سه شنبه, ۲۰ آذر, ۱۴۰۳ / 10 December, 2024
مجله ویستا

وبلاگهای پرستاری ، جامعه مجازی پرستاران ایران


وبلاگهای پرستاری ، جامعه مجازی پرستاران ایران
با گذشت بیش از ۵ سال از شروع به کار وبلاگهای فارسی ، شاهد رونق بیش از پیش وبلاگهای تخصصی در فضای وبلاگستان هستیم . ده ها گروه ، صنف و طبقه اجتماعی اقدام به راه اندازی وبلاگهای تخصصی مربوط به خود کرده و از این طریق علاوه بر اینکه جایی برای خود در فضای مجازی باز کرده اند به برقراری ارتباط با دیگر گروه ها و بدنه اجتماع اقدام کرده اند .
وبلاگهای پرستاری یکی از فعال ترین گروه های وبلاگی در میان کندوهای وبلاگستان فارسی به شمار می روند . با افزایش تعداد وبلاگهای پرستاری به ابتکار برخی فعالان این عرصه اولین جشنواره وبلاگ نویسی پرستاری در خرداد ماه ۱۳۸۵ همزمان با سالروز ولادت حضرت زینب کبری (س) و روز پرستار آغاز گردید. این جشنواره توسط انجمن پرستاری ایران و با حمایت رسمی از سوی دفتر امور پرستاری وزارت بهداشت و درمان و با همکاری پایگاه اطلاع رسانی پرستاری با هدف اشاعهٔ فرهنگ پرستاری در جامعه و ساخت ادبیات حرفه‌ای برگزار شد و به عقیده من با توجه به موضوع کانونی مورد توجه این گروه از وبلاگها آنها می توانند با بدنه اجتماع که نیاز وسیعی به آموزشهای سلامت و بهداشت دارند ارتباط برقرار نمایند .
بر اساس آمارهای سایت تکنوراتی تعداد وبلاگها در دنیا به بیش از ۷۰ میلیون بالغ شده و در هر ثانیه یک وبلاگ جدید بر روی اینترنت متولد می شود .
سادگی وبلاگ نویسی فرصت همه قشرهای اجتماعی را در محیط وب فراهم کرده است . تا پیش از آن سازمانها و موسسات و شرکتها و تشکل ها با هویت حقوقی در اینترنت جولان می دادند. با وبلاگ دروازه اینترنت بر روی همگان گشوده شد و هویت مجازی انسانی شکل گرفت.
سرعت ایجاد وبلاگ نسبت به سایتهای مستقل از مزیت های نسبی وبلاگ محسوب می شود. تنها با پر کردن چند فرم تحت وب می توانید شروع به نوشتن مطلب کنیدوبلاگ معمولا نسبت به سایت ماهیتی پویاتر دارد. تغییرات در آن سریعتر رخ میدهد. اهمیت نقش خبری در وبلاگ از همین سرعت عمل وبلاگ نویسان آغاز میشود.
«عرصه‌ عمومی» یا «حوزه‌ عمومی (public sphere)» را نوعی فضای عمومی تعریف کرده‌‌اند که در آن اعضای جامعه از راه رسانه‌‌های گوناگون نظیر مطبوعات، رسانه‌‌های الکترونیکی و حتی ارتباط چهره به چهره با یکدیگر ملاقات می‌‌کنند و درباره‌ی موضوعات مورد علاقه‌ مشترک به بحث و گفت‌وگو می‌‌پردازند و بنابراین قادرند درباره‌ی این موضوعات ذهنیت یا عقیده‌ی مشترکی را تشکیل دهند .
بلاگستان، شهر بزرگی‌‌ست که البته آدم‌های مهمی هم در آن هستند، اما اکثریت شهروندان‌اش آدم‌هایی معمولی‌اند.
رسانه های رسمی از قبیل روزنامه ها ، خبرگزاری ها و رادیو و تلویزیون ابتدا رویکرد بی تفاوتی و منفعل نسبت به وبلاگها داشتند اما به تدریج با گسترش دامنه نفوذ وبلاگها در جامعه ، این رسانه ها به وبلاگ روی خوش نشان دادند تا جایی که امروزه برخی از این رسانه ها دارای ستون ثابت انعکاس مطالب وبلاگها هستند . در صدا و سیما که روزی واژه وبلاگ کلمه ممنوعه بود امروز میزگرد بررسی وبلاگها برگزار و پخش می شود و برخی وبلاگ ها نیز منبع خبری بخش های مختلف خبری به شمار می روند .
استفاده دیگر مرسوم در رسان ها از وبلاگها ، سوژه یابی با استفاده از محتوای وبلاگها است . وبلاگها به دلیل گستردگی تعداد و فیلتر نشدن و روایت بدون سانسور از رخدادها می توانند به عنوان منبعی برای سوژه یابی خبرنگاران و روزنامه نگاران تلقی شوند . پرستاران از طریق وبلاگ نویسی می توانند رسانه داشته باشند و یا به طور غیر مستقیم منبع سوژه و خبر برای رسانه های رسمی قرار گیرند .
وبلاگها به طور غیر مستقی حتی به رسانه ها خط دهی می کنند استفاده به صورت نقل قول مستقیم و غیر مستقیم از وبلاگها در بسیاری از رسانه ارایج است و حتی انعکاس بیش از حد مقالات و دیدگاههای منتشره در وبلاگهای معتبر در رسانه های چاپی باعث اعتراض برخی بلاگرها شده و آنها خواستار رعایت کپی رایت و حق مولف شده اند
وبلاگ نویسی اندک اندک جای خود را در محافل علمی ارتباطات نیز باز می کند با توجه به جایگاه بسیار مهم وبلاگ نویسی برای روزنامه نگاران ، دانشگاه MIT در پائیز سال ۲۰۰۲ ، اقدام به ارائه یک واحد خاص برای دانشجویان نموده است اما در ایران هنوز تا رسیدن با این مرحله راه درازی در پیش داریم
آموزش های شهروند الکترونیکی را می توان از طریق شبکه وبلاگها و از جمله شبکه وبلاگهای پرستاری به مردم ارایه داد مثلا فواید و کاربردهای خرید الکترونیکی ، تجارت الکترونیکی ، بهره برداری از وب سایتهای دولتی و خدمات آنلاین ، انجام امور اداری از طریق اینترنت ، نحوه برخورد با موقعیتهای اضطراری ، مراقبتهای بهداشتی و درمانی و سلامتی و بهداشت و دهها سرویس دیگر .
در سالهای اخیر بحث های متفاوتی در فضای رسانه ای ایران پیرامون یک سوال صورت گرفته و آن این است :آیا وبلاگ رسانه است ؟ برای پاسخ دادن به این سوال ابتدا باید به یک سوال بنیادی تر پاسخ داد :
ویژگی رسانه چیست ؟
صاحب نظران ارتباطات ویژگی های زیر را برای یک رسانه ذکر کرده اند :
ـ اطلاع رسانی
ـ تفریح و سرگرمی
ـ نقد
ـ تعامل و ارتباط
ـ انتقال اطلاعات و دانش
ـ تکنیک و تکنولوژی
اکنو باید دید وبلاگ چه ویژگی هایی دارد ؟ با نگاهی به کارکرد و تاثیرات وبلاگ در جامعه می توان برخی از مهمترین ویژگی های وبلاگ را به شرح زیر بیان کرد :
ـ اطلاع رسانی
ـ تفریح و سرگرمی
ـ نقد بی رحمانه و انتقاد
ـ تعاملی بودن
مولتی مدیا
با این توصیف می توان گفت وبلاگ یک رسانه است ، رسانه جایگزین در برابر رسانه های جریان اصلی
وبلاگهای پرستاری می توانند با انتشار و انعکاس اخبار مراکز درمانی کشور، وضعیت بهداشت و درمان کشور را بهبود بخشند و توجه افکار عمومی مردم و مسوولان را به مشکلات این حوزه جلب کنند.
اخبار و رخدادهای درون بیمارستانها از ارزش خبری برخورد به حد وفور برخوردار است . این ارزش خبری در تمام رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد و حتی بر مبنای حوادث درون بیمارستانها سریال های متعدد و فیلم های سینمایی گوناگون و جذاب تولید می شود . در اکثر فیلمها و سریال های ایرانی و خارجی بخشی از سکانس های فیلم برداری مربوط به درون بیمارستانها و مراکز درمانی است .
محیط های بیمارستانها آکنده از خبرهای خوش و تلخ است . یک فضای ملودرام کاملا پر احساس . وبلاگهای پرستاری این شانس را دارند که منعکس کننده صادق این فضا باشند . این بار پرستاران خود روایت گر شادی ها و تلخی های مردم شده اند . با مردم می خندند و با مردم گریه می کنند .
پرستار وبلاگ نویس ، آیینه این محیط واقعی در فضای مجازی ایرانی است .
احمد عامری
نویسنده : دکتر ضیایی پرور