دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
اقتصاد ایران به چیزی فراتر از اصلاحات نیاز دارد
![اقتصاد ایران به چیزی فراتر از اصلاحات نیاز دارد](/mag/i/2/39r0y.jpg)
ناگفته پیدا است که رشد تورم به مفهوم کاهش مستمر قدرت خرید و گسترش شکاف درآمدی آحاد جامعه و افزایش خط فقر، در تعارض کامل با مفهوم عدالت اجتماعی و اقتصادی مورد هدف سیاست های توزیعی است. لذا تداوم این سیاست ها اقتصاد را در دور باطل سیاست های توزیعی- تورمی قرار می دهد که بی اعتنایی به مبانی قانونی تامین حساب ذخیره ارزی، اتلاف هر چه بیشتر منابع، افزایش واردات، سرکوب تولید، از دست رفتن مشاغل، فقر و به تبع آن ناهنجاری های اجتماعی از مشخصه های آن است و معلوم نیست که در صورت کاهش معنی دار بهای جهانی نفت یا محرومیت های احتمالی صادرات نفت ایران، تکلیف اقشاری که از صدقه سر سیاست های توزیعی به طلبکاران بالقوه دولت تبدیل شده اند، چه خواهد شد؟
این در حالی است که تجارب حاصله از عملکرد اقتصادهای دولتی حاکی است تامین عدالت اقتصادی و اجتماعی در ساختار اقتصاد دولتی به دلیل فقر ابزارهای مناسب و نهادهای همسو با توسعه اقتصادی و گسترش بازارهای رقابتی و خارج از تسلط دولت، امکان پذیر نبوده است.
به همین سبب هر طرح یا پروژه یی که با مفهوم و مقصد عدالتخواهی و صیانت از حقوق آحاد مردم تدوین و اجرا می شود در ساختار اقتصاد دولتی محکوم به شکست است. لذا این پرسش مطرح است که آیا دولت نهم در طرح تحول اقتصادی، ابزارهای نوینی در چارچوب ساختار اقتصاد دولتی با هدف تحقق عدالت اجتماعی و اقتصادی تدارک دیده که هنوز اعلام یا تجربه نشده است؟ یا بر آن است که به منظور دستیابی به این هدف مهم و جامع که حتماً و ناگزیر باید از مسیر توسعه اقتصادی و بهبود سطح زندگی، ایجاد فرصت های برابر و تقویت بخش خصوصی گذر کند، ساختار رژیم دولتی را تغییر دهد و نهادهای متناسب با توسعه اقتصادی کشور، احترام به سرمایه و حرمت گذاری بر بازار را تاسیس کند و از طریق تخصیص بهینه منابع، اقتصاد آزاد رقابت پذیر را نهادینه کند.البته تحقق چنین فرضی بسیار دور از ذهن است زیرا گرچه هنوز جزئیات طرح منتشر نشده اما چنین به نظر می رسد که طرح تحولات اقتصادی اخیر از یک سو اصولاً فاقد معیارهای شناخته شده یک طرح اقتصادی نظیر منابع، ضوابط و جایگاه قانونی و ظرف زمانی است و از دیگر سو از ظرفیت تغییر و تحول بنیادین در رژیم اقتصاد دولتی بی بهره است زیرا محورهای هفت گانه طرح مزبور تنها بخشی از اصلاحات ساختاری را که در حوزه اقتدار اقتصاد دولتی ترسیم شده دربر می گیرد و ابعاد جدیدی را در فضای کسب و کار و اقتصاد ایران نمی گشاید. مضاف آنکه بهینه سازی وضعیت اقتصادی کشور، زدودن رنگ فقر و فاقه از چهره اقتصاد کشور تنها با هدایت پس اندازها و منابع مالی خرد و کلان جامعه به سمت سرمایه گذاری های مولد و اشتغال آفرین با محوریت بخش خصوصی و در یک فضای کاملاً رقابتی و آزاد بدون دخالت های نامطلوب دولت امکان پذیر است که فضای ترسیم شده چنین نویدی نمی دهد.
دکتر محمود جامساز
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست