جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

شایعات اینترنتی


شایعات اینترنتی
دنیای وب و شبکه ، پیوند برقرار کردن در این دنیا ، کلیک کردن در صفحات مجازی اینترنتی و گشت و گذارهای اینترنتی به قدری رایج شده است که اگر شما به صورت روزانه با دوستان خود در تماس نباشید احساس می کنید که در آن روز کمبودی دارید و ممکن است این قضیه به اندازه ناهارخوردن روزانه برای شما حیاتی باشد. در این شبکه جهانی برای خود هویتی می سازید اما نمی دانید که این هویت مجازی در کجا قرار دارد، نمی دانید شرکتی که به شما سرویس Mail می دهد چه گرایش ها و تفکرات سیاسی و اجتماعی دارد و اصلاً چرا به شما این مقدار فضا جهت MailBox می دهد و پس از مدتی نام کشور شما را از لیست کشورهایی که در کره زمین قرار دارند حذف می کند و حتی مجبورید که با نام کشورهایی مانند افغانستان، عراق و ... برای خود MailBox بسازید.
به هر حال شما دارای یک هویت مجازی شده اید هویت های مجازی مانند yahoo، Msn، Aol، Gamil و شاید هم برخی از هویت های مجازی و ملی ایرانی. با این هویت خودساخته مجازی در سایت های دیگر عضو می شوید، در کلوپ های گفت وگو به تبادل نظر می پردازید و دیگران نیز شما را به این هویت مجازی می شناسند و این هویت مجازی شما گاهی در معرض خطر نیز قرار می گیرد و ممکن است به آن لطمه ای وارد شود از جمله این خطرات شایعات اینترنتی (Hoax) است که در سال های اخیر نیز بسیار رایج و پذیرفته شده است، به گونه ای که شما یک خبر و یا یک مطلب را تنها به دلیل این که در یک Forum شنیده اید بدون هیچ دلیل و توجیهی می پذیرد و خود نیز موجب انتقال آن می شوید.
● تهدیدات نرم افزاری
با توجه به گستردگی شبکه جهانی وب تهدیدات فراوانی نیز در این شبکه وجود دارد که در ذیل به چند مورد از مهم ترین آنها اشاره می شود.
▪ جاسوس افزار (spy ware)
▪ گول زننده ها (Hoax)
▪ تروجان ها (Trojan)
▪ ویروس ها (virus)
▪ ثبت کننده فعالیت ها (keyloger)
۱) جاسوس افزار:
به مجموعه ای از برنامه هایی که دارای اثر تخریبی مستقیم نیستند و تنها وظیفه آنها جمع آوری اطلاعات از روی رایانه کاربر و تحت نظر قراردادن فعالیت های وی هنگام کار با اینترنت است و سرانجام این اطلاعات جمع آوری شده را برای مقاصد مشخصی مانند اهداف تجاری و نظامی به سایت های خاصی ارسال می کند.
۲) گول زننده ها:
این قبیل از برنامه ها با سوء استفاده از کم بودن اطلاعات تخصصی کاربران آنها را فریب داده و با دستورات و توصیه های اشتباه باعث می شوند که کاربر شخصاً موجب تخریب سیستم خود شود. Hoax و یا Hoaxes به اخبار و مطالب و عکس های فریبنده گفته می شود که جهت شوخی و یا تحریف واقعیتی ایجاد شده و منتشر می شوند. Hoax را می توان دست انداختن نیز معنی کرد که از Hocus pocus (تردستی) گرفته شده است.
۳) تروجان:
این فایل مخرب و جاسوسی معمولاً توسط یک هکر به رایانه قربانی ارسال شده و در رایانه تعبیر می شود. وظیفه این فایل جمع آوری، گردآوری و ارسال اطلاعات مورد نیاز نفوذگر از رایانه قربانی به سوی نفوذگر است.
۴) ویروس:
در صورت آلوده شدن یک رایانه به ویروس با توجه به نوع آن ممکن است گرفتاری های مختلفی برای سیستم رایانه شما به وجود آید که در بعضی از مواقع هیچ چاره ای نیز برای آن وجود ندارد.
۵) ثبت کننده فعالیت ها:
این دسته از برنامه ها با قرار گرفتن در حافظه رایانه از کلیدهایی که کاربر هنگام کار با رایانه می زند گزارش گرفته و در قالب یک فایل برای نفوذگر ارسال می کند. این برنامه تهدیدی خطرناک برای امنیت حساب های بانکی و کارت های پرداخت اینترنتی است.
● Hoax
در زندگی روزمره ما شایعات فراوانی به گوش می خورد که هیچ گونه منبع مشخصی نداشته و دهان به دهان چرخیده تا به ما رسیده و مسلماً ما نیز نفر آخر این زنجیره نخواهیم بود و آن را به دیگران انتقال خواهیم داد، در اینترنت و فضای مجازی، به این قبیل از شایعات Hoax گفته می شود. شایعات اینترنتی را می توان به دو دسته زیر تقسیم کرد:
۱) Hoax
۲) chain letter
Hoaxها همواره تلاش می کنند که خواننده را ترغیب کنند تا آن مطلب را خوانده و سپس برای دیگران نیز ارسال کنند و برای رسیدن به این هدف از راه های روانشناسانه نیز بهره می گیرند مانند اینکه سعی می کنند حس ترحم شما را برای کمک کردن به یک کودک برانگیزانند و لذا برای کمک کردن به یک دختر کوچک که دارای سرطان نیز می باشد از شما درخواست کمک می کنند و یا در برخی مواقع منافع شما را به خطر می اندازند مانند اینکه اعلام می دارند یک ویروس بسیار خطرناک در اینترنت پیدا شده که رایانه شما را منفجر خواهد کرد و... برخلاف Hoaxها، Chain letter از شما درخواست های محترمانه ای برای باز کردن ایمیل و سپس فرستادن آن برای دوستانتان دارند مانند اینکه روش های پول درآوردن و یا برنده شدن در قرعه کشی ها را برای شما توضیح می دهند و یا اینکه سرویس جدیدی بر روی اینترنت در حال راه اندازی است که پولی می باشد ولی اگر شما این نامه را برای ۳۰ نفر بفرستید این سرویس به رایگان در اختیار شما قرار خواهد گرفت و...
● اهداف Hoax
شایعات اینترنتی جدای از اثرات اجتماعی که دارد برای ایجاد ترافیک در یک mailserver نیز طراحی می شوند، خصوصاً شایعاتی که از شما خواسته می شود که آن را برای چند نفر دیگر نیز ارسال کنید، تعداد دیگری از شایعات به منظور زیاد کردن بازدیدکننده سایت طراحی می شوند و به همراه خود حاوی لینکی می باشند که در صورتی که شما آن لینک را Click کنید به مجموعه بازدیدکنندگان آن سایت پیوسته اید و برخی دیگر نیز برای ضرر زدن به شما این کار را انجام می دهند.
● روش شناسایی
برای شناخت Hoaxها از اخبار درست به چند نکته زیر توجه کنید:
۱) Hoaxها برای مهم جلوه دادن خود منبع خبر را یک شرکت یا فرد معروفی معرفی می کنند ولی در مطلب آنها هیچگونه لینکی به سخنان آن شخص و یا شرکت که در یک وب سایت رسمی اعلام شده باشد نمی دهند.
۲) ارائه دلیل تخصصی درخصوص مسائل فنی که معمولاً دلایل ناموجهی نیز هستند.
۳) درخواست ارسال این نامه برای چند نفر از دوستان و آشنایان.
اما درخصوص Chain letterها روش شناسایی مقداری پیچیده تر است، این دسته از شایعات اینترنتی از سه بخش اصلی تشکیل شده اند:
۱) hock :که عنوان نامه را تشکیل می دهد و سعی دارد که شما را در دام بیندازد و غالباً دارای عناوینی فریبنده مانند «پولدار شدن در یک ماه»، «برنده شدن در قرعه کشی»، «ویروس خطرناک» و... می باشد.
۲) Threat : بدنه اصلی Chain letter در این بخش است، پس از آنکه شما به دام افتاده و با خواندن عنوان نامه آن را باز کردید در این بخش توضیحاتی به شما داده می شود و از شما خواسته می شود که کاری را انجام دهید.
۳) Request : در این بخش از نامه معمولاً از کسی که به دام افتاده است تقاضا می شود که این نامه را برای دیگران Forward کند.
▪ نمونه ها
در پایان به برخی از Hoaxهای معروف که در سال های اخیر رواج پیدا کرده اند اشاره ای خواهیم داشت، شما می توانید با جست وجوی هر کدام از این کلید واژه ها به شایعه اصلی دست یابید.
۱) Best Buy order Fraud Alert Hoax تاریخ انتشار: ۲۰۰۳‎/۶‎/۱۹
۲) google Trojan Hoax ۲۰۰۳/۷/۳۱
۳) get your Hoax ۲۰۰۳‎/۵‎/۲۷
۴) How togive a cat a colonic Hoax ۲۰۰۳‎/۴‎/۱۰
۵) Olympic Torch Hoax
۲۰۰۶‎/۲‎/۲۱
۶) YIM Hard drive killer Hoax ۲۰۰۵‎/۱۰‎/۲۷
وحید نقشینه
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید