چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
نگاهی به تشکیلات و عقاید دو گروه رقیب فلسطینی
● فتح
نام کامل این حزب جنبش آزادی بخش فلسطین است. فتح در عربی به معنای پیروزی است. یاسر عرفات در دهه ۱۹۵۰ این حزب را به منظور مبارزه مسلحانه برای آزادی تمام فلسطین پایه گذاری کرد. به تدریج فتح تبدیل به بزرگترین جنبش سیاسی در فلسطین شد. این حزب اعلام کرده می تواند اسرائیل را به رسمیت بشناسد و تلاش هایی را برای تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل بر اساس مفاد قرارداد صلح اسلو آغاز کرده است.
برای نخستین بار این حزب در سال ۲۰۰۶ قدرت را در انتخابات پارلمانی واگذار کرد. برخی منتقدان، فتح را به بی کفایتی و فساد محکوم می کنند. محمود عباس رئیس جمهور فلسطین از منتقدان اصلی مقاومت مسلحانه توسط جنبش های آزادیخواه فلسطینی و همچنین حمله به شهروندان غیر نظامی در اسرائیل است. وی قصد دارد کشور فلسطین را در کرانه باختری و نوار غزه با پایتختی بیت المقدس تاسیس کند.
شاخه نظامی فتح، گردان الاقصی از سال ۲۰۰۵ تا کنون به آتش بس با اسرائیل پایبند مانده است. پس از انتخابات سال ۲۰۰۶ تاکنون فتح در لاک دفاعی فرورفته است. برخی منتقدان بر این باورند که فتح قصد دارد با استفاده از نفوذ سیاسی و نظامی خود بر دولت وحدت ملی تسلط داشته باشد. هفت هزار نیروی امنیتی و پلیس فلسطین را وفاداران به فتح تشکیل داده اند. عملکرد این نیروها یکی از نقاط اصلی درگیری فتح و حماس است.
● حماس
نام کامل این حزب جنبش مقاومت اسلامی است. حماس قصد دارد کشور فلسطین را در اراضی اشغالی توسط اسرائیل در سال ۱۹۴۸ مستقر کند. از زمان تاسیس در سال ۱۹۸۷ حماس همواره کاربردی دوگانه داشته است. این گروه هم به خدمات اجتماعی ایمان دارد و هم به مقاومت مسلحانه. اقدامات عام المنفعه حماس در سال هایی که مردم زیر گلوله باران اسرائیل به ستوه آمده بودند قلب فلسطینیان را با این حزب همراه کرد.
اما حمله مسلحانه حماس به شهروندان غیرنظامی اسرائیل منجر به تروریست خواندن این گروه توسط اسرائیل، اروپا و امریکا شده است.در انتخابات سال ۲۰۰۶ که با نظارت سازمان های بین المللی برگزار شد، حماس پیروز انتخابات شد اما جامعه بین المللی و اسرائیل این دولت را به رسمیت نپذیرفتند. به دنبال روی کار آمدن حماس در ژانویه سال ۲۰۰۶، کمک های خارجی به دولت فلسطین کاملاً قطع شد.
بدین ترتیب حماس با مشکلات مالی فراوان روبه رو شد. بحرانی که اندک اندک فاجعه ای انسانی را رقم می زد.علاوه بر این حماس اعضای شاخه نظامی خود را که بالغ بر ۳۰۰۰ نفر بودند به عنوان نیروهای امنیت در سایه روی کار آورده است و این اقدام منجر به ادامه درگیر های خشونت آمیز میان فتح و حماس شده است. منبع؛ بی بی سی
منبع : روزنامه شرق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست