چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اهمیت و نقش مجلس هشتم در توسعه پایدار کشور


اهمیت و نقش مجلس هشتم در توسعه پایدار کشور
توسعه پایدار هر کشوری بر اساس توانمندی های خاص آن کشور تعریف می گردد. توسعه منابع انسانی، علمی، اقتصادی، صنعتی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی از ارکان به وجود آورنده توسعه پایدار در هر کشوری می باشد. نیروی انسانی و منابع مادی هرکشوری در سرعت دستیابی به توسعه آنها نقشی کلیدی ایفا می نمایند. ولی کشورهایی وجود دارد که تنها با اتکا بر نیروی انسانی کارآمد و فنی توانسته اند در زمره کشورهای پیشرفته قرار گیرند و کشورهایی وجود دارندکه از نظر منابع مادی جزو ثروتمند ترین ممالک روی زمین هستند، در صورتیکه عملاً از نظر علمی ، فرهنگی، اقتصادی، و سیاسی در زمره کشورهای توسعه نیافته می باشند.
بنابراین توسعه منابع انسانی مهمترین عامل پیشرفت در رسیدن به توسعه پایدار می باشد که لازم است هر کشوری به سلاح علم، مهارت و فناوری مجهز باشد و توسعه را بصورت علمی دنبال نماید. با لحاظ این واقعیت ، می توان پذیرفت که توسعه علمی منجر به توسعه منابع انسانی و دیگر ارکان توسعه پایدار می شود و در کشورهای توسعه یافته، بستر سازی مناسب برای کسب مهارت‌های مهیا شده است و ثانیاً بهره مندی از دانش، علم و مهارت شرط لازم برای توفیق در هر کاری است.
بنابراین در جوامع پیشرفته این شعار (Helping you put know to work ) در فرهنگ مردم آنها جا افتاده و آموخته اند که برای کمک به خودشان علم و دانش را در کارهایشان بکار گیرند. آری در قرن ۲۱ داشتن سلاح اتمی و استفاده از زور در مبادلات جهانی دیگر اثر ندارد، بلکه دانایی محوری و استفاده از توانایی فکری و مهارت های نیروی کار حرف اول را در مبادلات جهانی می زند. شعر زیبای زیر نیز مؤید این واقعیت است:
درخت تو گر بار دانش بگیرد به زیر آوری چرخ نیلوفری را
بنابراین اصلی ترین شرط توسعه پایدار در هر کشور توسعه نیروی انسانی نخبه و کارآمد است و از آنجا که رویکرد کلی نظام جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظام شایسته سالاری و خرد ورزی است ، این رویکرد در کلام امام خمینی (ره) وپس از ایشان حضرت آیت ا... خامنه ای به خوبی پیداست ، بر این اساس سیاست دست اندرکاران نظام بر سازماندهی و حفظ نیروی نخبه است. رهبر معظم انقلاب که بیش از همه ، دغدغۀ حمایت از نخبگان و پژوهشگران کشور را دارند ، وارد صحنه شده و در دیدار با جوانان نخبه و دانشجویان کشور در مهرماه ۱۳۸۳ ضرورت تشکیل بنیاد نخبگان را گوشزد نموده و فرمودند :
بسترسازی برای پرورش نخبگان ، شناسایی استعدادهای نخبه ، کمک به آنها در رفتن به سمت قله‌های علمی و تحقیقی ، اینها همه کارهای بسیار مهمی است که البته این کارها در کشور ما شروع شده . . . لکن آنچه تاکنون شده ، کافی نیست . . . من در مورد خاص نخبگان این طور به نظرم می رسد که ما یک بنیاد نخبگان لازم داریم . . . ما باید یک بنیاد درست کنیم که زیر نظر ریاست جمهوری باشد . . . تا آن مرکز بتواند با نگاه صحیح ، درست ، مستمر و بخصوص غیرسیاسی ، که هیچ آلوده به نگاه های سیاسی و اهداف سیاسی نشود ، مسأله نخبگان را به عنوان مسأله مستقل در کشور دنبال کند .( بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با جوانان نخبه و دانشجویان ۵/۷/۸۳ ) .
در پی بیانات مقام معظم رهبری ، شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدامات لازم جهت تهیه اساسنامه بنیاد ملی نخبگان کشور را در دستور کار قرار داد. خوشبختانه با روی کار آمدن مجلس هفتم وبعد از آن دولت نهم در یک اقدام انقلابی بنیاد ملی نخبگان در سال ۱۳۸۵ و بعد آن برای اولین بار در تاریخ کشور معاونت علمی وفناوری رئیس جمهور در سال ۱۳۸۶ تاسیس کردند ، واین حرکت میمون و مبارک بی شک باعث می شود کشور ما در آینده نچندان دور به کشور پیشرفته و توسعه یافته تبدیل شود لذا برای اینکه این حرکت عظیم به بار بشیند ونیازمند تشکیل مجلس قوی وبرآمده از دل نخبگان و دانش آموختگان جامعه است که بتواند به درستی راه مجلس هفتم را ادامه دهد .
برماست که با تکیه بر احادیث ائمه و سخنان گهر بار رهبری نظام جمهوری اسلامی و کلامی پر فیض امام راحلمان این استعداد های برتر و نخبه را بشناسیم و بستر رشد و ارتباط علمی آنها با بزرگان هر بخشی از علوم آماده کنیم. لذا بر ما واجب است که زمینه را برای رشد و پویای این استعداد های برتر و نخبه که ودیعه باریتعالی هستند فراهم کنیم تا مانع از ایجاد جریانهای سو استفاده گر، اغواگر، انحرافی و...... در عرصه رشد صاحبانفکر و خرد این مرزو بوم شویم. در پایان امیدواریم با حضور حماس مردم در پای صندوق های رای توانسته باشیم گامی بزرگ در راستای توسعه پایدار میهنمان برداریم و در آینده نه چندان دور دستاوردهای این حضور حماسی با عث مشارکت جویی و بالندگی جوانان این مرز و بوم شود.
دکتر همتی زلال
منبع : آژانس خبری وحدت