جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا
تجارتی به رنگ خون
![تجارتی به رنگ خون](/mag/i/2/2qku8.jpg)
۱ رشد مشخا مصرف صمغ كانابیس (گراس و ماریجوانا)
۲ روند متعادل رو به بالای مصرف Opietes (تریاك، هرویین و مرفین) و كوكایین
۳ روند متعادل رو به رشد آمفتامینها (رونگردان) نسبت به رشد سریع آن در سالهای ۹۲ تا ۲۰۰۱ میلادی. در بخش دیگر گزارشها، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل Unodcاستفاده كنندگان صمغ كانابیس را با مصرف ۴ درصد جمعیت جهان كه حدود ۱۶۰ میلیون نفر را شامل میشود به عنوان شایعترین ماده مخدر مصرفی معرفی كرده است، مصرف كنندگان آمفتامینها حدود ۲۶ میلیون نفر و اكستاسی حدود ۸ میلیون نفر برآورد میشود. در حال حاضر عمده مشكل سوءمصرف مواد مخدر مربوط به تریاك و مشتقات آن است كه بیش از ۱۶ میلیون نفر آن را مصرف میكنند و هر روز بر مصرف كنندگان این نوع مواد بویژه هرویین كه ۶۱۰ میلیون مصرف كننده دارد و كوكایین اضافه میشود.
كشفیات مواد مخدر
در سال ۲۰۰۴ میلادی ۹۵ كشور گزارش كشفیات خود را به ططكقم ارایه كردهاند كه نشان از رشد ۴ برابری كشفیات در بخش مواد مخدر دارد و بیشترین میزان رشد كشفیات مربوط به آمفتامینها است. در عین حال كشف تریاك و مشتقات آن نیز طی سال گذشته رشد چشمگیری داشته است. این امر نشان از رشد مجدد كشت خشخاش در افغانستان و متعاقب آن، كشف بیشتر تریاك در كشورهای همسایه افغانستان بویژه ایران و پاكستان دارد.در حال حاضر كل زمین زیركشت خشخاش در جهان ۱۹۶۰۰ هزار هكتار است كه بیش از سه چهارم آن مربوط به كشورهای افغانستان، لائوس و میانمار است. همچنین حدود ۱۵۸ هزار هكتار زمین نیز زیركشت كوكا بودهاست كه گیاه به وجود آورنده كوكایین است.
نگاهی به بازار جهانی مواد مخدر
اگر به آمار جهانی نظری اندازیم درمییابیم كه كشت، قاچاق و مصرف صمغ كانابیس از شایعترین معضلات مواد مخدر در جهان است و تمام مشخصههای بازار جهانی مواد مخدر نشان از رشد كشت، قاچاق و مصرف كانابیس در جهان دارد.همچنین مشخصههای بازار آمفتامین ها بسیار پیچیدهتر از گذشته شده و این علایم نشان از بازار رو به رشد آمفتامین دارد. در بحث اپیتها هم افغانستان هنوز وضعیت بازار جهانی تریاك و مشتقات آن در جهان را دیكته میكند. بالارفتن خلوص هرویین در بازارهای اروپا و رشد زمینهای زیركشت از شاخاهای این معضل است.
بازار هرویین و تریاك
در بازار هرویین و تریاك دو فاكتور میزان زمین زیركشت و سرعت تبدیل محصول به مواد مخدر بسیار تاثیرگذار است.
سطح زیركشت اپیتها
سطح زیر كشت تریاك سال ۲۰۰۳ میلادی افغانستان ۸۰ هزار هكتار بود كه از آن سه هزار و ۶۰۰ تن تریاك به دست آمد. با توجه به اینكه سطح زیركشت تریاك سال ۲۰۰۴ میلادی در همین كشور با ۵۱ هزار هكتار رشد به ۱۳۱ هزار هكتار رسید، مقدار تریاك تولیدی ۴۲۰۰ تن بود.با توجه به فراگیری كشت خشخاش در ۳۴ استان افغانستان حجم محصول به دست آمده از لحاظ كمی چندان تغییر نكرده است.
علت تغییر نكردن مقدار محصول به وضعیت آب و هوا، زمین، كود، نوع زمین، آماتور بودن كشاورزان و اطلاع نداشتن از زمان دقیق كشت و تیغ زدن بستگی دارد.اگر به رشد زمینهای زیركشت در جهان دقت كنیم میانمار ۲۳ درصد ولائوس ۴۳ درصد كاهش داشته است، اما در شاخا كل زمین زیركشت تریاك در كل جهان ۱۶ درصد رشد داشته كه علت آن افزایش زمین زیركشت در افغانستان بوده است.
قیمت تریاك
قیمت تریاك در سر مزرعه از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴ نوسان بسیاری داشت. بطوریكه هر كیلو تریاك در سال ۲۰۰۲ سر مزرعه ۱۵۵ دلار، و در سال ۲۰۰۳ بین ۹۰ تا ۹۲دلار بود. در سال ۲۰۰۴ قیمت هر كیلو تریاك سر مزرعه به ۱۴۰ دلار رسید. این در حالی است كه در همین سال قیمت هر كیلوگرم تریاك در مزرعههای افغانستان به ۲۳۰ دلار و در لائوس ۲۱۸ دلار (حدودا با ۱۰ درصد نوسان) رسید.
سوءمصرف اپیتها
در حال حاضر در سطح جهان ۱۶ میلیون نفر نسبت به اپیتها (تریاك و مشتقات آن) سوءمصرف دارند كه از این تعداد، ۶۱۰ میلیون نفر آنها هرویین مصرف میكنند. این در حالی است كه اكثر مصرف كنندگان تریاك و هرویین در كشورهای آسیایی بویژه ایران، پاكستان و چین قراردارند زیرا این كشورها در همسایگی بزرگترین تولید كننده تریاك در جهان (افغانستان)، واقع شده اند.از سوی دیگر آمار مصرف كنندگان تحت درمان این ماده در سطح جهان حدود ۳۱ میلیون نفراست.
ترافیك و كشفیات اپیتها
ترافیك اپیتها در سال ۲۰۰۴ ۲۰۰۳ سه برابر رشد داشته است.
همچنین نیروی پلیس درگیر در سطح جهان حدود یك چهارم تا یك پنجم اپیتهای تولید شده را كشف كردهاند. بزرگترین رشد كشف در ایران و پاكستان كه شاهراه ترانزیت تریاك هستند، صورت گرفته است.
اما با توجه به گزارشات ۲۰۰۴ در اروپا ۱۰ تا ۱۳ درصد كاهش رشد كشف داشتهایم. اگر بخواهیم آمار كشفیات اپیتها را بر اساس میزان كشف كشورها مورد بررسی قرار دهیم در كشفیات تریاك، ایران با كشف ۷۳ درصد تریاك جهان معادل ۹۷ هزار و ۵۰۰ كیلوگرم در راس كشورهای جهان قرار دارد. پس از آن، تایلند با ۱۰۲۵۰ كیلوگرم (۸ درصد) ، افغانستان ۸۴۰۰ كیلوگرم (۶درصد)، پاكستان ۵۸۰۰ كیلو (۴ درصد) كشفیات تریاك جهان در ردیفهای بعد قرار دارند.لازم به ذكر است كه آمار كشفیات تریاك ایران در سال ۲۰۰۴ میلادی به ۱۷۴ هزار كیلوگرم بالغ شده كه در گزارش كنونی سازمان ملل به آن اشاره نشده است.از سوی دیگر در كشفیات هرویین و مرفین پاكستان با ۳۴ هزار و ۱۰۰ كیلوگرم و ۳۵ درصد كشفیات جهان مقام اول را دارا است.
ایران با ۱۶ هزار و ۴۰۰ كیلو (۱۷ درصد)، چین ۹ هزار و ۵۰۰ كیلو (۱ درصد)، تركیه ۵ هزار و ۷۰۰ كیلو (۶ درصد)، تاجیكستان ۵ هزار و ۶۰۰ كیلو )۶ درصد( و روسیه، انگلستان، ایتالیا، ایالات متحده امریكا و مكزیك هر كدام ۳ درصد از كشفیات را به خود اختصاص دادند.در مورد آمار كشفیات ایران در سال ۲۰۰۳، مقدار هرویین كشف شده ۳ هزار و ۴۰۰ كیلو و مرفین ۱۳ هزار كیلو بود كه در سال ۲۰۰۴ این آمار به ۴ هزار و ۷۰۰كیلو هرویین و ۱۲ هزار و ۸۰۰ كیلو مرفین تغییر یافته است كه كاهش كشف مرفین نشان از عدم استفاده آن در ایران است.بازار كانابیس
كانابیس، گیاهی است كه از صمغ آن گراس، حشیش و ماریجوانا میگیرند. در سال ۲۰۰۳ تولید صمغ كانابیس از مرز ۴۰ هزار تن فراتر رفته است. بزرگترین تولیدكنندگان كانابیس در جهان، مراكش با ۸۰ درصد كل تولید و پاكستان و افغانستان هستند.
سوءمصرف كانابیس
كانابیس، شایعترین ماده مخدر مصرفی در سطح جهان بوده است. از ۱۰۱ كشوری كه به دفتر ئئججخ گزارش سوء مصرف كانابیس دادهاند بیش از نیمی از آنان با رشد بسیار چشمگیر این ماده روبرو بودهاند. این ماده با ۱۶۰ میلیون مصرفكننده كه بسیاری از آنان را جوانان ۲۶۱۵ سال تشكیل میدهند وضعیت نگرانكنندهیی را در جهان به وجود آورده است.
ترافیك و كشفیات كانابیس
ترافیك كانابیس (گراس و ماریجوانا) در امریكای شمالی و آفریقا رشد بسیار چشمگیری داشته و این رشد به ۵۸ تا ۶۰ درصد رسیده است. در اروپا با رشد ۷۰ درصدی كشفیات صمغ كانابیس روبرو بودهایم. كشور اسپانیا با كشف ۷۲۷ هزار كیلوگرم، ۵۳ درصد كشفیات جهان را به خود اختصاص داده است. پس از آن، پاكستان و مراكش به ترتیب با ۹۹ هزار و ۹۶ هزار كیلوگرم حدود ۷ درصد، افغانستان، ایران و فرانسه با ۸۱ هزار، ۷۷ هزار و ۷۴ هزار كیلو ۶ درصد كشفیات جهان را به خود اختصاص دادهاند. از سوی دیگر آمار سال ۲۰۰۴ ایران كه به دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل ارسال شده نشان از كشف ۸۶ هزار و ۵۰۰ كیلوگرم صمغ كانابیس دارد كه عمده آن حشیش و گراس بوده زیرا مصرف ماریجوانا در ایران كم است.
بازار آمفتامین
آمفتامینها كه در حال حاضر در بازار ایران به قرصهای روانگردان یا شادیآور معروف هستند در حال حاضر آمار رو به رشدی از لحاظ تولید و مصرف در سطح جهان دارند. میزان تولید آمفتامین و متامفتامین سال گذشته حدود ۵۰۰ تن بوده است كه ۱۰۰ تن آن را اكستاسی شامل میشود. البته تعدادی از كشورهای جهان آماری در اینباره به سازمان ملل ارایه نكردهاند.
سوءمصرف آمفتامینها
براساس آمار بینالمللی تخمینزده میشود كه در حال حاضر در جهان ۲۶ میلیون نفر سوءمصرف آمفتامین دارند كه حدودا ۸ میلیون نفر آنها مصرفكننده اكس (اكستاسی) هستند. این در حالی است كه مصرف این مواد نسبت به سالهای گذشته ۴۰ درصد رشد داشته است. سوءمصرف آمفتامینها در برخی از كشورهای آسیایی مانند تایلند و چین تاحدودی جایگزین هرویین و تریاك شده است. در ایران نیز رشد مصرف از ۵۱ سال گذشته وضعیت نگرانكنندهیی را ایجاد كرده است اما در حال حاضر آماری از مصرفكنندگان این مواد در ایران و بسیاری از كشورهای دیگر در دست نیست.
ترافیك و كشفیات آمفتامین
بیشترین ترافیك آمفتامینها از سوی كشورهای مثلث تولیدكننده این قرصها یعنی تایلند، لائوس و برمه است. بیشترین حجم توقیف آمفتامینها نیز در تایلند با ۲۰ درصد كشفیات جهان است. چین با ۱۸ درصد، ایالات متحده ۱۴ درصد، فیلیپین ۱۰ درصد و انگلستان، هلند و استرالیا با ۶ درصد كل كشفیات آمفتامینها در مقامهای بعدی قرار دارند. همچنین آمار كشفیات حدود ۴۰ درصد رشد دارد.رشد آمفتامینها در ایران نیز احساس میشود در جدول كشفیات پلیس مواد مخدر ایران آمفتامینها در ستون مواد دیگر قرار دارد كه مقدار آن در سال ۲۰۰۳ میلادی یك هزار و ۶۶۰ كیلوگرم بوده كه در سال ۲۰۰۴ این آمار به ۶ هزار و ۱۷۴ كیلوگرم رسیده اما نمیتوان تشخیا داد كه چه میزان از این رقم به آمفتامینها و اكس تعلق دارد.
تخمین ارزش بازار مواد مخدر
تجارت مواد مخدر، پس از تجارت اسلحه یكی از پرسودترین تجارتهای دنیا محسوب میشود. به دلیل سودآوری زیاد این تجارت، باندهای مافیایی بزرگی در این كار دست دارند. همچنین بازار مواد مخدر خارج از عرف قانونی است. به همین دلیل نمیتوان ارزش كل سود به دست آمده از تولید، ترافیك و مصرف مواد مخدر را تخمین زد. اما با استفاده از شاخاهای موجود میتوان حدودی در این باره ارقامی به دست آورد.ارزش اولیه تولید كه همان فروش در سر مزرعه است حدود ۱۳ میلیارد دلار است. فروش عمده جهانی مواد مخدر ۹۴ میلیارد دلار و خردهفروشی آن رقمی بالغ بر ۳۲۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود.آمار تخمینی كه به دست آمده است اگر با حجم واقعی كانابیس (صمغ، گراس و ماریجوانا) در نظر گرفته شود رقمی تا دو برابر رقم موجود خواهد بود.این رقم خردهفروشی مواد از سرانه تولید ناخالص ملیGDP ۸۸ كشور جهان بالاتر است. همچنین اگر میزان صادرات كل محصولات كشاورزی تمامی كشورهای امریكای جنوبی و خاورمیانه را در نظر بگیریم از این میزان كمتر خواهد بود.
مواد مخدر و ایدز
در حال حاضر بیشترین میزان گسترش ویروس دةپ در سطح جهان از طریق رفتارهای پرخطر جنسی است. اما مواد مخدر نقش بسزایی در انتقال این ویروس ایفا میكنند. بطور كلی این نوع مواد از چهار طریق به گسترش ویروس كمك میكنند: ۱از طریق سرنگ و تزریق مشترك در معتادان تزریقی ۲انتقال ویروس از سوی معتادان تزریقی به شركای جنسی ۳ایجاد رفتارهای پرخطر جنسی بدون استفاده از وسایل پیشگیرنده پس از مصرف مواد مخدر غیر تزریقی مانند كوكایین و آمفتامینها كه قدرت ادراك و تصمیمگیری را مختل میكند. ۴ از طریق مادر آلوده معتاد به فرزند.از سوی دیگر تحقیقات نشان داده كه بعد از شیوع ویروس ایدز در بین جمعیت تزریقی یك كشور در مدت یك تا دو سال، رشد شیوع به ۵۰ تا ۶۰ درصد جمعیت آن كشور خواهد رسید. شیوع HIVدر آفریقا و روسیه كمتر از دو سال به طول انجامید. همچنین اپیدمی ناگهانی ابتدا به ایدز در كشورهای مشتركالمنافع ناشی از تغییر الگوی مصرف مواد مخدر به سمت هرویین و تزریق بود.
بانك اطلاعاتی مواد مخدر
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل برای جمعآوری اطلاعات به روز و برنامهریزی درست در حل معضل مواد مخدر، با تمام دولتهای جهان در تماس است تا بتواند با ایجاد یك بانك اطلاعاتی مواد مخدر معضل جهانی را با دیدی علمیتر و دقیقتر مورد بررسی و مطالعه قرار دهد. لذا این دفتر از تمامی كشورهای جهان میخواهد كه اطلاعات خود را درست و به دور از رویكردهای سیاسی در اختیار سازمان ملل قرار بدهند.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست