چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲۹ اردیبهشت)


برگی از تاریخ (۲۹ اردیبهشت)
امروز ، بیست و نهم اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۲ جمادی الاول ۱۴۲۸قمری و ۱۹ می ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:
● شکست نهایی امویان از ابو مسلم خراسانی
۱۲۵۸ سال پیش در چنین روزی در سال ۷۴۹ میلادی ، و دو سال پس از آغاز بپاخیزی ابومسلم خراسانی بر ضد امویان، ارتش مروان آخرین خلیفه اموی شرق (دمشق) در جنگ منطقه زاب از او شكست خورد و شیرازه حكومت امویان از هم گسیخت و عباسیان با كمك ابومسلم بر جای آنان نشستند و دارالخلافه را از دمشق به بغداد منتقل كردند. از آن پس، حكومت امویان تا مدتی منحصر به اندلس (اسپانیا) و گوشه دور دست آفریقای شمال غربی بود.
امویان از دودمان‌های تاریخی اسلامی بودند. اینان برای نخستین بار خلافت را تبدیل به سلطنت موروثی کردند. این دودمان از قبیله قریش و از طایفه بنی‌امیه بودند.
نخستین خلیفه اموی معاویه فرزند ابوسفیان و هند مشهور به جگرخوار به دلیل پاره کردن سینه و خوردن جگر حمزه)بود.پس از او یزید پسرش خلیفه مسلمانان شد. از کارهای ننگین او نبرد با حسین ابن علی و رویداد کربلا بود. دیندارترین خلیفه اموی عمر فرزند عبدالعزیز بود. و سرانجام واپسین خلیفه اموی مروان بود که به دست یاران ابومسلم خراسانی کشته شد.
امویان فرمانروایانی بیش از اندازه عربگرا بودند. سختگیریهای آنان بر نژادها و اندیشه و آیینهای گوناگون مردم زیر ستم ایشان را به ستوه آورده بود که سرانجام پایه‌های لرزان فرمانرواییشان را فروریخت.
● در گذشت کسایی مروزی
۱۰۳۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۳۹۱ ه ق ابو اسحاق کسایی مروزی شاعر پر آوازه ایرانی دیده از جهان فروبست. متاسفانه از اشعار او بسیار اندک امروز در دست است، ولی از آنچه که از او بجای مانده، و همچنین از اشارات به اشعار او در آثار دیگران آمده، پیداست که او از استادان مسلم شعر و زبان پارسی بوده. ناصرخسرو در بسیاری از قصیده‌هایش سعی در مقایسه? خود با کسائی داشته و پیداست که دیوان کسائی را که آن زمان در دست بوده، بدقت مطالعه کرده بوده. کسایی از مهمترین شاعران شیعه مذهب است که در مدح و رثای ائمه اطهارعلیهم السلام اشعار فراوانی سروده است . او به سال ۳۴۱ ه ق به دنیا آمد . ابتدا مدح شاهان می کرد اما از این کار پشیمان گشته و پس از آن به سرایش اشعار مذهبی مشغول شد . کسایی با بیان مناقب خاندان پیامبر کرم ( ص ) و سرودن مراثی برای شهدای کربلا ، همدردی مردم ایران با آن خاندان بازگفته است. قصیده او کهن ترین سوگنامه ماجرای کربلاست .
▪ سوگ نامه کربلا
باد صبا درآمد فردوس گشت صحرا
آراست بوستان را نیسان به فرش دیبا
آمد نسیم سنبل با مشک و با قرنفل
آورد نامه ی گل باد صبا به صهبا
...
پاکیزه آل یاسین گمراه و زار و مسکین
وآن کینه های پیشین آن روز گشته پیدا
آن پنجماهه کودک باری چه کرد ویحک
کز پای تا به تارک مجروح شد مفاجا
...
تا زنده ای چنین کن دلهای ما حزین کن
پیوسته آفرین کن بر اهل بیت زهرا
● تولد یوهان گوتلیپ فیخته
۲۴۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۷۶۲ میلادی ، یوهان گوتلیپ فیخته ؛ فیلسوف و نویسنده مشهور آلمانی در ساکسونی دیده به جهان گشود .
اودرحوزه تفکر ایده آلیستی صاحب اندیشه های متمایزی است . او اعتقاد داشت كه دو نوع فلسفه وجود دارد و ازآنها بنامهای فلسفه اعتقادی و فلسفه اصالت تصور یاد می كرد. فلسفه کانت و مسایل انقلاب فرانسه مواد الهام گر فیخته در نگارش آثارش بوده است . ازفیخته فیلسوف آلمانی آثاری چون تحقیق درنور وحی و سرنوشت انسان بجای مانده است. فیخته دین را برپایه اخلاق می دانست اما بعدها برای دین حقیقتی مستقل قائل شد و آن را نیروی سازنده شخصیت و اجتماع دانست.
او از یک سو به نقد کانت می پردازد و از سوی دیگر اندیشه خود را بسط می دهد . تفکر فیخته پس از انقلاب فکری افلاطون، کانت و هگل ، در نوع خود یک انقلاب فکری در اروپا به شمار می آید .
فیخته در سال ۱۸۱۴ درگذشت.
● اعطای تگزاس به آمریکا
۱۵۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۴۸ میلادی ، کشور مکزیک ، تگزاس را درپایان جنگ این کشور با ایالات متحده آمریکا ، به آمریکا اعطا کرد .
تگزاس امروز یکی از ایالت‌های جنوبی امریکا است. این ایالت با مساحتی نزدیک به ۶۹۶۲۴۱ کیلومتر مربع و جمعیت ۲۲.۵ میلیون نفر, دومین بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین ایالت آمریکاست.پایتخت آن آستین و شهرهای مهم آن دالاس و هیوستن هستند. لقب این ایالت، «ایالت تک‌ستاره» است. تکزاس همچنین دارای جمعیت زیاد ایرانی تبار و فارسی زبان می‌‌باشد
● در گذشت ناتانیل هاوثورن
۱۴۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۶۴ میلادی ، هاوثورن نویسنده مشهور آمریکایی دیده از جهان فروبست .
ناتانیل هاثورن در چهارم ژوئیه سال ۱۸۰۴ میلادی چشم به جهان گشود. وی پس از طی تحصیلات مقدماتی وارد دانشگاه بودین شد اما تحصیل را در این دانشگاه رها کرد. هاثرون از این پس به مدت دوازده سال در انزوا به سر برد و همین مایه های خلاقیت را در او پراکند . اولین داستان او به نام «دره ای میان سه تپه » منتشر شد.هاثورن در سال ۱۸۳۷ ، پس از انتشار «داستان های بازگفته » به شهرت کم نظیری دست یافت . او پس از عمری نگارش سرانجام در چنین روزی در سال ۱۸۶۴ میلادی ، در شهر پلیموت نیوهمپشایر،دیده از جهان فروبست. نامه اسکارلت عنوان مهمترین اثر اوست .
● اختراع رادار توسط رابرت واتسون
۷۱ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۹۳۶ میلادی ، رابرت واتسون مخترع انگلیسی دستگاه رادار را اختراع كرد . این دستگاه مهمترین وسیله دفاعی درمقابل حملات هوائی و دریایی است و اولین بار درفرودگاه باوزی ایالت سوفوك درانگلستان نصب شد. گفتنی است كه ازراداردرجنگ جهانی دوم استفاده شد.
این وسیله را رابرت واتسون مخترع توانای انگلیسی با استفاده از ذهن طبیعت گرای خود و غور در عملکرد پرنده ای خاص (خفاش ) ساخت . امروزه در حالت های تکمیل شده تر از این فناوری پیشرفته استفاده می شود.
در حال حاضر رادارها کابرد های مختلفی دارد که عبارت اند از :
▪ رادار پالسی
▪ رادار موج پیوسته
▪ نظارت و رهگیری هواپیماها و موشک ها
▪ نظارت و رهگیری اهداف دریایی یا زمینی
▪ نظارت و رهگیری اجرام فضایی
▪ هواشناسی
▪ اندازه گیری سرعت وسایل نقلیه .
این فیزیکدان نامدار بعد از ۸۱ سال زندگی در راه علم در سال ۱۹۷۳ میلادی در گذشت.
● درگذشت ورنر زومبارت ، اقتصاددان آلمانی
۶۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۱ میلادی ، « ورنر زومبارت » فیلسوف و اقتصاددان آلمانی ، در ۶۵ سالگی درگذشت .
وی عقیده داشت كه افراد چپگرا، نخست تمایل ماركسیستی دارند ولی به تدریج كه تجربه كسب می كنند و پا به سن می گذارند این ایده به سوسیالیستی، سپس سوسیال دمكراسی و از این مرحله به ناسیونال سوسیالیستی تحول پیدا می كند. وی ثابت كرده است كه تمایلات یك چپگرا، در پایان تحول خود به ناسیونال سوسیالیسم تا پایان عمر در او باقی خواهد ماند و سلب شدنی نخواهد بود و به این ترتیب همه راهها به میهندوستی (ناسیونالیسم) ختم می شود.
پس از زومبارت، اندیشمندان نظر او را به اصحاب سایر ایدئولوژی ها و نیز مسلك های حاكم تعمیم داده اند.
در ماه مه ۲۰۰۵ به مناسبت شصت و چهارمین سالگرد درگذشت «ورنر زومبارت»، برخی از اصحاب نظر كه درباره افكار او با رسانه ها مصاحبه كرده بودند ضمن اشاره به تحولات ۲۰ سال گذشته و نگاهی به عملكرد رهبران تازه چند كشور دارای نظامهای ایدئولوژیك گفته بودند كه پیش بینی این فیلسوف تحقق یافته و ایدئولوژی هایی كه پایه جهانی داشته اند با ناسیونالیسم هر ملت درآمیخته و صورت ملی به خود گرفته اند به ویژه در چین و روسیه.
به نظر پاره ای از رسانه ها، «هو» رهبر كنونی چین با در پیش گرفتن روشهای ملی گرایانه و آمیزش هرچه بیشتر سوسیالیسم چینی با فرهنگ و خواست و روحیه چینی ها محبوب چینی های جهان شده است و به نظر می رسد كه ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه فدراتیو به همین راه گام گذارده است.
نیكلاس كریستف مفسر آمریكایی نیز در مقاله اش كه ۱۸ ماه مه ۲۰۰۵ انتشار یافت از «هو» رهبر چین به عنوان مرد اول جهان نام برده بود.
ورنر زومبارت مولف کتابهایی از جمله «چرا سوسیالیسم در ایالات متحده موفق نمی شود؟»، «زندگانی در محیط كاپیتالسم و محیط سوسیالیسم»، «چرا ادیان الهی كاپیتالیسم را تایید نكرده اند»، «اقتصاد ماركسیستی» و ... نیز بود .
● اعلامیه دولت آمریكا در خودداری از معامله نفت با ایران
۵۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۵۱ ، دولت وقت آمریكا تحت فشار شدید انگلستان اعلام كرد كه شركتهای نفتی آمریكا در شرایط موجود كه اختلاف ایران و انگلستان بر سر نفت ادامه دارد مایل به مشاركت در فعالیتهای نفتی ایران ازجمله بستن قرارداد خرید نیستند و درصدد آن برنخواهند آمد.
این اعلامیه غیر منتظره كه در پی دیدار یك هیات انگلیسی از واشنگتن صادر شده بود دولت وقت ایران را متوجه فروش نفت خود به كشورهای كوچكتر نظیر ایتالیا ساخت كه عملی هم نشد. دولت انگلستان كه عامل بزرگی در بازارهای بین المللی نفت بوده است اخطار كرده بود كه نمی گذارد نفت ایران صادر شود.
● عزیمت امام (ره) به جماران
۲۷ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۵۹ هجری شمسی ، حضرت امام خمینی(ره) رهبرفقید انقلاب اسلامی ایران به منطقه جماران عزیمت کردند . ایشان درمیان استقبال پرشكوه مردم به جماران واقع درمنطقه شمیران تهران رفتند.
این منطقه پس از آن تا ۹ سال بعد و تا زمان رحلت ایشان ، خانه دایمی حضرت امام (ره) شد. خانه ای بسیارساده که از سادگی و بی آلایشی رهبر جمهوری اسلامی ایران حکایت می کرد . این امر همواره برای خارجیانی که به ایران می آمدن تا با حضرت امام ره در جماران دیدار کنند ، تعجب آور بود . آن حضرت همواره بر ساده زیستی تاکید می کردند .
● دستگیری و شهادت اعضای خاندان آیت الله حكیم بدست عوامل رژیم بعثی عراق
۲۴ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۶۲ هجری شمسی ، پس ازدستگیری اعضای خاندان آیت الله حكیم بدست عوامل رژیم بعثی عراق، ۶تن ازآنان به شهادت رسیدند. به مناسبت شهادت این عزیزان حضرت امام خمینی(ره) پیامی فرستادند و دربخشی ازآن چنین فرمودند: «باید ملت عراق بدانند كه قضیه مربوط به بیست معظم حكیم نیست. اینان كه با آن شكنجه ها شهید شدند درراه اسلام عزیز و مصالح ملت عراق به شهادت رسیدند و به لقاءالله درجوار اجداد معظمشان محشورشدند؛ لكن مسئله مهم اسلام است كه اگربه این ملحد مخالف با لذات با اسلام مهلت داده شود، اسلام بزرگ و ملت عزیزعراق را زیرچكمه دژخیمان جنایتكارخرد خواهد كرد.»
● حمله به عین الحلوه
۲۳ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۹۸۴ میلادی ، و درادامه سیاستهای اشغالگران صهیونیست ، بیش ازیک هزار و پانصد تن از نظامیان رژیم صهیونیستی با ۱۵۰ دستگاه اتومبیل ، با یورش به به اردوگاههای مسلمانان درعَینُ الحِلوه ، شماری از خانه های مسلمانان را در این منطقه به آتش کشیدند . بر اثر این حمله ددمنشانه شمار کثیری از مسلمانان مظلوم فلسطینی به شهادت رسیدند .
● درگذشت خان بابا معتضدی
۲۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۶۵ ه.ش ، خان بابا معتضدی از پیشگامان سینمای ایران درگذشت .
در سال ۱۳۰۷ خان بابا معتضدی (م ۱۲۷۱ تبریز) به عنوان اولین فیلم بردارحرفه ای وهمین طور سینما دار فعالیت فراوانی انجام می داد .
او در سال ۱۳۰۸ فیلم برداری اولین فیلم سینمایی در ایران با نام آبی و رابی به کارگردانی آوانس اوگانیانس را انجام داد.
● درگذشت علامه شیخ محمد تقی شوشتری
۱۲ سال پیش درچنین روزی در سال۱۳۷۴هجری شمسی ، علامه آیت الله شیخ محمد تقی شوشتری مشهوربه شیخ شوشتر و ازافتخارات عالم تشیع و جهان اسلام ، دیده از جهان فروبست .
آیت‌الله علامه حاج شیخ محمدتقی شوشتری به سال ۱۳۲۰ هـ. ق. تولد یافت و در سن هفت سالگی در مکتب، قرآن و خواندن و نوشتن و خط ترسل را فراگرفت. بعد از فوت مادرش نزد سید حسین نوری و سید مهدی آل‌طیب و اصغر حکیم که ازشاگردان پدرش بودند مشغول تحصیل شدد و البته بیشتر کتاب‌ها را بدون استاد مطالعه می‌کرد.بعد از سال ۱۳۵۴ ق. به دلیل قانون کشف حجاب به همراه سید باقر حکیم از شوشتر هجرت کرد و اقدام به تالیف کتاب قاموس الرجال نمود و موفق به کسب اجازه از شیخ آقا بزرگ تهرانی گردید. او به سال ۱۳۶۰ق. به شوشتر مراجعت کرد و سرانجام در بیست ونهم اردیبهشت سال ۱۳۷۴ در مولد خود دار فانی را وداع گفت.
از آن عالم ربانی آثاری چند به جای مانده است که از میان آنها می توان به شرح عظیم نهج البلاغه اشاره کرد .

منابع :
مهر
روزنامک
صدا و سیما
ویکی پدیا
سالنامه موسیقی ایران:ج۱و۲
تاریخ سینمای ایران
آی کتاب
روزنامه حیات
منبع : تبیان