوص کاندیداهای دیگر هم در حوزه غیراصلاح طلب، اخبار آنها را پوشش می دهیم و نقدها و مطالبی را که راجع به برنامه ها و سیاست هایشان وجود دارد، چاپ می کنیم.
الیاس حضرتی مدیر مسوول
منبع : روزنامه اعتماد