شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

استقلال می خواهد مثل بارسلونا باشد !!


استقلال می خواهد مثل بارسلونا باشد !!
در دومین هفته از مسابقات لیگ برتر استقلال تهران برابر ملوان در انزلی شکست خورد. قاعدتا کادر فنی استقلال تا حالا دلایل شکست را بررسی کرده اند و تلاش می کنند راه را برای موفقیتهای آینده هموار کنند. یکی از اعضای این کادر فنی گویا آقای رضا رجبی هستند که سمت آنالیزور و مشاور سرمربی را بر عهده دارند. از ایشان قبل و بعد از بازی با ملوان نوشته هایی در روزنامه ها چاپ شد که برخی صحبتهای ایشان واقعا جای تامل دارد. ایشان در صحبتهای خود چندین بار به تیم بارسلونا اشاره کردند و ما مطمئن شدیم که علاقه خاصی به این تیم اسپانیایی دارند و می خواهند استقلال را مانند این تیم اسپانیایی شبیه سازی کنند.
ایشان در مصاحبه ای قبل از بازی با ملوان گفتند سیستم بازی با سه مدافع منسوخ شده نیست و حتی بارسلونا هم گاهی از این سیستم استفاده می کند اما تا جایی که ما به خاطر داریم بارسلونا در فصل گذشته فقط دو بار با سه مدافع بازی کرد. یک بار در برابر لیورپول در آنفیلد و با توجه به این که دیدار رفت را ۲-۱ شکست خورده بود این دیدار برایش حکم مرگ و زندگی داشت. بنابراین ریکارد ریسک کرد و این شیوه را برگزید. در آن بازی سه مدافع صرف تورام در وسط و پویول و اولگر در کنارش قرار گرفتند تا بقیه هفت بازیکن فقط به بازی سازی و حمله فکر کنند. البته این تاکتیک دفاع بارسلونا را خصوصا در کناره ها ضعیف کرد و بطوریکه ریسه بارها از کناره راست بارسلونا نفوذ کرد. لیورپول بدون اغراق در نیمه اول نزدیک به ده موقعیت گلزنی بدست آورد و البته همه را از دست داد. دومین مرتبه ای که بارسلونا با سه مدافع بازی کرد البته به قبل از بازی با لیورپول بر می گردد. دقیقا یک هفته قبل آن و در برابر ساراگوسا که قاعدتا قرار بوده تمرینی برای بازی با لیورپول باشد.
اما در بقیه مسابقات فصل را بارسلونا با چهاردفاع خطی به میدان رفت و این طور نبود که بازی با سه دفاع جز سیستمهای بازی بارسلونا باشد.
همچنین اظهار کردند "جنس بازیکنان استقلال در فصل جاری را می توان با بارسلونا مقایسه کرد چرا که در ترکیب اصلی استقلال، حداقل هشت بازیکن متخصص بازی در نیمه حریف هستند." اولا که نمی دانیم چطور قرار است در سیستم سه دفاعه هشت بازیکن در زمین حریف حضور داشته باشند. چون دو یارکوب که عملا نقشی در کارهای هجومی ندارند مگر با توجه به توانایی آنها در کارهای ایستگاهی. پس می ماند مدافع آخر که لابد قرار است مثل بکن بائر یا بارسی نقش لیبرو را ایفا کند که اصولا چنین بازیکنی در استقلال نداریم.
اما در مورد تشابه بازیکنان استقلال با بارسلونا به یک نکته بسنده می کنیم. در استقلال یا اصلا در کل فوتبال ما کدام بازیکن داریم که به سبک ژاوی یا اینیستا بازی کند. دو بازیکنی که با پاسهای روی زمین (و عموما کوتاه) وظیفه ارتباط خط دفاعی با بازیکنان هجومی را دارند و از آن مهمتر در مواقع حمله به بازیکن صاحب توپ نزدیک می شوند و در واقع رابط بین بازیکنان هجومی هستند. آیا آقای رجبی می دانند ژاوی و اینیستا هر کدام به تنهایی در نود دقیقه آمار بالای ۹۰ پاس را به جای می گذارند که بالای ۸۰ درصد آنها به مقصد می رسد. سوال ما این است در حالیکه که این دو بازیکن این تعداد اعجاب آور پاس را در یک بازی به جای می گذارند تعداد پاسهای رد و بدل شده توسط کل بازیکنان استقلال چقدر است؟۱ البته قرار نیست هافبکهای استقلال به خوبی این دو باشند اما آیا هیچ کدام از آنها قادرند نصف این تعداد پاس را با درصد بالایی به مقصد برسانند؟
در همان یادداشت چند خط پایینتر می بینیم که ایشان گفته اند استقلال اصلا نیازی به هافبک دفاعی ندارد. برای ایشان از همین بارسلونا مثال می آوریم که سال قبل به دلیل نداشتن یک هافبک دفاعی مناسب و کلا اینکه هافبکهای فیزیکی نداشت در بسیاری دیدارها ضربه خورد و سر آخر با وجود یک خط حمله قوی و آمار گلزنی بسیار خوب دستش از همه جامها کوتاه ماند. به همین دلیل بود که در فصل نقل و انتقالات آنها به سراغ یحیی توره رفتند که می گویند قرار است پاتریک ویرای آینده شود. در بازیهای پیش فصل بارسلونا و همچنین دیدار اول این تیم در لا لیگا توره در ترکیب ثابت حضور داشت و به همین منظور ریکارد حاضر شده است از ستاره ای مثل دکو چشم پوشی کند و او را روی نیمکت بنشاند. تجربه رئال هنوز در خاطرمان مانده است. ال گلکتیکو یا کهکشانی ها وقتی ماکه له له را از دست دادند به یکباره سقوط کردند. درست است ما که له له تنها دلیل نبود اما یکی از اصلی ترین دلایل به حساب می آمد.
استقلال می خواهد قهرمان شود و می دانیم که حجازی مرب ای نیست که تیمش را دفاعی بچیند بنابراین وجود یک هافبک دفاعی که توانایی جمع کردن پشت بقیه هافبکها را داشته باشد ضروری است.
در آخر امیدواریم ناصر حجازی و تیمش عاقبت به خیر شوند. خاطره آخرین حضور پروین در پرسپولیس را فراموش نکرده ایم.
۱ آماری از تعداد پاسهای تیم استقلال در تمامی بازیها در دست نیست اما آمار دیدار برگشت فصل قبل این تیم مقابل سایپا نشان می دهد که بازیکنان استقلال در آن بازی حدود ۲۲۰ پاس ارسال کردند که ۷۰ درصد آن به مقصد رسید. نظر قطعی نمی دهیم اما بعید می دانیم که در بازیهای این فصل تعداد پاسها از این مقدار خیلی زیادتر شده باشد. حالا شما این عدد را با ۱۸۰ مقایسه کنید که فقط مربوط به دو هافبک بارسلونا می شود.
منبع : پارس فوتبال