دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
هدف ترکیه از حضورمجدد در شمال عراق
![هدف ترکیه از حضورمجدد در شمال عراق](/mag/i/2/091lp.jpg)
پرسش این است كه با توجه به افزایش درگیری های پ. ك. ك حمله نیروهای تركیه در خاك عراق در این مرحله چگونه خواهد بود؟واقعیت آن است كه از سال ۲۰۰۳ پ. ك. ك امكانات زیادی برای مانور پیدا كرد. این سازمان تجدید گروه شد و نام خود را تغییر داد و نبرد مسلحانه خود را كه از زمان دستگیری اوجالان به حالت تعلیق در آورده بود از سر گرفت. اخیرا با تهیه وسایل انفجاری از نوع نظامی و سلاح های مدرن كه از عراق بدست آمده است، پ. ك. ك تهاجم ناگهانی خود را علیه نیروهای امنیتی تركیه و غیرنظامیان آغاز كرده است.
بعد از استراحت اجباری طی ماه های زمستان این گروه حملات شدید خود را در ماه می آغاز كرد كه طی آن ۳۳ تن را كشت و به علت تاكید آنها بر جنگ نامتقارن، پ. ك. ك نرخ بالای تلفات نظیر آنچه كه در دهه ۱۹۹۰ به آن دچار شده بود را نخواهد داشت. این تحولات آزمایشی برای استراتژی خویشتن داری تركیه در قبال پ. ك. ك كه از سال ۲۰۰۳ به اجرا گذشته شد، می باشد. گزارش چند روز پیش از یورش نیروهای ترك ممكن است نشانه ای از تغییر در این استراتژی باشد.
این یورش یك تعقیب فوری با تعداد كمی پیاده نظام و نیروهای مخصوص بود. برخی تحلیل گران حدس می زنند كه استقرار نیروهای تهاجمی در طول این مرزها به سیاست های داخلی تركیه مربوط است. معهذا این نكته باید یادآوری گردد كه استقرار نیروهای عظیم تركیه در جوار مرزهای عراق در بهار هر سال هنگامی كه برفها ذوب می شوند و زمین برای عبور آسان است خطر حمله از سوی نیروهای پ. ك. ك كه بالغ بر ۳۵۰۰ تن تخمین زده می شوند و از پایگاه های شمال عراق برای حمله تروریستی در تركیه استفاده می كنند، افزایش می یابد.
● درگیر كردن امریكا
با توجه به گرفتاری نیروهای امریكایی در سراسر عراق، مقامات تركیه درك كرده اند كه آنها نمی توانند انتظاری داشته باشند كه نیروهای امریكایی برای آنها كاری بكنند. با توجه به افزایش شمار تلفات تركیه، آنكارا در حال حاضر نمی تواند این معضل را بپذیرد. رابرت گیتس، وزیر دفاع امریكا و سایر مقامات ارشد امریكا از تركیه خواسته اند تا به شمال عراق حمله نكند اما گزینه های آنكارا فراتر از یك حمله ساده است.
تابستان امسال ممكن است با انفجارهای بیشتری از سوی پ. ك. ك در شهرهای مهم تركیه، كشتار غیرنظامیان و تقویت حمایت مردم برای حمله نظامی به داخل عراق مواجه شویم. اگر یك حمله، همانند حمله ای كه در سطح یك سپاه در دهه ۱۹۹۰ صورت گرفت باشد و نیاز به تصویب دولت غیر نظامی یا حتی نیازمند تفویض اختیار پارلمان باشد( كه بر اساس قانون اساسی تركیه برای اعزام نیرو به خارج به آن نیاز است) در این صورت تعقیب فوری را مانند شرایط فعلی محدود می سازد.
اعتبار توافق دوجانبه میان تركیه و عراق كه اجازه تعقیب فوری تا عمق ۵ كیلومتری را می داد در سال ۱۹۸۸ به سر آمد اما به نظر می رسد كه وكلای نظامی معتقدند كه این قرارداد ۶۰ ساله هنوز زمینه های قانونی را برای حمله در عمق خاك عراق فراهم سازد. در نامه پنچم ژوئن كه تركیه به شورای امنیت سازمان ملل ارایه داد ایجاد یك كمربند حفاظتی به عمق ۳۰ كیلومتر در خاك عراق كه بر اساس آن نیروهای تركیه حق تعقیب فوری داشته باشند را مطرح ساخت. افزایش خشونت های پ. ك. ك سبب حملات بیشتر تركیه در خاك عراق می شود. در ۳۰ ماه می ارتش امریكا كنترل نظامی استان های شمال عراق مانند دهوك، اربیل و سلیمانیه را به اتحادیه میهنی كردستان عراق و حزب دموكراتیك كردستان واگذاركرد. از آنجایی كه ارتش امریكا نیروهای قابل ملاحظه ای در این استان ها ندارد این یك حركت سمبلیك بوده است.
از این رو اكنون هرگونه حمله و یورش تركیه در خاك عراق در نواحی صورت می گیرد كه خارج از كنترل ارتش امریكاست.
در هفتم ژوئن اتحادیه میهنی كردستان عراق و حزب دموكراتیك كردستان اعلام كردند كه آنها هیچ تعاملی با پ. ك. ك ندارند. معهذا همانند دهه ۱۹۹۰ كه كردهای عراق با تركیه علیه پ. ك. ك متحد شدند به نظر می رسد كه كمك اتحادیه میهنی كردستان و حزب دموكراتیك كردستان عراق یكی از راه های آرام ساختن شرایط كنونی می باشد.
باشگاه اندیشه
منبع : باشگاه اندیشه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست