جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا


هتل گواشیر در تالار وحدت


هتل گواشیر در تالار وحدت
برای موسیقیدانان گروه های نواحی، علاقه مندان موسیقی و بخصوص دانشجویانی كه در روزهای برگزاری جشنواره موسیقی نواحی كرمان در حیاط هتل گواشیر جمع می شدند و به صدای ساز و آواز «میرزا خلیفه آغه غوثی»، «غلامعلی مارگیر»، «حاج قربان سلیمانی»، «نور محمد درپور» و...گوش می دادند، حالا تالار وحدت حكم حیاط هتل پر خاطره گواشیر كرمان را دارد، با همان حس و حال و همان فضای صمیمی. تابستان امسال موسیقی برای تالار وحدت معنایی جامع تر پیدا كرده است. هنرمندان موسیقی استان های مختلف در طول شب های مهتابی تابستان می آیند تا هنر اصیل شان را به پایتخت نشین ها نشان بدهند.
اگرچه همیشه در بخشی مجزا از جشنواره موسیقی فجر موسیقیدانان نواحی مختلف ایران به اجرای قطعات محلی و مقامی می پرداختند و در جشنواره موسیقی نواحی نیز كه مختص اجرای این دشته از گروه ها تدارك دیده شده، اغلب آنها حاضر شده و به صحنه می رفتند، اما حضور این گروه ها در طول هفته ها و روزهای گرم تابستان در تهران باعث شده تا خیلی از شهرستانی های مقیم مركز یاد یار و دیار افتاده و به خاطر عرق ملی شان هم كه شده سری به موسیقی بزنند.
این برنامه كه نام «شب های موسیقی ایران» روی آن گذاشته شد، از اوایل این ماه یعنی دقیقاً از روز سوم مردادماه شروع شد و قرار است تا پایان شهریورماه هم ادامه داشته باشد. برنامه از این قرار است كه هر بار موسیقی یكی از استان های ایران طی چند روز اجرا می شود و بعد شب های آینده سالن در اختیار موسیقی شهرها و استان های دیگر ایران قرار می گیرد. برخی از استان ها هم كه نواحی مختلفشان موسیقی های مختلف دارد، چندین شب دیگر هم می توانند مجزا به موسیقی آن ناحیه بپردازند، مثلاً شب هایی به موسیقی شمال خراسان اختصاص پیدا می كند و شب های دیگری به موسیقی جنوب خراسان.
سوم مردادماه تالار وحدت شاهد اولین حضور از این رویداد موسیقایی بود كه به همت هنرمندانی از خطه خوزستان شكل گرفت تا با همراهی ۲۹ استان دیگر به سرانجامی آهنگین برسد. تاكنون حضور استان هایی چون تهران، گیلان، خراسان رضوی، گلستان، آذربایجان شرقی، مركزی، چهارمحال و بختیاری، لرستان، سمنان، اصفهان، كردستان، كهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان، بوشهر، زنجان، فارس و خراسان جنوبی در این برنامه قطعی شده است و برخی از موسیقیدانان این نواحی طی شب های گذشته به روی سن رفته اند. تاكنون استان های خوزستان، تهران و خراسان رضوی، آذربایجان و گلستان برنامه های خود را اجرا كرده اند.
هدف از برگزاری این شب های موسیقی كه به همت انجمن موسیقی ایران برگزار می شود، اتحاد ملی عنوان شده است. در بیانیه ای كه به منظور افتتاح این جشن موسیقایی صادر شد آمده است: «انجمن موسیقی ایران، با تأكید و تكیه بر بیانیه رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر نامگذاری سال ۸۶ به نام سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی و به منظور گسترش هنر فاخر موسیقی همسو با آرمان های گرانقدر انقلاب، طرح شب های موسیقی ایران را پایه ریزی كرده است. اهمیت این طرح در شناساندن پتانسیل موجود در گونه های مختلف موسیقی هر استان با توجه به گستردگی و تنوع فرهنگی جای جای میهن عزیزمان ایران به ظهور می رسد. با تلاش های انجام شده توسط انجمن موسیقی ایران این مجموعه برنامه ها در طی ۳۰ شب و با اختصاص یافتن هر شب به موسیقی یك استان در ماه های مرداد و شهریور به اجرا درخواهد آمد.
بر این اساس اجرای گونه های مختلف موسیقی نظیر موسیقی بومی اقوام ساكن در هر استان، موسیقی كلاسیك و موسیقی ردیف دستگاهی هر استان می تواند گامی بزرگ در پیشبرد و شناساندن فرهنگ آن استان به شمار آید. استان هایی كه هر یك از آنها گنجینه ای ناب و گرانقدر از فرهنگ ایرانی را در خود جای داده اند اكنون همه چیز مهیا است تا موسیقی كشور نوایی كه سال ها به زمزمه نشسته بود را فریاد بكشد. بابك رضایی، مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، در مورد روند شكل گیری و راه اندازی این اتفاق موسیقایی در ایران می گوید: «انجمن موسیقی ایران طراح شب های موسیقی ایران پس از به تصویب رساندن این طرح در شورای راهبردی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رایزنی های گسترده درباره اجرای این برنامه ها با ادارات كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان های مختلف كشور، مجموعه برنامه های شب های موسیقی ایران را از تاریخ سوم مرداد با موسیقی استان خوزستان آغاز كرد. در این برنامه ها تمامی اجراهای موسیقی به عهده ادارات كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان های مربوطه گذاشته شده است كه همگی استان ها با بیشترین قوای موسیقایی شركت خود را اعلام داشته اند.»
رضایی كه از چهره های جوان در مدیریت موسیقی است، با تأكید بر این كه سعی دارد از چهره های برجسته موسیقی ایران در این شب ها دعوت كند، با اشاره به برگزاری شب موسیقی استان خراسان می گوید: «چهاردهم مردادماه جاری اساتید بزرگ موسیقی مقامی كشور در قالب موسیقی استان خراسان رضوی نواختند كه از میان آن ها می توان به حاج قربان سلیمانی، عثمان محمدپرست و سرور احمدی، بزرگان موسیقی خراسان و كشور اشاره كرد.»
در این برنامه كه به موسیقی خراسان اختصاص داشت به جز استادانی كه نام آنها ذكر شد، اساتیدی چون بخشی رمضان سلمانی، حسین عزیزی پور، غلامحسین غفاری، نایب علی صحرا روشن، حشمت الله سعادتی پور، بخشی آی محمد یوسفی و غلامعلی نی نواز قطعاتی را از موسیقی سنتی و اصیل خراسانی اجرا كردند. در این برنامه، «سیدجواد جعفری»، مدیر كل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی، در سخنانی، موسیقی را هنری برخاسته از فطرت انسان دانست و گفت: در میان انواع موسیقی، موسیقی اصیل ایرانی بر خلاف سبك های دیگر كه هیچ سازگاری با نیازهای روحی انسان ندارد، شادی را میهمان روح انسان می سازد.
وی شناخته شدن موسیقی خراسان در نقاط مختلف تهران را مایه مباهات خواند و گفت: موسیقی در خراسان جایگاهی ارزشمند و قدمتی به دیرینگی خراسان فرهنگی دارد و در كنار هنرهای اصیل دیگر رشد كرده است. موسیقی امروز خراسان حاصل تلاش متقدمان این سرزمین است كه آن را ارتقای دادند و تا به امروز برای ما نگاه داشتند.
او در پایان صحبتهایش از انجمن موسیقی ایران و دفتر شعر و موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای برپایی چنین مراسمی قدرشناسی كرد. در این مراسم محمدحسین ایمانی خوشخو، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیز حضور داشت و از استادان موسیقی نواحی ایران نیز تقدیر كرد. در مورد كنسرت گروه های موسیقی استان گلستان در شب موسیقی این استان، رضایی به تاریخ با سابقه موسیقی در این استان ها اشاره می كند و می گوید: بعد از كنسرت های موسیقی استان خراسان در پانزدهم مرداد، استان گلستان در قالب موسیقی سنتی و با اجرای گروه معروف درویش خان در دستگاه چهارگاه قطعاتی از اساتید بنامی چون ركن الدین مختاری، حسین علیزاده، پرویز مشكاتیان و محمدرضا لطفی را به روی صحنه، تالار وحدت آورد. دوتار محلی غرب گلستان با قدمتی بیش از ۱۴۰ سال با صدای دلنشین ساز محمدرضا محمدخانی و دوتار تركمن با نوازندگی اوغلان بخشی نوجوان استثنایی موسیقی تركمن از دیگر برنامه هایی است كه در شب موسیقی استان گلستان اجرا شد. همچنین گروه آوای كتول و گروه دهل و سرنای غرب گلستان نیز از گروه هایی بودند كه در این شب به یاد ماندنی برای موسیقی استان گلستان به روی صحنه رفتند. در روز ۱۶ مردادماه هم موسیقی فاخر آذربایجان شرقی و سردمدار آنها موسیقی عاشیقی با اجرای اساتیدی چون عاشیق علمسگر و عاشیق حسن اسكندری اجرا شد كه با توجه به كثرت مخاطبان آذری زبان در تهران با استقبال خوبی برپا شد.
مدیرعامل انجمن موسیقی ایران كه طراح برپایی این شب ها برای اولین بار در ایران است در بكار گیری گروه های برجسته و معتبر استان آذربایجان تأكید كرده و ادامه می دهد: «در شب موسیقی آذربایجان گروه تبریز به اجرای موسیقی آذری می پردازد و موسیقی ایرانی نیز با اجرای گروه موسیقی صنم از گروه های معتبر در استان آذربایجان شرقی از دیگر بخش هایی بود كه برای برنامه، شب موسیقی آذربایجان شرقی در نظر گرفتیم.»
سمیه قاضی زاده
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید