چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

نگاهی به تاریخچه اینترنت درجهان


نگاهی به تاریخچه اینترنت درجهان
پیدایش اینترنت به دهه ۶۰ برمی‌گردد؛ یعنی زمانی که دولت ایالات متحده بر اساس طرحی موسوم به «Arpa» مخفف (آژانس تحقیق پروژه‌های پیشرفته) که هدفش تقویت کارکردهای دفاعی بود، این طرح را به اجرا گذاشت. در آن زمان، چیزی به اسم کامپیوتر شخصی وجود نداشت و صرفاً سازمان‌های بزرگ، دانشگاه‌ها و مراکز دولتی بودند که از سیستم‌های کامپیوتری بزرگ موسوم به MainFrame استفاده می‌کردند که هر کدامش اطلاعات خاصی را ذخیره کرده بود و در صورت نیاز، با یکدیگر اتصال برقرار و اطلاعات را بین همدیگر منتقل می‌کردند یا در صورت ایجاد بستر مناسب، اطلاعات را در حالت اشتراک قرار می‌دادند.
در همان دوران، سیستم‌هایی به وجود آمده بودند که امکان ارتباط بین کامپیوترهای یک سازمان را فراهم می‌کردند، به طوری که کامپیوترهای موجود در بخش‌ها یا طبقات مختلف با یکدیگر تبادل اطلاعات می‌کردند و امکان ارسال نامه بین بخش‌های مختلف سازمان، فراهم می‌شد. این همان چیزی است که امروزه به آن، سیستم ارسال نامه با پست الکترونیک یا ای‌میل می‌گویند. اما برای برقراری اتصال بین این شبکه‌های کوچک و پراکنده که هر کدام به روش‌ها و بر مبنای استانداردهای خودشان کار می‌کردند، استانداردهای جدید و مشخصی توسط کارشناسان وضع شد که همان پروتکل‌ها هستند.
سرانجام درسال ۱۹۶۱ تعداد ۴ کامپیوتر در ۲ ایالت مختلف با موفقیت ارتباط برقرار کردند و با اضافه شدن واژه نت Net به طرح اولیه، نام آرپانت ArpaNet برای آن در نظر گرفته شد. در دهه ۷۰ میلادی با تعریف پروتکل‌های جدیدتر از جمله TCP که تا به امروز رواج دارد و نیز با مشارکت کامپیوترهای میزبان Host بیشتر به آرپانت و حتی گسترده شدن آن به برخی نواحی فراتر از مرزهای ایالات متحده، آرپانت شهرت بیشتری یافت و ایده اینترنت، همراه با جزییات بیشتری راجع به شبکه‌های کامپیوتری مطرح شد، تا این‌‌که طی سال‌های پایانی دهه ۷۰، شبکه‌های مختلف تصمیم گرفتند به صورت شبکه‌ای با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و آرپانت را به عنوان هسته اصلی انتخاب کردند. بعدها در سال ۱۹۹۳ نام اینترنت Internet روی این شبکه بزرگ گذاشته شد. وب یا همان wwwکه مخفف WorldWideWeb یا تار جهان‌گستر می‌باشد، توسط آزمایشگاه اروپایی فیزیک ذرات Cern به خاطر نیاز آن‌ها به دسترسی مرتب‌تر و آسان‌تر به اطلاعات موجود روی اینترنت ابداع گشت. در این روش، اطلاعات به صورت مستندات صفحه‌ای Page روی شبکه اینترنت قرار می‌گرفتند و به وسیله یک مرورگر وب WebBrowser قابل مشاهده می‌شدند. این روش کم‌کم همه‌گیر و محبوب شد و هم‌اکنون در سطح جهان، طرفداران فراوانی دارد.
● نگاهی به تاریخچه اینترنت در ایران
▪ سال ۱۳۷۱:
در این سال، تنها تعداد کمی از دانشگاه‌های ایران توانستند به اینترنت مجهز شوند؛ از جمله این دانشگاه‌ها می‌توان دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان را نام برد که توسط مركز تحقیقات فیزیك نظری و از طریق پروتكل UUCP به اینترنت وصل شدند.
▪ سال ۱۳۷۲:
در این سال، ایران رسماً به شبکه جهانی اینترنت پیوست. اولین رایانه‌ای که در ایران به اینترنت متصل شد، رایانه مرکز تحقیقات فیزیک نظری بود و هم اکنون نیز این مرکز یکی از مرکزهای اصلی خدمات اینترنت در ایران است. مركز تحقیقات فیزیك نظری و ریاضیات،‌ به عنوان تنها نهاد ثبت اسامی قلمرو [ir.] در ایران به رسمیت شناخته می‌شود. این قلمرو، مشخصه تعیین‌شده برای هویت ایران در فضای اینترنت است.
▪ سال ۱۳۷۳:
در این سال، مؤسسه ندا رایانه تأسیس شد. این مؤسسه در عرض یك‌سال، اولین وب‌سایت ایرانی را راه‌اندازی کرد. همچنین، این مؤسسه روزنامه «همشهری» را به زبان فارسی در اینترنت منتشر کرد كه اولین روزنامه رسمی ایرانی در وب لقب گرفت. در همین سال، به دنبال اتصال به اینترنت از طریق ماهواره كانادایی كدویژن (Cadvision)، مؤسسه ندا رایانه فعالیت بازرگانی خود را به عنوان اولین شركت خدمات سرویس اینترنتی (ISP) آغاز ‌كرد.
▪ سال ۱۳۷۴:
در این سال، مجلس ایران تأسیس شركت «امور ارتباطات دیتا» تحت نظر شركت مخابرات ایران را تصویب کرد و مسؤولیت توسعه خدمات دیتا در سطح كشور را به طور انحصاری در اختیار آن شركت قرار‌ داد.
▪ سال ۱۳۷۷:
پروژه یونیكد در ایران با قرارداد شورای عالی انفورماتیك و همكاری بنیاد دانش و هنر واقع در انگلستان و با نظارت و مدیریت فنی دانشگاه صنعتی شریف تحت عنوان «فارسی وب» آغاز ‌شد. هدف پروژه این بود كه با گنجاندن كامل و جامع الفبای فارسی در استاندارد یونیكد، نشر فارسی در كامپیوتر، مخصوصاً اینترنت و وب، استاندارد شود و اصولاً مشكل قلم (فونت)های غیر استاندارد موجود در نرم افزارهای ایرانی حل شود.
● حرف آخر: توضیح واضحات!
به طور كلی دانش ما از آسیب‌های روانی ناشی از اینترنت هنوز به بازپروری و رشد و گسترش نیاز دارد، چراكه پژوهش‌ها و گزارش‌های تدوین‌شده و رسمی در این رابطه هنوز به سرعت سایر زمینه‌ها انجام و منتشر نمی‌شوند یا این‌که هنوز در مراحل اجرا قرار دارند.
آن‌چه گفته شد، پیش‌فرض‌هایی است كه برای راهنمای تشخیصی ـ آماری اختلال‌های روانی در نظر گرفته و در محافل علمی مطرح شده است. یقیناً این طبقه‌بندی اولیه دستخوش دگرگونی‌هایی شده و طبقات تشخیصی فراوانی به آن اضافه خواهد شد و هر طبقه‌ای از اختلال‌های روانی هم نیازمند برنامه‌ریزی‌های درمانی خاص خود است. این درمان‌ها نیز شامل روان‌درمانی و دارودرمانی است كه باید با ظرافت زیادی توسط متخصصان بهداشت روانی برای فرد به كار گرفته شود تا ارزش درمانی آن حفظ گردد.
منبع : سایر منابع