دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
شبکه کودک و دغدغههای ما
![شبکه کودک و دغدغههای ما](/mag/i/2/3rh5v.jpg)
حساب پدیدههایی چون «عموپورنگ» را جدا کنید که براساس خلاقیتهای فردی پیش میروند و جذابیت آن در شیطنتهای او و امیرمحمد است و نصیحتهای او نیز -که به اجبار میگوید- تنها نقطهضعف اوست.جز او انبوه عموها و خالهها میآیند و میروند و بچهها آنها را تحمل میکنند.
شبکه مستقل کودکان و نوجوانان چه اندیشهای برای این مجریان وقتگذران دارد؟
۲) شبکه مستقل کودکان و نوجوانان چه برنامهای برای انبوه مسابقات تلویزیونی تلفنی دارد؟ ایکاش این تهیهکنندهها از میان انبوه برنامههای کودک شبکههای خارجی فقط سادهترین و دمدستیترینِ آنها را کپی نمیکردند. طرح چند پرسش از یک مخاطب تلفنی با ترکیب نامأنوسی از اطلاعات عمومی درباره سال تولد این شاعر و گوینده آن حدیث شریف و برنده ۲۴ سال پیش رشته شنای ۴۰۰ متر المپیک(!) پشت سر هم از یک نفر، جز گذران وقت به چه کار میآید؟ این پرسشها که صرفا بر حفظ اطلاعات متکی هستند چه ارتباطی با نظام آموزشی ما دارد؟ شبکه مستقل کودکان و نوجوانان چه اندیشهای برای این مسابقات وقتگذران دارد؟
۳) انیمیشن، انتخاب همواره اول کودکان و نوجوانان ماست. «صبا» رسالت تولید انیمیشن وطنی را بر عهده دارد. چرا با وجود حجم بالای تولیدات این مرکز، هماکنون نمیتوان به تعداد انگشتان یک دست آثاری را نمونه آورد که ماندگار شده باشد و بتوان آن را مثل «فوتبالیستها» هزار بار نشان داد؟ زمان پاسخ دادن به این پرسش باید در نظر داشت که صنعت انیمیشن ایران در زمینه سخت افزار به روز است. نمونههای آن را در تولیدات «صبا» و آثار انیماتورهای سینمای کوتاه، بسیار – و نیز قابل قبول- دیدهایم. این آثار، اما آنچه کم دارند قصهگویی سُست آنهاست و در نتیجه غیرجذاب. باید عرصه را در اختیار نویسندگان و هنرمندان کودکان و نوجوانان گذاشت.
مدیریت شبکه مستقل کودکان و نوجوانان اگر «صبا» را در زیرمجموعه خود داشته باشد به انسجام برنامهها و پرهیز از موازیکاری خواهد کاست؛ اما آیا این تجمع، سبب راهگشایی نویسندگان و هنرمندان کودک و نوجوان به عرصه انیمیشن خواهد شد؟
۴) کودکان و نوجوانان از فیلم سینمایی ویژه خود محرومند. چرایی آن را باید در مدیریت سینما و نظام پیچیده و معیوب آن بررسی کرد. اما آیا سیما همچنان باید منتظر بماند که سینمای ما فیلم بسازد تا ببیند همگام با سیاستهای تلویزیون هست یا نه و بعد کودکان و نوجوانان ما شاهد یک فیلم سینمایی ایرانی باشند؟
مدیریت شبکه مستقل کودکان و نوجوانان باید راهی بیابد تا بخشی از تولیدات تله فیلم را برای مخاطب خود اختصاص دهد و البته هوشیار باشد که برخی فیلمسازان مخاطبگریز با حرکت دادن چند کودک در کوچهپسکوچهها و با مضامین روشنفکرنما و مسئول فریب دِه، تراوشات ذهنی و شخصی خود را به نام فیلم کودک از کیسه مردم به تصویر نکشند.
اینجا باید محل حضور هنرمندان و نویسندگان امتحان پس داده و دارای آثاری باشد که در جامعه ادبی و هنری، قابل قبول تلقی شدهاند.
۵) چرا مدیریت این شبکه مستقل کودکان و نوجوانان از یاری فکری و اجرایی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان بهره نبرد؟ چرا در میان انبوه برنامههای باری به هر جهت، بخشی را به کسانی اختصاص ندهد که سالهاست با قلم و قدم خود نشان دادهاند که هم دغدغه دارند و هم راهکار؛ هم میدانند و هم میتوانند؟
استفاده انفرادی از معدود اعضای این انجمن، مسیر خود را ادامه خواهد داد و ارتباطی با این نکته نخواهد داشت و در تقابل با یکدیگر و منافی دیگری نیز نیست.
۶) تلویزیون ما اصلا تئاتر زنده کودک ونوجوان ندارد. لطفا حساب آیتمهای نمایشی در برنامههایی چون «فیتیله» را به حساب سهم تئاتر نگذارید. تئاتر مستقل کودک و نوجوان جایی در تلویزیون ما ندارد.
مدیریت شبکه کودکان و نوجوانان باید در اندیشه تئاتر باشد. تولید تئاترهای تلویزیونی از تولیدات موفق روی صحنه میتواند به این بخش یاری برساند. البته اگر قرار باشد این تئاترهای جذاب شبیه تلهتئاترهای مخاطبگریز تلویزیونی شود، همین جا این پیشنهاد خود را پس میگیرم!
نمایشنامهنویسان با تجربه و نیز نسل جوان و مبتکر تئاتر کودک و نوجوان هیچگاه به سیما راهی نداشتهاند.
مدیریت شبکه کودکان و نوجوانان باید در نظر داشته باشد که تئاتر کودک و نوجوان فقط عروسکی نیست. تئاتر کودک و نوجوان تلویزیونی، تئاتر کودک و نوجوان تلویزیونی است!
۷) آنچه درباره بهره بردن از یاری فکری و اجرایی تشکلها در بند پیشین گفتیم اینجا نیز درباره انجمن تئاتر کودک و نوجوان خانه تئاتر مصداق پیدا میکند. چرا این شبکه، بخشی را به ایدههای کسانی اختصاص ندهد که سالهاست با هم دغدغه تئاتر کودک و نوجوان دارند؟ و اینان نیز، هم میدانند و هم میتوانند.
اگر در بند بالا استفاده انفرادی از معدود اعضای انجمن نویسندگان کودک ونوجوان وجود داشت در اینجا این ارتباط کاملا قطع است.
۸) شبکه مستقل کودکان و نوجوانان در راه است و اهل فرهنگ پُردغدغهاند.
منوچهر اکبرلو
پژوهشگرِ هنر و ادبیات کودک و نوجوان
پژوهشگرِ هنر و ادبیات کودک و نوجوان
منبع : روزنامه فرهنگ آشتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست