یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

چرا گالیله دانشمندی بزرگ محسوب می‌شود؟


چرا گالیله دانشمندی بزرگ محسوب می‌شود؟
با اینکه بیش از ۳۵۰ سال از مرگ ”گالیله“ می‌گذرد، وی هنوز هم به‌عنوان یکی از بزرگترین دانشمندهای جهان محسوب می‌شود. او اولین کسی بود که بسیاری از عقیده‌های قدیمی در مورد طبیعت را رد کرد. ”گالیله“ در شهر ”پیزا“ی ایتالیا در سال ۱۵۶۴ به دنیا آمد. پدرش تاجر بود و در وقت‌های فراغتش موسیقی آموزش می‌داد. ”گالیله“ی جوان، پسری بااستعداد و علاقه‌مند به موسیقی و نقاشی بود. او در زمان کودکی خود اسباب‌بازی‌های علمی می‌ساخت و در مشاهده، بسیار تیز و باهوش بود. ”گالیله“ یک روز عصر برای دعا به کلیسای کوچکی رفت، هوا داشت تاریک می‌شد و سرایدار کلیسا مشغول روشن کردن شمع‌های چلچراغ‌هائی بود که با زنجیر از سقف آویزان بودند. بعد از روشن شدن شمع‌ها، آنها شروع به تاب خوردن به جلو و عقب نمودند. ”گالیله“ی جوان با هوشیاری به آنها نگاه کرد و دریافت که با هر تاب، چلچراغ مسافت کمتری را طی می‌کند. ”گالیله“ احساس کرد که گرچه مسافت تاب کمتر و کمتر می‌شد، اما زمان هر تاب یکسان بود. در آن روزها، ساعت وجود نداشت و برای ”گالیله“ مشکل بود تا این عقیده‌اش را بیازماید. بلافاصله یک فکر به مغزش رسید. او می‌دانست که ضربان نبض انسان به نسبت منظم است، نبض خودش را گرفت و به شمارش تعداد نبض‌ها در هر تاب پرداخت. با خوشحالی فراوان، مشاهده‌اش نشان داد که عقیده‌اش در این مورد درست بوده است. بر پایهٔ این موضوع، او اولین ساعت ”پاندول“ را ساخت.
”گالیله“ در سن ۲۳ سالگی به‌عنوان استاد دانشگاه ”پیزا“ منصوب شد. بعد از دو سال تدریس، بهترین استاد معرفی شد. در طی آن روزها، او کتابی مذهبی را خوانده بود که در آن نوشته شده بود: ”اگر دو جسم دارای دو وزن متفاوت را به‌طور همزمان از یک ارتفاع رها کنیم، جسم سنگین‌تر زودتر به زمین می‌رسد“. او ثابت کرد که این موضوع نادرست است. ”گالیله“ از برج کج ”پیزا“ دو کره را که یکی ۱۰۰ پوند و دیگری یک پوند وزن داشت، به‌طور همزمان رها کرد. این آزمایش بزرگ را هزاران نفر مشاهده کردند. همه با تعجب بسیار دیدند که هر دو کره همزمان به زمین رسیدند.
”گالیله“ اولین تلسکوپ دنیا را ساخت و با آن اجرام آسمانی بسیاری را مشاهده کرد. او با کمک تلسکوپ خود قمرهای سیارهٔ مشتری را دید و بسیاری از ستاره‌های راه شیری را نیز مورد مطالعه قرار داد.
”گالیله“ درستی عقاید ”کوپرنیک“ را ثابت کرد. ”کوپرنیک“ گفته بود که: ”زمین مرکز جهان نیست، بلکه یکی از سیاره‌های مظورمهٔ شمسی است“. ”گالیله“ برای اولین بار ثابت کرد که خورشید، مرکز جهان است و زمین به دور خورشید می‌چرخد. این نظریه‌های ”گالیله“ در کتابی انتشار یافت.
کشف‌های او موجب ناراحتی بزرگان و رهبران کلیسا در آن زمان شد، چرا که او به ردّ بسیاری از عقایدی پرداخت که افراد مذهبی آنها را گرامی می‌داشتند. او را به زندان انداختند. گالیله در آن زمان بسیار پیر بود. مقامات مایل بودند که اگر او قبول کند ادعایش نادرست است، او را ببخشند. ”گالیله“ در برابر این فشار قرار گرفت. در مقابل مقامات خم شد و گفت: ”من در اختیار شما هستم. تنها خدا حقیقت را می‌داند اما من احساس می‌کنم زمین به دور خورشید می‌چرخد“. بعدها در سال ۱۶۳۷ ”گالیله“ نابینا شد و در ژانویه ۱۶۴۲ از دنیا رفت.

گردآوری و تنظیم: سهیلا رضائی
منابع:
۱) بانک اطلاعات عمومی
۲) جهانی که گرداگرد ماست.
منبع : مجله شادکامی و موفقیت