پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا
یکی از مشکلات دیتا در کشور: هزینه دسترسی به زیرساخت ۲ تا ۳ برابر کشورهای پیشرفته
در این مطلب مقایسهای با قیمت این خدمات در کره نیز انجام شده است:
مقدمه:
چند دههای است که فناوری اطلاعات و ارتباطات( ICT ) ، به عنوان یکی از حساسترین و با اهمیتترین فناوریهای روز در سطح دنیا مطرح است؛ تا حدی که امروزه قدرت کشورها را بر اساس توانایی آنها در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات محک میزنند. تجهیز شبکههای دیتا (نظیر اینترنت) که زیرمجموعهای از فناوری اطلاعات و ارتباطات است، یکی از بخشهای مورد توجه سرمایهگذاران است. سرویسهایی که بر روی این شبکهها ارایه میشوند، به حدی قدرتمند و متنوع شدهاند که یک کاربر از طریق شبکة دیتا میتواند با تمام مشترکان و منابع اطلاعاتی در سطح دنیا، به راحتی و با قیمت کم و سرعتی مناسب ارتباط برقرار نماید.
از اهم این سرویسها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- خرید از طریق شبکة اینترنت (بازارهای مجازی)
۲- آموزش از راه دور و ایجاد دانشگاههای مجازی
۳- ارایة نرمافزارهای متنوع به کاربران و پشتیبانی از آنها در تمام نقاط دنیا
۴- ایجاد منابع اطلاعاتی دقیق همراه با موتورهای جستجوگر هوشمند که انواع اطلاعات مورد نیاز کاربران را مانند هواشناسی، توریستی، علمی و غیره در اختیار مشترکان قرار میدهد
۵- ایجاد شبکة یکپارچة مالی بین مراکز بانکی از طریق شبکههای دیتا جهت سهولت و سرعت در تبادلات مالی
۶- ایجاد شبکههای مجازی خصوصی VPN بر روی بستر عمومی دیتا PDN برای ارتباط امن و ارزان بین دفاتر شرکتهای خصوصی در تمام نقاط دنیا
۷- برقراری ارتباط صوتی، ویدئویی و متنی بین تمام پایانههای متصل به شبکه در سطح دنیا
ارایة این سرویسها وصدها نوع سرویس متنوع دیگر، میتواند بسیاری از مشکلات فرهنگی، اقتصادی و فنی را در صورت اعمال یک سیاست صحیح حل نماید؛ از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- کمکردن و سرعت بخشیدن به پروسههای اداری و حل مشکلات بوروکراسی مردم
۲- کاهش رفتوآمدهای درونشهری و بینشهری و به تبع آن، حل بسیاری از مشکلات زیستمحیطی ناشی از ترافیک زیاد
۳- بالا بردن سطح آگاهی عمومی از طریق دسترسی آسان و سریع به منابع اطلاعاتی مختلف
۴- ایجاد و تقویت فرهنگ تبادل اطلاعات بین کاربران
حال با توجه به مطالب فوق، سؤالات متعددی در زمینة ارایة سرویسهای دیتا در کشور، مطرح میشود؛ از جمله اینکه چرا با گذشت مدت زمان زیادی که از ورود این تکنولوژی به کشور میگذرد، هنوز برای ارایة این سرویسها گامهای موثری برداشته نشده است؟ چرا کاربران شبکة دیتا درکشور، از انواع سرویسهای متنوع دیتا محرومند؟ چرا فعالیتهای کشور ما در زمینة ارایة سرویسهای دیتا حتی بسیار ضعیفتر از برخی کشورهای همسایه است، بهطوری که طبق گفتة کارشناسان در رتبة ۷۸ جهان قرار داریم؟
یکی از لوازم توسعه شبکه دیتا: سیاستگذاری صحیح در بخش زیرساخت
ارایة سرویسهای دیتا، نیازمند شبکة زیرساخت مناسب و همچنین تدوین و اعمال سیاستهای کارشناسانه و دقیق است که بر پایة آن، کاربران بتوانند از مزایای این سرویسها استفاده کنند. با توجه با این که هزینة استفاده از سرویس دیتا با قیمت زیرساخت که دولت آن را ارایه میکند، رابطه مستقیم دارد، علاوه بر رعایت مسایل فنی در پیادهسازی شبکه زیرساخت، باید برنامهریزی و سیاستگذاری متولیان به گونهای باشد که هزینة دسترسی به این شبکه، اقتصادی و برای مشترکان قابل پرداخت باشد. پیش از آنکه به بررسی این موضوع در کشور خودمان بپردازیم، نگاهی کوتاه به ساختار بخش زیرساخت و نحوة ارایة سرویسها در کشور کره میاندازیم که با توجه به موفقیتهای این کشور در این زمینه، میتواند مورد مناسبی جهت مطالعه باشد.
هزینه ماهیانه خطوط DSL در کره فقط ۲۰ تا ۳۰ دلار
زیرساخت دیتای کشور کره با حدود ۲۵ گیگابیت پهنای باند، یک شاهراه اطلاعاتی مناسب برای جابجایی اطلاعات حجیم با سرعت بالا محسوب میشود. این زیرساخت، در نقاط مختلف، بر حسب نیاز، به پهنای باندهای کوچکتری میشکند و در اختیار مؤسسات و مراکز سرویسدهنده قرار میگیرد و سپس با استفاده از تکنیکهای خاص و در یک ساختار سلسله مراتبی، با قیمتی بسیار کم به مشترکان عادی ارایه میگردد. بدین ترتیب، طراحان شبکه میتوانند با استفاده از این زیر ساخت قوی و ارزان، انواع سرویسها را روی آن ارایه نمایند. به عنوان مثال، این اامر باعث شده است که هزینة ماهیانة خطوط DSL در این کشور تنها ۲۰ تا ۳۰ دلار باشد.
هزینه ماهیانه خطوط DSL در ایران ۷۰ تا ۸۰ دلار
در کشور ما اخیراً پروژة PAP (ارایه خطوط اختصاصی) مطرح شده است که از طریق آن مشترکان میتوانند با کمک تجهیزات DSL ، با سرعتهای بالا به زیرساخت دسترسی پیدا کنند. حال در صورتی که سرویسهای پرسرعت بر روی خطوط DSL ارایه شوند، کاربران قادرخواهند بود از این سرویسها بهرهمند شوند. اما یکی از مشکلات اصلی در این زمینه، هزینة بالای استفاده از خطوط است. در کشور ما خطوط DSL با مبلغی معادل۷۰ تا۸۰ دلار در ماه ارایه میشوند که ۲.۵ تا ۳ برابر قیمت DSL در سایر نقاط جهان است. با وجود این هزینة دسترسی، ایجاد یک شبکة کنفرانس ویدئویی که حداقل یک زیرساخت IP با سرعت ۲۵۶ کیلوبیت در ثانیه لازم دارد، هزینهای بالغ بر ۱.۵ تا ۲ میلیون تومان در ماه برای مشترکان به دنبال خواهد داشت که عملاً استفاده از سرویس ویدئویی را در کشور غیرممکن میسازد.
تحلیل:
مقایسة وضعیت ایران با دیگر کشورها نشان میدهد که دسترسی به زیرساخت در کشور ما هزینة زیادی را مطالبه میکند و این امر ناشی از سیاست مخابرات برای کسب درآمد از فروش زیرساخت است. از طرف دیگر، به دلیل آنکه سرویسها روی این بستر ارایه میگردند، مستقیماً تحت تأثیر قیمت بالای زیرساخت خواهند بود. بنابراین اعمال این سیاست به این مساله منجر شده است که قیمت سرویسهای ارایه شده برای مشترکان بالا بوده و استفاده از آنها مقرون به صرفه نباشد.
میتوان گفت اعمال این نوع سیاستها از طرف شرکت مخابرات، مشکلات متعددی را در زمینة ارایه سرویسهای دیتا به وجود آورده که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- ضعف زیرساخت شبکه فعلی برای رفع نیازهای فنی ارتباطات دیتا
۲- محدودیت در دسترسی به شبکه زیرساخت
۳- گران بودن هزینة دسترسی به زیرساخت
با توجه به این موارد، ارایة سرویسهای پرظرفیت دیتا روی بستر فعلی برای خدماتدهندگان عادی توجیه اقتصادی ندارد؛ بنابراین باید با درپیش گرفتن برخی روشها، این مشکلات را حداقل در درازمدت حل کرد که به برخی از این روشها اشاره میکنیم:
۱- طراحی زیرساخت شبکة دیتا توسط متخصصین و مشاورین قوی و نیز اصلاح شبکه فعلی در صورت لزوم
۲- تغییر سیاست درآمدزایی از فروش زیرساخت به درآمدزایی از ارایة سرویس؛ به این معنا که دولت با نظارت بر انتقال اطلاعات بر روی زیرساخت شبکه دیتا، دسترسی به این شبکه را برای ارایة خدمات، آسان و ارزان نماید. بعد از ایجاد یک شبکه زیرساخت دیتای پرظرفیت و یکپارچه است که میتوان شرکتهای خصوصی را ترغیب نمود تا روی این بستر به ارایة سرویسهای مختلف بپردازند که البته راهبری این شبکه با شرکت مخابرات خواهد بود. به این ترتیب یک شبکة زیرساخت قوی همراه با سرویسهای متنوع ایجاد میگردد.
۳- بالابردن سطح آگاهی و تخصص کارشناسان و دستاندرکاران دیتای کشور از طریق آموزش نیروها و نیز استفاده از مشاورین داخلی و خارجی
۴- استفاده صحیح و بجا از توانمندیهای شرکتهای خصوصی در ارتقای سطح خدمات دیتا
منبع : سایر منابع
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست