چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
عوامل توسعه فرسودگی بافتهای شهری
تاکنون در ۸۷ شهر بزرگ کشور بیش از ۳۲ هزار هکتار بافت فرسوده براساس شاخصها و سنجههای مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران توسط سازمان عمران و بهسازی شهری وزارت مسکن و شهرسازی کشور شناسایی شده است.
برآوردها نشان میدهد، بیش از ۵۰ هزار هکتار بافت فرسوده شهری در کل کشور وجود دارد. فارغ از اینکه چگونه باید غبار فرسودگی را از چهره شهرها زدود، بررسی این نکته ضروری مینماید که دلایل و عوامل فرسودگی بافتهای شهری را در گذشته شناسایی کنیم و با آموزههای به دست آمده، از توسعه فرسودگیها جلوگیری کنیم. شناسایی عوامل مذکور، قطعا این توجه را در ما ایجاد خواهد کرد که اجازه ندهیم همچنان به توسعه فرسودگیها دامن زده شود.
برای شناسایی عوامل فرسودگی بافتهای شهری ضروری است به عنوان گام نخست، ویژگیهای بافت فرسوده شهری موجود را بررسی کنیم تا ریشههای فرسودگی خود را بنمایاند. مهمترین ویژگیهای بافتهای فرسوده شهری به شرح زیر قابل ذکر است:
الف) ویژگیهای کالبدی، سیما و منظر شهری: اغلب واحدهای ساختمانی در بافتهای فرسوده شهری فاقد سیستم سازهای و فاقد هرگونه محاسبات فنی برای مقاومت در برابر سوانح طبیعی از جمله زلزله میباشند و واحدهای فرسوده مزبور، به لحاظ زیبایی بصری، دچار ناهنجاریهای متعدد بوده و روح جستجوگر زیبایی شهروندان را متناسب با سلیقههای امروزی سیراب نمیکند و باعث رویگردانی آنها میشود.
ب) میزان برخورداری از شبکههای دسترسی، زیرساختها و تاسیسات شهری: بافتهای فرسوده شهری از کمبود و ناکافی بودن سطح شبکهها و معابر دسترسی به خدمات شهری رنج میبرد و اغلب معابر آن دارای عرض کمتر از ۶ متر میباشند که به هیچ وجه متناسب با زندگی شهری امروز نیست. تاسیسات و زیرساختهای شهری به دلیل گذشت زمان، فرسوده شده و پاسخگو نیست.
ج) میزان بهرهمندی از خدمات شهری: بافتهای فرسوده شهری از فقدان برخی خدمات فرهنگی، آموزشی و شهری به لحاظ کمی و کیفی رنج میبرد و در برخی خدمات نیز دچار نقص است. در محدوده بافتهای فرسوده، بندرت شاهد وجود مراکز فرهنگی و عمومی نظیر کتابخانههای عمومی، فرهنگسراها و مراکز بهداشتی، درمانی، امداد و نجات، فضاهای سبز و عمومی لازم و کافی، مهدکودکها و امثال آن هستیم.
د) ویژگی مالی، اقتصادی و سرمایهگذاری: عمده محدوده بافتهای فرسوده شهری بویژه در لایههای مرکزی شهرها از چرخه و حیات اقتصادی شهر خارج شدهاند و به عبارت سادهتر، از بین رفتن توجیه اقتصادی و مالی موجب فرار سرمایهها از این مناطق و عدم سرمایهگذاری در آنها گردیده است.
ه) ویژگی اجتماعی و فرهنگی: توسعه فرسودگی و از بین رفتن مرغوبیت محدوده بافتهای شهری و به عبارت دیگر، تنزل رتبه اجتماعی محدودههای مزبور در نگاه شهروندان، باعث افزایش میزان مهاجرت افراد اصیل و بومی با توان اقتصادی مطلوب و جایگزین شدن آنان با افراد با توان اقتصادی پایینتر، اقشار مبتلا به آسیب اجتماعی نظیر معتادان و مهاجران بیگانه شده است. در واقع هنجارهای اجتماعی و فرهنگی محدودههای بافت فرسوده به ناهنجاری بدل گردیده و ملاحظه برخی آمارها نشان میدهد، سهم مستاجران به مالکان ساکن در محدودههای مذکور بشدت بیشتر شده است.
از سوی دیگر، به دلیل پایین بودن میزان مقاومت واحدهای فرسوده در برابر سوانح طبیعی حتی برخی واحدها، با بارش یک باران فرومیریزند به میزان قابل توجهی، سطح امنیت روانی ساکنان را کاهش داده است.
در کنار ویژگیهای پیشگفته، چنانچه مسائل زیستمحیطی و آلودگی هوای این محدودهها (عمدتا مراکز شهرها) نیز در نظر گرفته شود، مجموعه عوامل زمینهساز خارج شدن (فرار) مالکان ریشهدار و توانمند بافتهای فرسوده شهری، به صورت یکجا فراهم میگردد.
اگر مالکان توانمند مذکور به عنوان مهمترین سرمایه مقابله با فرسودگی در نظر گرفته شوند، مهاجرت آنها از محدودههای بافتهای فرسوده، مهمترین عامل توسعه فرسودگی خواهد بود که متاسفانه شواهد نشان میدهد که این گونه بوده است. به نظر نگارنده، مهمترین دلایل گسترش این موضوع در سالهای گذشته و سالهای اخیر، فارغ از مسائل و ریشههای آمایش سرزمینی موارد زیر بوده است:
۱) عدم توجه برنامهریزان شهری و شهرسازان به ظرفیتهای بلااستفاده در محدودههای قبلی شهرها و اولویت نیافتن توسعه درونشهری و اسکان سرریز جمعیت در محدودههای مزبور
۲) اتخاذ سیاستهای توسعه شهری متصل و منفصل و در نتیجه ایجاد رقبای قوی و با زرق و برق تحت عنوان مفهوم «شمال شهر» برای محدوده قدیمی شهرها
۳) عدم سرمایهگذاری شهرداریها و دستگاههای ارائهدهنده خدمات شهری در جهت اصلاح و بهبود شبکههای دسترسی و اصلاح زیرساختها و تاسیسات شهری بافت قدیمی و فرسوده شهرها بهرغم وظایف قانونی و وضع عوارض نوسازی و در نتیجه عدم تطبیق ساختار و کالبد بافت قبلی با شرایط زندگی امروزی و بویژه عدم حل مساله عبور و مرور وسایل نقلیه و امدادرسان در داخل محدودههای قدیمی، مرکزی و بعضا میانی شهرها
۴) نبود تعامل و وفاق و تعریف مشترک در جهت اتخاذ سیاست منطقی برای حفظ و کارآمدی واحدهای با ارزشی تاریخی، فرهنگی و معماری و در یک کلمه «میراثی» به عنوان کانونهای احیای بافتهای قدیمی، فرسوده و ناکارآمد شهری و عدم اولویتبندی صحیح ارزشها، باعث عدم تحرک شده و بسیار از پروژههای بهسازی و نوسازی به دلیل اختلافنظر، متوقف شده و یا انگیزهای برای ایجاد پروژههای جدید باقی نگذاشته است.
۵) نبود عزم ملی موثر در جهت بهسازی و نوسازی بافتهای قدیمی و فرسوده و ناکارآمد شهری و اولویت نیافتن موضوع در برنامهریزیهای کلان کشور و بودجهبندیهای سالانه
وجه مشترک همه عوامل مذکور را میتوان در فرار جریان سرمایهگذاری، به دلیل از بین رفتن توجیه اقتصادی فعالیتهای سرمایهگذاری در محدوده بافتهای شهری و خارج شدن آنها از چرخه و حیات اقتصادی شهر جستجو نمود. از این رو میتوان ریشه اصلی فرسودگی را در مسائل آمایش سرزمینی و فلسفه وجودی هر شهر جستجو کرد. وقتی کارکرد، ظرفیت و استراتژی توسعه هر شهر مشخص باشد، براحتی میتوان زمینههای توسعه را در آن پیدا نمود. هر بخش از شهر که از قابلیت اقتصادی و سرمایهگذاری لازم برخوردار باشد، کمکم شاهد رونق خواهد بود و افراد و نهادهای توانمند به آن بخش روی خواهند آورد. حضور افراد و نهادهای توانمند، به خودی خود باعث عمران و تقویت کالبد منطقه خواهد شد.
دکتر محمد آیینی
منبع : روزنامه جامجم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست