پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
کشتی، چشم امید ایران در پکن
کشتی تنها رشته ورزشی است که مردم بدون توجه به قهرمانان آن و ستاره خاصی در تیم ملی توقع کسب مدال در بازی ها و مسابقه های مهم را دارند. این بدان خاطر است که پس از کسب نخستین مدال طلای المپیک ایران توسط کشتی آزاد، تاکنون تیم کشتی کشورمان بیش از نیمی از مدال های تاریخ ورزش ایران در بازی های المپیک را کسب کرده است. کشتی از جمله رشته های ورزشی است که حتی تاریخ آن به بیش از میلاد مسیح و بازی های المپیک باستان بازمی گردد. حکاکی هایی از المپیک باستان نشان دهنده سرشاخ شدن دو مرد است که بنابر سنگ نوشته ها، رشته ورزشی پانکرایتوم که ترکیبی از مشت زنی و کشتی بوده اند از ۱۲۵۳ سال پیش از میلاد مسیح (۳۲۶۱ سال پیش) در بین انسان ها وجود داشته است. اما، رشته ورزشی کشتی به صورت نوین خود از ابتدای قرن نوزدهم رواج پیدا کرد و طی آن در سال ۱۹۰۵ بود که با حضور تعدادی از کشورهای اروپایی گرد هم جمع شده، ضمن این که هسته اولیه فدراسیون بین المللی کشتی را ایجاد کردند، زمینه های برگزاری مسابقه های قهرمانی جهان را تدارک دیدند.
در ایران هم بنابر اعلام وب سایت فدراسیون کشتی، حمید محمدپور که دارای تحصیلات عالی تربیت بدنی بود، در سال ۱۳۱۷ به تعلیم کشتی در ایران پرداخت. وی نخستین تشک کشتی را که از جنس اسفنج بود در دانشسرای تربیت بدنی واقع در دروازه دولت گستراند. این در حالی است که تا آن زمان محل اصلی کشتی علاقه مندان ایرانی در گود زورخانه ها بود. در ایران به صورت رسمی کشتی نوین در سال ۱۳۱۸ به صورت ملی برگزار شد. با این تاریخچه هم اکنون رشته ورزشی کشتی ایران ۶۰ سال است با حضور در بازی های المپیک پنج مدال طلا، یازده مدال نقره و سیزده مدال برنز در بخش آزاد کسب کرده است. اهمیت این تعداد مدال زمانی مشخص می شود که ۱۰ مدال طلا، ۱۶ مدال نقره و ۲۰ مدال برنز نتیجه تلاش ورزشکاران ایران در طول ۶۰ سال حضور در بازی های المپیک بوده است. ● عملکرد آزادکاران ایران در بازی های المپیک در ادامه خواهد آمد:
▪ ۱۹۴۸ لندن: کشتی هیچ مدالی نداشت
▪ ۱۹۵۲ هلسینکی: تختیوگیوه چی، نقره - مجتبوی، توفیق و ملاقاسمی، برنز
▪ ۱۹۵۶ ملبورن: تختی و حبیبی، طلا - یعقوبی و خجسته پور، نقره
▪ ۱۹۶۰ رم: تختی، نقره - سیف پور، برنز
▪ ۱۹۶۴ توکیو: صنعت کاران و حیدری، برنز
▪ ۱۹۶۸ مکزیکوسیتی: موحد، طلا - سیدعباسی وطالبی، برنز
▪ ۱۹۷۲ مونیخ: جوادی، برنز
▪ ۱۹۷۶ مونترال: برزگر، نقره
▪ ۱۹۸۸ سئول: محمدیان، نقره
▪ ۱۹۹۲ بارسلون: محمدیان، نقره - رسول و امیر رضا خادم، برنز
▪ ۱۹۹۶ آتلانتا: رسول خادم، طلا - جدیدی، نقره - امیررضا خادم، برنز
▪ ۲۰۰۰ سیدنی: دبیر، طلا
▪ ۲۰۰۴ آتن: مصطفی جوکار و رضایی، نقره - حیدری، برنز
این در حالی است که تنها کشتی گیران کشورمان از بازی های ۱۹۴۸ لندن تاکنون در بازی های ۱۹۸۰ مسکو و ۱۹۸۴ لس آنجلس شرکت نکرده و در بازی های ۱۹۴۸ لندن هم هیچ مدالی کسب نکرد. در سایر دوره ها، کشتی آزاد سهم اساسی در مدال های ایران داشته است. به همین منظور و براساس تاریخچه زورخانه ای کشتی، این ورزش، ورزش نخست ایران محسوب می شود.
● سهمیه کامل کشتی آزاد در هفت وزن
اگرچه تیم ملی کشتی آزاد ایران در هر هفت وزن سهمیه حضور بازی های المپیک را کسب کرده است، اما کسب این سهمیه ها چیزی حدود هفت ماه به طول انجامید. نخستین سهمیه های تیم ایران در شهریور ماه سال پیش در جریان رقابت های جهانی باکو کسب شد. در آن دوره از رقابت ها که نفرات اول تا هشتم رقابت ها، جواز حضور در بازی های ۲۰۰۸ پکن را کسب می کردند، رضا یزدانی در وزن ۸۴ کیلوگرم و سعید ابراهیمی در وزن ۹۶ کیلوگرم به ترتیب مدال های برنز و نقره این دوره از رقابت ها را کسب کرده و از همان جا بلیت حضور در پکن را ok کردند. پس از آن تیم ایران تمرین های آماده سازی خود را ادامه داد تا دوباره شانس را در رقابت های راهیابی قاره ای امتحان کند. این بار در فروردین ماه سال جاری تیم ایران به کره جنوبی رفت. در این دوره از رقابت ها که به عنوان قهرمانی آسیا برگزار می شد، نفرات نخست هر وزن المپیکی می شدند.
در این جا هم تنها فردین معصومی جواز حضور در بیست و نهمین دوره بازی های المپیک را کسب کرد. بدین ترتیب بود که آخرین مرحله رقابت های گزینشی المپیک همه امید تیم کشتی آزاد ایران برای راهیابی در چهار وزن سبک به المپیک شد. در این رقابت ها که اردیبهشت ماه گذشته در مارتینی سوئیس انجام شد، دباغی در وزن ۵۵ کیلوگرم و محمدی در وزن ۶۰ کیلوگرم سوم شدند، تقوی در وزن ۶۶ کیلوگرم اول شد و اصغر بذری در وزن ۷۴ کیلوگرم در مکان دوم ایستاد. در این دوره از رقابت ها در حالی که نفرات اول تا سوم به المپیک راه می یافتند، هر چهار کشتی گیر ایران جواز حضور در چهار وزن باقیمانده را کسب کردند. اما، نکته اینجاست که در کشتی سهمیه به اوزان تیم ها اعطا می شود، نه به افراد. بنابراین فدراسیون کشتی در همه اوزان به غیر از ۷۴ کیلوگرم همان نفراتی را برگزید که سهمیه المپیک کسب کرده اند. اما در وزن ۷۴ کلوگرم کادرفنی تیم ملی تشخیص دادند میثم مصطفی جوکار بهتر از بذری می تواند در المپیک کار کند. بدین ترتیب کارنامه تیم کشتی ایران برای المپیک بسته شد.
● سرشاخ شدن در تمرین المپیک
به هر حال تیم کشتی ایران حتی بدون ستاره هم تیم بزرگی است. براساس همین ویژگی همیشه اطرافش شلوغ و برقراری نظم در آن بسیار سخت است; اما، با این حال کشتی گیران با حضور در سالن تمرین های خود را زیرنظر محسن فرح وحشی آغاز می کنند; چند دور می دوند و سپس با جلوداری یکی از کشتی گیران نرمش ها را انجام می دهند. البته اگر با کمی دقت نگاه کنی صنعت کاران در گوشه ای از سالن به همراه معزی پور تمرین بچه ها را به دقت پیگیری می کند. اما، میان دار کسی نیست جز محسن فرح وشی. البته اسماعیل دنگسرکی هم کمک حال و دستیار مربی تیم هست. کشتی گیران برای مرور فن باید همه عضلات و مفاصل خود را گرم کنند. بنابراین باید میدان دار نرمش های خوبی را بدهد تا کشتی گیران برای سرشاخ شدن با یکدیگر آماده شوند. پس از گرم شدن این بار نوبت به درآوردن تی شرت ها و پوشیدن دوبنده های قرمز و آبی می شود. کشتی گیران المپیکی بر روی تشک های پنج گانه "خانه کشتی" با حریفان تمرینی خود سرشاخ می شوند. مربیان هم که تقریبا سر هر مسابقه تمرینی حضور دارند، کرونومتر می زنند و مسایل فنی را گوشزد می کنند. این روال در چند تایم صورت می پذیرد، استراحت می کنند و دوباره کشتی می گیرند. شاید یک مرحله از تمرین های آزادکاران همین باشد و بس. اما نکته مهم فشاری است که تداوم تکرار تمرین ها بر ورزشکاران می آید. این موضوع یکایک کشتی گیران ما را برای رقابت هایی آماده می کند که مردم ایران توقع بسیار زیادی از کسب مدال در آن دارند; البته اگر در مدت باقیمانده حاشیه و مصدومیتی گریبان گیر آنها نشود.
● برنامه رقابت های کشتی گیران در پکن
عباس دباغی و مراد محمدی در اوزان ۵۵ و ۶۰ کیلوگرم نخستین کشتی گیران تیم آزاد ایران هستند که از روز ۲۹ مردادماه، (روز یازدهم رقابت ها) از ساعت ۹ و ۳۰ دقیقه به مصاف حریفان خود می روند. در این اوزان پس از رقابت در بخش صبح، در صورت پیروزی نمایندگان ایران، مسابقه ها برای کسب مدال از ساعت ۱۶ آغاز می شود. مسابقه مهدی تقوی و میثم مصطفی جوکار هم در اوزان ۶۶ و ۷۴ کیلوگرم همچون روز پیش از این در ۳۰ مرداد برگزار می شود. آخرین روز رقابت های کشتی آزاد هم روز سیزدهم بازی های المپیک (۳۱ مرداد) است که طی آن رضا یزدانی در وزن ۸۴ کیلوگرم، سعید ابراهیمی در وزن ۹۶ کیلوگرم و فردین معصومی در وزن ۱۲۰ کیلوگرم به مصاف حریفان می روند.
منبع : روزنامه ابتکار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست