سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مروری بر روابط ایران و آمریکا پیش از انقلاب اسلامی


مروری بر روابط ایران و آمریکا پیش از انقلاب اسلامی
در تاریخ نگاری، همواره اختلاف ها و ائتلاف ها را با توجه به سابقه و پیشینه آن می سنجند و بررسی می كنند. شاید در این میان یكی از معدود مواردی كه نمی توان اختلاف یا ائتلاف آن را با توجه به پیشینه تاریخی آن سنجید، رابطه ایران و آمریكا است. این رابطه تا یك تاریخ ائتلافی مطلق و همه جانبه بوده و از همان تاریخ به بعد اختلافی مطلق و همه جانبه.مقاله حاضر، مروری است بر روابط ایران و آمریكا پیش از انقلاب اسلامی ایران.
تاریخ تحولات سیاسی- اجتماعی ایران بیانگر این مطلب است كه سلطه خارجی به عنوان یكی از عوامل بازدارنده توسعه سیاسی كشور محسوب می گردد. این امر طی دو قرن اخیر شتاب و گسترش بیشتری یافته است. مداخلات روسیه، انگلستان، فرانسه، ایالات متحده آمریكا و اتحاد جماهیر شوروی، به عنوان عرصه های سیاه اما واقعی تاریخ ایران می باشد. این مداخلات، ذهنیت بدبینانه ای را در افكار عمومی و فرهنگ سیاسی ایران برجای گذاشته است. در این بین انقلاب اسلامی ایران نه تنها دست ابرقدرت ها را از ایران كوتاه نمود بلكه تاثیر بسزایی نیز در میان اقوام و ملل دیگر در رابطه با سلطه ستیزی برجای گذاشت.
وقوع انقلاب اسلامی ایران به همان اندازه كه مبین مخالفت تمامی ملت ایران با سیاست های داخلی شاه بود، نشان از ناخرسندی از سیاست خارجی او هم داشت. محور حمله مخالفان شاه به سیاست خارجی را انتقاد از اتحاد عملی او با ایالات متحده تشكیل می داد و از همین رو به او لقب «شاه امریكایی» داده بودند۱.
امریكا در ۳۷ سال سلطنت محمد رضا شاه علاوه بر صدور سرمایه، از شركت های تجاری و بانك ها، به عنوان پوشش و ابزار مهم توسعه روابط سیاسی و اقتصادی خود با ایران استفاده می كرد. ۲ در واقع با اعمال سیاست های امریكا در ایران، تمام زیرساخت های تجاری، كشاورزی و صنعتی كشور نابود و ایران صرفاً به بازاری برای كالاهای غربی مبدل گشت. وابستگی نهادهای حكومتی كشور نیز تا آنجا بود كه بالاترین شخص مملكت در تمام امور تنها نظرات امریكایی ها را لحاظ می كرد.
كودتای ۲۸ مرداد به بسیاری از ایرانیان ثابت كرد كه شاه اگر آلت دست انگلیسی ها نباشد عروسك امریكایی هاست. ۳ همچنانكه تحولات سیاسی ایران بعد از كودتای ۲۸ مرداد نیز در جهتی تداوم یافت كه موجبات افزایش نفوذ فراگیر امریكا را در عرصه های مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و نظامی جامعه فراهم نمود.
طی این ۲۵ سال حكومت ایران عملاً دست نشانده امریكا و تحت كنترل این دولت بود و كاركردی غیر از برآورده ساختن خواست های ایالات متحده نداشت. طی این سال ها سیل مستشاران اقتصادی و نظامی امریكا جهت حفظ اركان نظام شاهنشاهی و متعاقباً اجرای سیاست ها و فرامین واشنگتن راهی ایران شدند. نتیجه كار این بود كه ایران به عامل اصلی اجرای سیاست های منطقه ای امریكا، بازار بزرگ كالاهای تجاری و نظامی امریكا و جولانگاه فرهنگ امریكایی تبدیل شد.
در این سال ها هیچ جای دنیا به اندازه ایران برای امریكایی ها دارای منافع سرشار و حیاتی سیاسی - اقتصادی نبود. آرامش و نفوذ امریكایی ها تا آنجا پیش رفت كه رژیم كاپیتولاسیون را در ایران به اجرا گذاردند. قانونی كه كمتر واحد سیاسی در جهان به آن تن می دهد.
افزایش تعداد امریكایی ها در ایران، گسترش همه جانبه روابط دیپلماتیك و محوریت امریكا در تمامی برنامه های رژیم به همراه ضرورت های نظام دوقطبی و نقش ایران در ائتلاف با غرب، زمینه های تسلط بیش از پیش امریكا بر ایران را فراهم كرده بود. طبیعی بود كه در چنین شرایطی، «استبداد سیاسی» نیز در جامعه ایران حاكم باشد. به طوری كه بسیاری از تحلیلگران، دوران بعد از كودتا را با واژه هایی همانند «دولت دست نشانده» تبیین كرده اند. ۴
روابط محمد رضا شاه با ایالات متحده از نیمه دوم دهه ۱۹۶۰ به تدریج توسعه و تحكیم بیشتری یافت، اما اتحاد عملی شاه با ایالات متحده نتیجه رویدادهای سال ۱۳۵۶-۱۳۵۱ بود.
رشد سرسام آور درآمدهای نفتی و میل روز افزون شاه به خرید تسلیحات نظامی از امریكا، از دید بسیاری از ایرانیان نشانه خوش خدمتی كامل شاه به ایالات متحده و از دست رفتن استقلال كشور بود. در نهایت نیز همین احساس عمومی یكی از سرچشمه های ژرف بیگانگی و بیزاری مردم از رژیم شاه شد ۵ و جامعه غرب زده و رژیم دست نشانده شاه توسط نهضتی اسلامی كه ازعمق وجود جامعه برخاسته بود، متلاشی گردید. در واقع بیگانگی و بیزاری ایرانیان از ایالات متحده به این تصور مردم باز می گشت كه آن كشور با پشتیبانی نظامی، اقتصادی و سیاسی از رژیم شاه، احساس عزت و استقلال ایران را جریحه دار كرده است. ۶
بنابراین شعارهای مرگ بر شاه و مرگ بر امریكا از یك نوع رابطه درونی خبر می داد. هنگامی كه مردم شعار مرگ بر امریكا را سر می دادند، در بطن آن بر شعار مرگ بر شاه نیز صحه می گذاشتند و بالعكس. در واقع در دوران انقلاب و شرایط تاریخی بعد از آن، شعار مرگ بر امریكا پس از شعار الله اكبر به عنوان دومین شعار عمومی مورد حمایت مردم ایران بوده و در مقاطع مختلف نیز مورد استفاده قرار گرفته است. ۷
پیوستگی و رابطه درونی دو شعار «مرگ بر شاه» و «مرگ بر امریكا» را می توان در سخنان امام پس از ورود به ایران در بهشت زهرا نیز مشاهده نمود:«ما با آنها در این مخالف هستیم كه آنها به نسل ما خیانت كرده اند، تمام نفت ما را به امریكا داده اند ما نفت دادیم و آنها برای ما پایگاه درست كردند. یعنی اسلحه هایی آورده اند اینجا كه ارتش ما نمی تواند آنها را استفاده كند. ما ۵۰ سال است كه در اختناق به سر می بریم. نه مطبوعات داشتیم نه رادیو نه تلویزیون. این آقا خودش خودش را قبول ندارد ملت هم قبولش ندارد، ارتش هم قبولش ندارد فقط آمریكا از او پشتیبانی كرده است.» ۸
مدعای این سخن امام را بوضوح می توان در جمله معروف شاه به كیم روزولت پس از كودتای ۲۸ مرداد ۳۲ مشاهده نمود: «من تاج و تخت خود را مدیون خدا، ملتم و شما (آمریكا) می دانم.» ۹
بنابراین برای یافتن ریشه های روابط خصمانه جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریكا از یك سو باید به تاریخ معاصر ایران و رابطه دست نشاندگی رژیم پهلوی با آمریكایی ها اشاره نمود و از سوی دیگر باید به اندیشه ها و مبارزات امام خمینی(ره) رجوع كرد. كلام و مكتوبات امام در مقاطع مختلف مبارزاتی ایشان نشان می دهد كه حیات دوباره اسلام، می تواند زمینه نفوذ سلطه گران و خارجی ها در ایران را كاهش دهد.
از دیدگاه امام خمینی، كشورهای غربی دارای همگونی های كاركردی مشابهی علیه ایران و جهان اسلام بوده اند؛ اما از آنجا كه نفوذ سیاسی آمریكا فراگیرتر از سایر واحدهای استعمارگر بود، امام نیز لبه تیز حملات خود را از خرداد ۱۳۴۲ به بعد متوجه آمریكا نمود. بدین ترتیب امام خمینی با مورد نكوهش قرار دادن نقش مداخله گرایانه آمریكا، مبارزه با شاه را امری تاكتیكی برای خلع ید قدرت و نفوذ آمریكا و سایر واحدهای خارجی قرار داد. به همین دلیل، آمریكا به عنوان «شیطان بزرگ» مورد استناد قرار گرفت. این واژه به معنای آن بود كه ایالات متحده و غرب به منزله عنصر اغواگر برای جوامع اسلامی نقش آفرینی می كنند.
شكست آمریكا در ویتنام، ظهور برخی از دولتهای ضدامپریالیستی و تجربه كاپیتولاسیون در ایران برای نهضت امام خمینی بسیار تعیین كننده بود و منجر به تقویت بلاواسطه نهضت اسلامی در ایران گردید. به عبارت دیگر، در دهه ۱۳۴۰ هیچ واقعه ای به اندازه مبارزه مستقیم امام علیه كاپیتولاسیون و توسعه نقش اسرائیل با اهمیت تلقی نمی شود. زیرا امام در مورد ماهیت این كشورها و روابط آنها با ایران معتقد بودند كه «ما چون ملت ضعیفی هستیم و دلار نداریم، باید زیر چكمه آمریكا برویم. آمریكا از انگلیس بدتر، انگلیس از آمریكا بدتر، شوروی از هر دو بدتر، همه از هم بدتر، همه از هم پلیدتر، لیكن امروز سر و كار ما با آمریكاست.» ۱۰
با توجه به نگرش امام نسبت به آمریكا و همچنین به دلیل آنكه از قانون كاپیتولاسیون، آمریكایی ها منتفع می گردیدند؛ از این رو امام نسبت به زمامداران ایالات متحده كاملاً بدبین بود و آنان را به عنوان «خصم قرآن» مورد خطاب قرار می داد. ۱۱
امام خمینی كه به كارگیری خدعه، نیرنگ، دروغ و استفاده از هر وسیله ممكن برای دستیابی به اهداف را مشخصه حكومت های شیطانی می دانست و حكومت های شیطانی، دیكتاتوری و ستمگری را مردود می پنداشت؛ ۱۲با شیطانی خواندن سیاست های ابرقدرت ها، رفتار آنها را در جهت استیلا و تهاجم به كشورهای ضعیف تر تفسیر می نمود. امام خمینی معتقد بود كه «این ابرقدرتها كه ما اسمش را ابرقدرت می گذاریم، تمام قدرتشان را روی هم می گذارند و صرف آمال حیوانی و شیطانی می كنند، و تمام مقصد این جنایتكاران دستیابی به قدرت برای كوبیدن هركس كه در مقابلشان است، می باشد و البته به آن هم درست نمی رسند. ۱۳
امام خمینی با چنین اعتقادی برای تبیین نقش و جایگاه ایالات متحده از واژه هایی استفاده می نمود كه از یك سو دارای وجه دینی و اسلامی و از سوی دیگر دارای ابعاد ملی گرایانه، بسیج كننده و تحقیركننده نیز بود. زیرا امام خمینی با دو پیش فرض هدفهای خود را مشخص می نمود. پیش فرض اول بر این امر واقع بود كه عناصر خارجی، ساخت سیاسی ایران را تحت كنترل خود درآورده و درصدد نهادینه كردن مؤلفه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خود در ایران می باشند؛ و پیش فرض دوم بر این موضوع قرار داشت كه به میزان گسترش سلطه غرب در ایران، نفوذ آئین و احكام اسلامی كاهش خواهد یافت.براین اساس اصولی ترین تحلیل بر این امر قرار دارد كه امام خمینی برای تثبیت مبانی احكام اسلامی و حفظ فرهنگ و هنجارهای اسلامی، بر ضرورت مبارزه با سلطه خارجی تاكید بسیار داشت. این امر از یك سو براساس زیر ساخت های اسطوره های ایرانی در مورد نقش بیگانگان شكل گرفته بود، و از سوی دیگر روند مبارزات استقلال طلبانه و ضداستعماری را در ایران تقویت می نمود. به این ترتیب، هدف امام از انجام مبارزات سیاسی در داخل، حفظ و تحقق احكام اسلام بوده است. برای نیل به این امر، انجام مبارزات استقلال طلبانه، بیگانه ستیز و آزادی خواهانه به عنوان ابزار و روندی محسوب می گردید كه از یك سو زمینه را برای تحقق شرایط محیطی حفظ احكام دینی فراهم می نمود و از سوی دیگر، واكنشی جدی و فراگیر را علیه دولتها فراهم می آورد كه از مشروعیت فراگیر داخلی برخوردار نبودند.
در حالی كه آمریكایی ها به عنوان حامیان اصلی رژیم شاه در شرایط اوج گیری انقلاب اسلامی، راه مقابله با آن را كاهش اقتدار شاه و حركت به جانب «حكومتی براساس قانون اساسی» می دانستند و به شاه توصیه می كردند كه به سمت دمكراسی و لیبرالیزه كردن كشور حركت كند، ۱۴ امام خمینی به عنوان رهبر انقلاب، اساس رژیم شاهنشاهی و حامیان آن را زیر سؤال برده بود و مواجهه با آمریكا را در رأس همه مسائل سیاسی عنوان كرده بود.
در سال های پس از پیروزی انقلاب و دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نیز امام خمینی همواره آمریكا را با لقب «شیطان بزرگ» خطاب نمودند. چرا كه به عقیده امام «دولت آمریكا به عنوان قدرتمندترین كشورهای جهان برای بیشتر بلعیدن ذخایر مادی كشورهای تحت سلطه از هیچ كوششی فروگذار نمی كند.
آمریكا دشمن شماره یك مردم محروم و مستضعف جهان است و برای سیطره سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و نظامی خویش بر جهان زیر سلطه، از هیچ جنایتی خودداری نمی نماید. او مردم مظلوم جهان را با تبلیغات وسیعش كه به وسیله صهیونیسم بین المللی سازماندهی می گردد، استثمار می نماید. او با ایادی مرموز و خیانتكارش، چنان خون مردم بی پناه را می مكد كه گویی در جهان هیچ كس جز او و اقمارش حق حیات ندارند. ایران كه خواسته است از هر جهت با این شیطان بزرگ قطع رابطه كند، امروز گرفتار این جنگ های تحمیلی است.
آمریكا عراق را وادار نموده است تا ما را با حصر اقتصادی از پای درآورد. مع الاصف اكثر كشورهای آسیایی هم با ما سر ستیز داشته. ملت های مسلمان باید بدانند كه ایران كشوری است كه رسما با آمریكا می جنگد و شهدای ما، این جوانان و دلاوران ارتش و سپاه از ایران و اسلام عزیز در مقابل آمریكا دفاع می كنند.» ۱۵ براین اساس بود كه امام فرمود «هرچه فریاد دارید بر سر آمریكا بكشید، چرا كه آمریكا هیچ غلطی نمی تواند بكند.» ایستادگی و مقاومت در برابر آمریكا و سایر ابرقدرت ها برای امام تنها یك شعار نبود، بلكه ایشان در مقاطع مختلف تاریخی به اثبات عملی آن مبادرت ورزیدند.
نمونه بارز آن را می توان در مصاحبه ایشان در دوران گروگان گیری با مجله تایمز لندن مشاهده نمود. وقتی كه خبرنگار در مورد امكان تردید در مواضع امام خمینی سؤال نمود، ایشان به گونه ای جدی اظهار داشت: «ما می خواهیم به همه دنیا نشان دهیم كه «قدرت های فائقه» را هم می توان با نیروی ایمان شكست داد.
ما در برابر همه دولت آمریكا با تمام قدرتش مقاومت می كنیم و از هیچ قدرتی نمی هراسیم... ما آمریكا را خوب می شناسیم و می دانیم كه می توانیم در برابرش مقاومت كرده از شرفمان دفاع كنیم. ما باید بر آمریكا غلبه كنیم و او را در همه منطقه شكست دهیم. ما تسلیم بی عدالتی ها نخواهیم شد و با ستمكاران كنار نخواهیم آمد... ما می توانیم به آسانی در برابر تجاوز آمریكا بایستیم. آمریكا ممكن است ما را شكست دهد؛ ولی نه انقلاب ما را، و به همین دلیل است كه من به پیروزی خودمان اطمینان دارم.»
همچنین هنگامی كه كارتر قطع روابط دیپلماتیك با ایران را اعلام كرد، امام از این اقدام استقبال نمود و آن را برای مسلمین امری سودمند دانست. در واقع مقاومت ایشان در برابر آمریكا و فشارهای دیپلماتیك آن كشور، روح مقاومت در برابر ابرقدرت ها را فراهم آورد.
دعوت جیمی كارتر از شاه مخلوع برای سفر به آمریكا، واقعه طبس، كودتای نوژه، جنگ تجاوزكارانه عراق علیه ایران و حمایت های خاص آمریكا از عراق در این جنگ، قطع رابطه، تحریم اقتصادی، حمله به هواپیمای مسافربری ایران، حمله به پایانه های نفتی ایران، حمایت از گروه های برانداز مخالف علیه جمهوری اسلامی ایران، تلاش برای به انزوا كشاندن ایران در عرصه های بین المللی و قرار دادن ایران در لیست محور شرارت، از جمله اقدامات قهرآمیز، خصمانه، انتقام جویانه و تهاجمی آمریكا علیه ایران محسوب می شود.
مسائل فوق بیانگر آن است كه ایالات متحده حتی در برهه زمانی قطع ارتباط نیز همواره حجم بالایی از دل مشغولی را برای سیاست گذاران ایران ایجاد نموده و از سوی دیگر روزی نیست كه اظهارنظری پیرامون ایران از جانب سران كاخ سفید و گردانندگان وزارت خارجه و سایر مراكز قدرت این كشور بیان نگردد.
از این رو در دوران استقرار رژیم جمهوری اسلامی، در تمامی مساجد، سخنرانی های رسمی و سیاسی، علاوه بر تداوم شعار «مرگ بر آمریكا»، جامعه سیاسی ایران همچنان ایالات متحده را به عنوان «شیطان بزرگ» خطاب می نماید. این امر بیش از هر چیز نشان از عمق ایدئولوژیكی منازعه میان تهران و واشنگتن دارد.
منابع:
۱- روح الله رمضانی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، ترجمه: علیرضا طیب، تهران، نشر نی، ۱۳۸۳، ص.۵۸
۲- علیرضا ازغندی، تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی ایران، تهران، سمت، ۱۳۸۳، ص.۳۶۷
۳- ویلیام شوكراس، آخرین سفر شاه، ترجمه، عبدالرضا هوشنگ مهدوی، تهران، نشر البرز، ۱۳۶۹، ص.۸۰
۴- علیرضا ازغندی، روابط خارجی ایران، تهران، سمت، ۱۳۸۳، ص۲۸۳-.۲۹۴
۵- پیشین، روح الله رمضانی، ص.۵۸
۶- همان، ص.۷۶
۷ Richard Cottam زInside Revolutionaryز Iran
The Middle East Journal No ۲ SpringT p ۲۷۱ ۹۸۹۱
۸- روزنامه اطلاعات، ۱۲/۱۱/.۵۷
۹- پیشین، ویلیام شوكراس، ص.۳۴۲
۱۰- منوچهر محمدی، انقلاب اسلامی زمینه ها و پیامدها، قم، دفتر نشر و پخش معارف، چاپ اول، ۱۳۸۰، ص.۱۱۶
۱۱- باقر عاقلی، روز شمار تاریخ ایران از مشروطه تا انقلاب اسلامی، تهران، نشر گفتار، ۱۳۷۲، ج۲، ص.۴۷۶
۱۲- وصیت نامه سیاسی- الهی امام خمینی، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج، ۱۳۷۹، ص.۲۸
۱۳- در جستجوی راه از كلام امام، دفتر چهاردهم، فرهنگ و تعلیم و تربیت، تهران، امیركبیر، ۱۳۶۴، صص۶۲-.۵۹
۱۴- زبینگو برژینسكی، اسرار سقوط شاه و گروگانگیری، ترجمه، حمید احمدی، تهران، انتشارات جامی، ۱۳۶۲، صص۲-.۳۳
۱۵- صحیفه نور، مجموعه رهنمودهای امام خمینی، تهران، وزارت ارشاد اسلامی، ۱۳۶۹، ج۱۳، ص.۸۴
منبع: مطالعات و پژوهشهای سیاسی
شعیب بهمن
منبع : روزنامه کیهان