پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا
۹ مهر ۱۳۸۶ ــ ۱ اکتبر ــ تاسیس جمهوری توده ای چین
اول اکتبر سال ۱۹۴۹مائو تسه تنگ در میدان «صلح آسمانی» در پکن ( بی ژینگ ) در برابر صدها هزار چینی تاسیس جمهوری توده ای چین را اعلام داشت که امروز از نظر جمعیت ربع جهان ، ازلحاظ نظامی سوم ، از جهت اقتصاد در مرز سوم و ظرفیت صنعتی پنجم است و پیش بینی شده است که درپایان دهه دوم قرن جاری ( حد اکثر ۱۷ سال دیگر ) از همه لحاظ ابر قدرت بدون چون و چرای کره زمین خواهد بود. نظام چین، نوعی سوسیالیستی ملی است که قانون سال ۱۹۸۲ آن را انعطاف پذیر ساخته است.
مائو در نطق اول اکتبر ۱۹۴۹ خود که از روی نوشته می خواند گفت : این دولت آماده است با همه دولتهایی که تمامیت ، حاکمیت و حقوق چین را بپذیرند و اصل احترام متقابل و رفتار برابر در مناسبات را قبول کنند ؛ روابط دیپلماتیک برقرار سازد. وی گفت که گام بعدی تلاش برای به دست آوردن کرسی چین در شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود. وی تاکید کرد که نظام اجتماعی ـ اقتصادی چین را با توجه به فرهنگ چینیان بر پایه مارکسیسم بنا خواهد نهاد و ....
مائو که روز پیش از این به عنوان « چرمن » جمهوری توده ای چین تعیین شده بود ، پیش از ایراد این نطق ، چو ئن لای همرزم دیرین خود به سمت نخست وزیر چین منصوب کرده بود. ساختار حکومتی و تشکیلات دولتی چین و شرح وظایف آنها یک هفته پیش از اول اکتبر تنظیم شده بود و حکومت به حزب کمونیست منتقل گردیده بود.
شوروی نخستین دولتی بود که نظام تازه چین را برسمیت شناخت که بعدا باهم قرارداد دوستی امضاء کردند.
چین تا سال ۱۹۱۱ پادشاهی بود که با انقلاب دکتر "سون یات سن " جمهوری شده بود.. چینی ها کشور خود را ژونگوئو (Zhongguo ) می خوانند . ایرانیان از اواخر قرن دوم پیش از میلاد ( دوران اشکانیان ) این کشور را به خاطر خاندان سلطنتی اش ( Qin )که تلفظش چین است کشور « چین » خوانده اند که این اسم از طریق ایران به روم منتقل و جهانگیر شده است .
شش سال پس از فوت مائو ، دولت وقت چین با هدف پیشرفت در امور اقتصادی و ورود به صحنه رقابت های بازرگانی بین المللی با تصویب یک قانون ، اقتصاد سوسیالیستی این کشور را به صورت انعطاف پذیر درآورد و برخی از روش های اقتصاد کاپیتالیستی از جمله اخراج کارگران زائد و غیر مفید را پذیرفت.
در همان روز اعلام تاسیس جمهوری توده ای چین ، در تایوان هم چیانکایشک و فراریان دیگر از خاک اصلی ، بر این جزیره نام « جمهوری چین » گذاردند . دولت چین همچنان به تایوان به چشم یک جزیره یاغی خود می نگرد، ولی هنوز راه مسالمت آمیز را برای بازگرداندن آن به خاک اصلی از دست نداده و چندی قبل پیشنهاد کرده است که اگر از یاغی گری دست بردارد آماده است که تا مدتی معین ( فرمول هنگ کنگ ) نظام اقتصادی آن ( کاپیتالیستی ) را تحمل کند.
در همین روز در سال ۱۹۹۳ در واشنگتن اسنادی از طبقه بندی خارج شد که نشان می دهد در سالهای ۱۹۵۳ و ۱۹۵۴ مقامات وقت دولت آمریکا جدا به فکر بمباران اتمی چین برآمده بودند تا به قول خودشان اژدها را پیش از آن که کاملا از خواب بیدار شود نابود سازند.
دولت آمریکا در پی دیدار نیکسون رئیس جمهوری وقت از پکن در سال ۱۹۷۲ و دیدار با مائو و اعلام این که در جهان تنها یک چین وجود دارد با پکن روابط سیاسی بر قرار کرد و طولی نکشید که در صدور کالا به آمریکا ،در موارد بسیار ،جای ژاپن را گرفت.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست