شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

اثر اضافه نمودن میدلینگ گندم به همراه آنزیم در جیره طیور تخمگذار


تولید بالا و ضریب تبدیل مناسب از ویژگیهای صنعت طیور جدید است. بهبود عملكرد بر اساس حداكثر استفاده از مواد مغذی و غیر افزایش انواع اقلام خوراك بشدت مورد توجه قرار گرفته است. تا كنون ذرت بدلیل انرژی بالا و قیمت تقریباً ارزان بعنوان یك ماده اصلی در تركیب جیره طیور قرار داشته است. اما بدلیل افزایش مصارف غیر كشاورزی ذرت همانند تولید اتانول نیاز جهت تأمین مواد جایگزین احساس می شود.گندم جایگزین عالی ذرت در خوراك طیور است اما بدلیل وجود مواد ضد تغذیه ایی شامل پلی ساكاریدهای غیر نشاسته ای می باید در جیره تغییراتی داده شود. گندم شامل مقادیر بسیار زیاد بتا-گلوكان (B-Glocan) و آرابینوگزیلان (Arabinoxylan) در دیواره سلولی دانه است. این مواد پس از هضم بصورت محلول در آمده و منجر به افزایش ویسكوزیته محتویات داخل روده می شود. در پی این حالت میزان عبور مادر داخل روده كاهش یافته و مصرف كلی خوراك كمتر از حد معمول می گردد در نتیجه منجر به افت عملكرد تولید می شود. همچنین در اثر افزایش ویسكوزیته میزان جذب مواد مغذی كاهش یافته، چسبندگی مدفوع و تعداد تخم مرغ های كثیف افزایش می یابد. افزودن آنزیم می تواند سبب بهبود بازدهی خوراك و كاهش آلودگی تخم مرغها شده و موجبات استفاده از مواد غذایی ارزان را فراهم آورده . تحقیقات صورت پذیرفته در سالهای اخیر منجر به بهبود روش های كاربرد آنزیم و افزایش ارزش غذایی گندم در جیره طیور شده است. بر اساس پژوهش مشترك محققین دپارتمان علوم دامی دانشگاه نبراسكا(Nebraska) ایالات متحده و شركت فین فیدز (Finnfeeds) انگلستان، اثرات اضافه نمودن مید لینگ گندم (Wheat Middling) كه در برخی از منابع فارس به آن زبره گندم نیز گفته شده است و محصول فرعی كارخانجات آرد سازی بوده كه شامل ذرات بسیار ریز سبوس، رویان و قسمتی از دیواره سلولی دانه می باشد. به نسبت های ۸ و ۱۶ درصد همراه و یا بدون آنزیم گزیلاناز و پروتئاز (Protease) به جیره دو نژاد تخم گذار مورد بررسی قرار گرفت.(۱۹۹۹ Poultry Scince ۷۸:۴۸۱-۸۴۷) نتایج حاصل به این ترتیب بود كه درصد تولد تخم مرغ با جیره های مختلف تغییر پیدا نكرد در صورتیكه وزن تخم مرغها در جیره های حاوی آنزیم به میزان معنی دار نسبت به جیره های بدون آنزیم افزایش پیدا نمود. همچنین بررسی سایر پارامترهای مورد سنجش از قبیل مصرف خوراك، ضریب تبدیل، تركیب تخم مرغ ، وزن مخصوص و درصد تخم مرغهای كثیف و وزن تخم مرغ تولیدی كل گله (Egg Mass) نشان داد كه اضافه نمودن آنزیم به جیره های غنی از فیبر سبب می گردد كه بدون تحت تأثیر قرار دادن پارامترهای نقل، بازدهی تولید تخم مرغ افزایش یاید.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران