دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

کندی نبض


- چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
- تعداد نبض به کمتر از ۵۰ بار در دقیقه رسیده و در آن حد مانده است.
- سرگیجه، ضعف، غش، خستگی یا تنگی نفس هم وجود دارد.
- کندی نبض نشانهٔ چیست؟
گرچه تعداد طبیعی نبض بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان در دقیقه است، نبض کمتر از ۶۰ ضربان در دقیقه، که کند نبضی نام دارد، همیشه غیرطبیعی نیست.
کندی نبض اغلب نشانهٔ کارکرد طبیعی بدن است. ورزشکاران دارای وضع بدنی خوب ممکن است چنان قلب قوئی داشته باشند که نبض آنها به حدود ۴۰ ضربان در دقیقه یا حتی کمتر از آن برسد. و در برخی افراد کند بودن نبض، مثلاً در حدود ۵۰، ممکن است برای اعمال شیمیائی بدن آنها طبیعی باشد.
کندی نبض وقتی همراه با علائم دیگر باشد جای نگرانی دارد. وقتی توان قلب در تلمبه کردن خون کم شود، تعداد نبض هم پائین می‌آید. و وقتی نبض خیلی کند شود، علائمی مثل سرگیجه، خستگی، و ضعف زودتر پدیدار می‌شوند.
نوعی کند نبضی که بیشتر علائم بالا را ایجاد می‌کنند و مورد توجه پزشکان متخصص قلب است ناشی از اختلال در تکانه‌های الکتریکی تنظیم‌کنندهٔ قلب است. اگر این عارضه درمان نشود، به توقف قلب یا ایست قلبی منتهی می‌گردد.
کندنبضی همچنین ممکن است در اثر گرفتار‌هائی به‌وجود آید که ربطی به‌کار خود قلب ندارد. مثلاً آسیب ناشی از حملهٔ قلبی ایجاد کندنبضی می‌کند. اگر غدهٔ تیروئید کمتر از حد طبیعی هورمون تولید کند، تعداد نبض پائین می‌آید. کاهش دمای بدن و سوء تغذیه هم باعث کندی نبض می‌شوند.
بسیاری داروهای مورد مصرف در ناراحتی‌های قلبی - مثل مسدودکننده‌های بتا، مسدودکننده‌های کانال کلسیم، و دیجیتال - و نیز داروهای آرام‌بخش و مسکن با کندکردن نبض کار خود را انجام می‌دهند. کندنبضی از عوارض جانبی داروهای دیگری هم هست.
- درمان کندی نبض
اگر غیر از کندی نبض ناراحتی یا علامت بیماری دیگری ندارید، احتمالاً نیازی به درمان آن نیست. البته فقط پزشک می‌تواند علت کندنبضی را تشخیص دهد و درمان کند.
داروهایتان را کنترل کنید. مطمئن شوید که فقط داروهای لازم را، آن هم به مقدار دستور داده شده توسط پزشک، می‌خورید. سرخود هم داروی مصرفی را قطع نکنید. در بسیاری موارد، مثلاً در برخی بیماری‌های قلبی، کند کردن نبض عمداً توسط پزشک ایجاد می‌شود.
ضربان‌ساز بگذارید. اگر کند نبضی به‌قدری باشد که کار تلمبه زدن خون توسط قلب مختل شود و علائم دیگر پدیدار گردد، مؤثرترین راه درمان کاشت دستگاه ضربان‌ساز مصنوعی در قلب است. این وسیله تعداد ضربان قلب را به حد مطلوب برای بدن شما می‌رساند.