چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


تصویر رنگ در زندگی


تصویر رنگ در زندگی
كاوش مورد نظر این بحث كاوشی است استاتیك و زیبایی شناختی و در عین حال روحی روانی چرا كه اینگونه كاوش ها در افراد خاصی مورد توجه قرار می گیرد افرادی كه وجودشان بیشتراز دیگران به مسائل معنوی احساسی، قلبی و هنری تعلق دارد. البته همه انسان ها به نحوی با این موضوع درگیر می شوند. به هر حال بحثی كه با یك سؤال آن را آغاز كردیم؛ از توجه به اطراف و آنچه از طبیعت آغاز می شود، تا آنچه توسط خود ما در اجتماع های كوچك از جمله خانواده و نهایتاً كلان شهرها شكل می گیرد را شامل می شود.
نگاهی به فرم ها و رنگ ها در طبیعت و جوامعی كه توسط خود ما به عنوان ساكنان جهان امروز به وجود آمده و بررسی آنها می تواند جالب توجه باشد. منطق می گوید، تأثیرات متقابل انسان برمحیط و محیط بر انسان یك سیر دائمی را در خود گنجانیده است. حضور در طبیعت زیبای یك منطقه جغرافیایی، گوش دادن به یك موسیقی متفكر و زیبا، رایحه دل انگیز یك گل یا عطری كه یك خاطره را در شما زنده می كند؛ همگی تأثیراتی است كه از محیط می گیریم. در این میان رنگ ها - اصوات - رایحه ها و تصاویر و وزش حتی یك نسیم صبحگاهی پس از باران تبادلی متقابل را ایجاد می كنند. هر انسانی وقتی به صورت معمول صبح از خواب شبانه برمی خیزد، تبادل حسی و فیزیكی خویش را با محیط آغاز می كند تبادلی كه با دیدن تابلوی روی دیوار، آسمان آبی پشت پنجره، گرمای خورشید، وزش نسیم صدای یك پرنده، آوای اذان و... شروع می شود. این تبادل و تصویر اولیه می تواند در سرتاسر روز تأثیرات خود را به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه بر وی رقم زند. حضور اولیه و اولین قدم او در خیابان و اولین نگاه او در این محیط نیز همچنان تأثیرات خود را بر وی خواهند داشت.
حضور ما در جریان زندگی روزمره از منزل تا خیابان و از خیابان به محل كار و برعكس یك سیكل تقریباً دائمی را طی می كند. همانطور كه قبلاً گفته شد، هر شخصی در مسافرت های روزمره اطراف را مطابق با روحیات خویش تجزیه و تحلیل می كند. در هر صورت محیط بر ما و ما بر محیط هر چند اندك تأثیرگذار هستیم. از منزلمان آغاز می كنیم یك حریم خصوصی كه می باید زیباترین و بی دغدغه ترین ساعات زندگی مان را در آن بگذرانیم:
۱- آیا منزلتان در یك منطقه پر سر و صدا قرار دارد؟
۲- آیا منزلتان در منطقه شمال شهر قرار گرفته؟
۳- آیا مایحتاج روزانه جهت پخت و پز و غیره را می توانید از نزدیكی محلتان تهیه كنید؟ راستی منزلتان شمالی است یا جنوبی؟ برای رنگ آمیزی آن از چه رنگ هایی استفاده كرده اید؟ چیدمان منزلتان چگونه است؟ و چندین سؤال دیگر از این نوع برای منزل شما قابل بررسی است. آیا هر روز صبح هنگامی كه از خواب بر می خیزید تصویری خوشایند یا منظره ای این چنین را در پیش روی خود می بینید؟ پاسخ مثبت یا منفی هر دو در روح و جسم شما تأثیرگذار است. پس باید به فكر گونه مثبت آن كه خوشایندسازی اولین تصویر آغاز روزمان است، باشیم. می توانیم انتخاب كنیم، یك دیوار با رنگی خنثی مثل خاكستری یا حتی یك پنجره بزرگ رو به طبیعتی بی نظیر. البته این یك ایده ال است اما ایده آل های كوچكتری هم می تواند وجود داشته باشد كه سازنده آن خود ما هستیم. استفاده از رنگ های زیبا، تابلوهای روحبخش و دكورهای خاص حتی در كوچكترین محیط ها و با كمترین هزینه ها كه البته به سلیقه ها نیز بستگی دارد، از جمله این ایده آل های كوچك است. اما آیا این حركت در شهرمان نیز قابل اجراست؟ آیا رنگ ها و طرح ها به حد كفایت در زندگی ما حضور دارند؟ برای پاسخ به این سؤال نگاهی به اطرافتان بیندازید رنگ ها را چگونه می بینید؟ در یك محیط پرازدحام شهری قرار دارید. اتومبیل ها، ساختمان ها، مغازه ها، مردمی كه در اطرافتان در حال حركتند. كافیست نگاه كنید چون هر رنگی از خود فركانسی تولید می كند. آیا رنگ های زرد، قرمز، سبز، آبی كه هر كدام انواع گوناگون دارند. واقعاً به صورتی مشهود در شهر ما حضور دارند؟ خود شما چقدر تمایل دارید یك پیراهن رنگی مثلاً نارنجی بر تن كنید؟ بله متوجه هستم شاید حتی رویتان نشود در خیابان با چنین پیراهنی حركت كنید. چرا؟ در این مورد هر كدام از ما برای خود پاسخی داریم حال به پاسخ خود فكر كنید. آیا واقعاً می توان موضوع گریز از رنگ ها را توجیه كرد؟ واقعیت این است كه ما با وجود دوست داشتن رنگ ها به گونه ای از خود، جامعه، خواسته هایمان و این رنگ ها گریزانیم اما باید بدانیم رنگ ها یكی از بدیع ترین مراتب خلقت پروردگار عالمند و به گونه ای نیاز روح بشر را تضمین می كنند. پذیرش و الینه شدن جوامع بشری در خصوص برخی رنگ ها مثل زرد برای باجه تلفن، قرمز برای آتش نشانی نارنجی برای تاكسی اهمیت این پدیده فیزیكی جذاب را به ما متذكر می شود. طرح ها نیز به دو صورت طبیعی، الهی و ساخته دست بشر در اطراف ما خودنمایی می كنند. تركیب رنگ، فرم، سطح و خط و حتی تركیب آن با طبیعت الهی نیز می تواند نگرش ما را به زندگی دگرگون كند. این پدیده ها در صورت استفاده صحیح و اندیشمند در پردازش روح بشر تأثیری شگرف خواهند گذارد و درغیر این صورت صدمات روحی و روانی در بر خواهند داشت. بسط اینگونه پدیده ها و خلاقیت های خاص در این زمینه می تواند در تمامی محیط ها اجرا شود و مطمئناً با مشاوره نخبگان اجتماعی چون روانشناسان، آرشیتكت ها، آرتیست ها یا بهتر بگوییم هنرمندان بزرگ رشته های تجسمی و طراحان لباس و غیره می توان بستر یك زندگی سالم روحی - روانی را برای جامعه بشری مهیا كرد. ما در شهرهایمان به رنگ و فرم بیشتری نیاز داریم همچون كودكی كه به آغوش مادر چرا كه رنگ ها و فرم ها هم در صورت استفاده با شعور و متحول ما را به خدامداری، مهربانی و تشخیص فرا می خوانند. امتحان كنید.

مسعود امیرجلالی
منبع : روزنامه ایران