پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا


فرهنگ شیک پوشی و نقش آن در بطن جامعه


فرهنگ شیک پوشی و نقش آن در بطن جامعه
از دیر باز فرهنگ لباس همیشه و گام به گام به همراه بشر بوده است و از مهمترین ویژگی های بارز و شخصیت ساز بشربه شمارآمده است .انسان از زمانی که خود را به عنوان موجودی ناطق و با فرهنگ شناخته و در جهت تکمیل شخصیت و منش انسانی خود گام برداشته ، طبعا" لباس نیز به منزله ی احتیاج مبرم و مدنظر ان به حساب آمده است .لذا تردیدی نیست که وقتی از انسان به عنوان موجودی خلاق و پدید اورنده و صاحب فکر و کمال یاد می شود ، از ان سو نیز همین انسان نیاز ضروری به مقوله ی مهمی بنام فرهنگ لباس مبنی بر نیل به ترقی و تعالی را در ابعاد انسانی می طلبد . مهم تر این که فرهنگ لباس یک زینت و البته پدید آورنده ی شخصیت ظاهری فرد است . یعنی به بیانی انچه که بشر را در زندگی بعنوان موجودی برتر و با فرهنگ تر نسبت به دیگر موجودات نشان می دهد ، همین فرهنگ لباس می باشد . حال این مقدمه چینی بدین سان است که ما بتوانیم با دیدی زوشن تر و البته بازتر به فرهنگ شیک پوشی بپردازیم .
همان طور که از نام قرهنگ شیک پوشی پیداست ، این فرهنگ بعنوان فرهنگی می توان از ان یاد کرد که دقیقا" مقابل فرهنگ مندرس پوشی و یا ژنده پوشی بکار می رود . به بیانی وقتی می گوییم فلانی فردی شیک پوش و منضبط است ، بدین گونه است که این فرد از فرهنگ ژنده پوشی به دور مانده و خود را با این نوع فرهنگ لازم ، وفق داده است . در یک جمع بندی کلی می توان گفت که اکثر ایرانیان به فرهنگ شیک پوشی علاقه ی زیادی نشان داده اند و البته این فرهنگ نیز بعنوان مهمترین و مشهورترین فرهنگ در بین ملل مختلف نیز خویش را چهره کرده است . بنابرین وقتی صحبت از فرهنگ و تمدن یک جامعه به میان می آید ، شاید گفت مهمترین نقش این فرهنگ و تمدن را همین فرهنگ شیک پوشی بر عهده گرفته است .چه این که وقتی سخن از روابط اجتماعی در بین جامعه می شود ، قطعا" نیاز مبرم این روابط اجتماعی برخورداری از فرهنگ شیک پوشی می باشد . و البته وقتی صحبت از فرهنگ شیک پوشی در بین جامعه است ، طبیعتا" نوع پوشش و چگونه پوشیدن نیز سیار مهم جلوه می نماید . نوع پوشش بدین معنا که فرد چه نوع لباس و یا چه نوع مد لباسی را برای استفاده در بین جامعه انتخاب می کند و البته رنگ و تیپ ان نیز بسیار اساسی است . چگونه پوشیدن بدین سان که این نوع شیک پوشیدن را در چه جاهایی بکاربرد . یعنی همانطور که ما برای هر فردی باید ار ادبیات و یا به بیانی ساده زبان ویژه ای را بکار ببریم ، دراین جا نیز نوع پوشیدن لباس در مجالس مختلف با فرهنگ های مختلف بسیار مهم است .
البته اگر چه در خیلی از موارد بعضی از شخصیت ها با لباس های مختلف و رنگارنگ خود را در بین مردم ظاهر می سازند و از این نوع فرهنگ پوششی نیز استقبال می شود ، ولی بهتر است که نوع پوشش خود را با نوع پوشش مردم تطابق دهیم . بدین سان که مثلا" یک پزشک با این که نوع پوشش ان چه در محل کار و چه در بین جامعه پوششی خاص است ، ولی در جهت رسیدن به فرهنگی بنام کاریزماتیک، همین فرد باید طرز لباس پوشیدن خود را با مردم در شرایطی که لازم است همسان سازد . مثلا" خود را با لباس کردی در بین مردم کردستان ظاهر نماید و یا خود را از نظر نوع لباس با مردم لرستان تطابق دهد . ویا این که با لباس بلوچ و مردم بلوچستان عجین شود . لذا از این منظر انچه که از این ها مهمتر به نظر می آید ، همان رعایت فرهنگ شیک پوشی است که در هر فرهنگی و با هر فرهنگی در بین جامعه ایران موثر و لازم است . از این ها مهمتر تاثیر پذیری و انتقال فرهنگی ی فرهنگ شیک پوششی است . به طوری که امروزه اکثر کشورهای پیشرفته با این که از قدمت تاریخی ای هم در این خصوص بهره نبرده اند ، ولی نسبت به تبلیغ و ترویج فرهنگ شیک پوشی سعه ی صدر و تلاش مضاعف گذاشته اند ، به شکلی که امروزه ما با یک اشاعه ی فرهنگی در بین جوامع توسط همین کشورها برخورد می کنیم .
فرهنگ شیک پوشی زینت و زیور و نماد سازنده ی یک کشور است . اقتدار و هیمنه ی یک جامعه را به تصویر می کشاند . فرهنگ شیک پوشی با عث می شود تا که افرادی به مانند چه گوارا به نوع پوشش و یا لباس پوشیدن مردم ایران غبطه بخورند . وبا پوشیدن لباس ایرانی با روحیه ای آرام و آزاد در خیابان های ایران قدم بزنند . علاوه بر این موارد فرهنگ شیک پوشی نقشهای دیگری را نیز در بطن جامعه به معرض نمایش می گذارد . نقش هایی از قبیل ایجاد فرهنگ شادی و شاد آوری ، ایجاد ارامش و رفاه در روح و روان مردم ، زدودن فرهنگ غم و کرختی در بطن اجتماع ، تراوش فرهنگ اعتماد به نفس در بین احاد جامعه ، نهادینه کردن فرهنگ سلامت و مثبت نگری نسبت به خویش و جامعه ،شکل گیری نظم و انضباط در افراد که این مهم باعث می شود تا که افراد به روند و متد های زندگی توجه بیشتری داشته باشند . یعنی به بیانی نظم و انضباط مساوی است با مترتب کردن ابعاد زندگی . فرهنگ سازی و تاثیر گذاری این فرهنگ در بین افراد . یعنی فرهنگ شیک پوشی چون دارای ویژ گی های لذیذ و مورد توجهی است ، لذا به سهولت تاثیر خود را نیز در دیگران هم ظاهر می سازد و مهمترین نقش آن د ر بطن جامعه می تواند فرهنگ دقت و سرعت باشد که این دو نیز در شکو فایی هر چه بیشتر افراد در بطن جامعه بسیار کارساز و کارگشایند .
حسن سخن این که مردم ایران با فرهنگ شیک پوشی میانه ی خوبی دارند به نحوی که اغلب مردم ایران دوست دارند که همیشه شیک پوش باشند . یعنی به بیانی کمتر کسی پیدا می شود که با شیک پوشیدن مخالف باشد ، ولی انچه که بسیار مهم است این است که کشور ما باید این فرهنگ را توسعه دهد . توسعه بدین معنا که مردم درجهت پوشیدن لباس مدنظر خود باید از لحاظ اقتصادی حمایت شوند . توسعه بدین سان که ما بتوانیم از لباس هایی که به رنگ شادی و به اصطلاح شاد آوری هستند ، استفاده ی بهینه نماییم . توسعه به این خاطر که رنگ دلمان و زبان فکرمان با رنگ لباسمان یکی باشد . در کل توسعه بدین گونه که به رنگ های سفید آبی، قرمز ، سبز، زرد ، نارنجی و دیگر رنگ های شاد آ ور نیز به مانند دیگر رنگ ها توجه لازم به عمل آید .چرا که نگارنده ی این مقاله با توجه به این که خود خبرنگار می باشم ، به عینه این مهم را تجربه کرده ام . یعنی اکثر افرادی که لباس های رنگارنگ می پوشند ، به فراخور روحیه ی و افکار انها نیست .
به بیانی در برخی از افراد با اینکه سر تا پا لباسش سفید است ، ولی افکارش سیاه است و عکس این قضیه نیز صادق است ، چه این که در خیلی از افراد با این که سرتا پا لباس انها مشکی می باشد ، اما رنگ دلشان سفید است . یعنی به بیانی ما با یک نوع همسان سازی در نوع پوشش و افکار نیز برخورد نداریم . کما اینکه خیلی از افراد نیز نوع پوشش خود را بسیار دوست می دارند و البته پر و پا قرص نیز طرفدار انند ، اما از این غافلند که این نوع پوشش با شخصیت و منش فکری انها تطابق و سر سازگاری ندارد . لذا جایگزین این مهم یعنی جایگزینی فرهنگ رضایت به جای فرهنگ تحمل از نکات بسیار اساسی است که البته در جامعه ی ما به وفور پیداست . فرهنگ رضایت بدین سان که ما به این نتیجه خواهیم رسید که یک نوع رابطه ی خوشایند و هضم شده در پوشش و اقکار و یا به اصطلاح همان باطن ما ایجاد گردیده است .
عابدین پاپی