چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ویتامین ها و پوست شما


ویتامین ها و پوست شما
کمبود ویتامین های E,C,A باعث خشکی پوست می شود. عوامل متعددی در بروز خشکی پوست دخالت دارند ، شروع فصل سرما ، قرار گرفتن در معرض نور آفتاب ، شستشوی زیاده از حد پوست و یا استفاده از مواد شوینده و پاک کننده قوی به شکل بی رویه و از همه مهم تر تغذیه نامناسب و عدم مصرف آب کافی از جمله فاکتورهای موثر در بروز این عارضه هستند .
این عوامل با از بین بردن چربی سطح پوست موجب می شوند که سلولهای پوست ، آب خود را زودتر از دست دهند و در نتیجه پوست خشک شود با طولانی شدن این عارضه ، احساس کشیدگی در پوست پوسته پوسته شدن ، حساس شدن پوست ، ایجاد چین و چروک و حتی احساس خارش ، فرد را به شدت آزار می دهد .
از جمله مهم ترین مواد مغذی که در جلوگیری از بروز این مشکل دخیل هستند ،ویتامین C است . کمبود این ویتامین به دلیل نقش آن در ساخت پروتئین های پوست ( یعنی همان کلاژن و الاستین ) ، خشکی پوست را به همراه دارد .
دلیل این اتفاق این است که بافت پروتئینی ، آب زیادی را در خود نگه داری می کند ولی بر اثر کمبود ویتامین C این بافت کاهش یافته و به دنبال آن آب نیز در سلولهای پوستی کاهش می یابد . علاوه بر این ، ویتامین C موجب افزایش جذب آهن و ویتامین E می گردد که کمبود هر کدام از این مواد مغزی نیز ، خشکی پوست را به همراه دارد .
پس در صورت بروز خشکی پوست ، خصوصا در فصل سرما ، به شما توصیه می شود از آب مرکبات ( پرتقال ، نارنگی ، لیمو شیرین و گریپ فروت ) به وفور استفاده کنید تا هم آب کافی و هم ویتامین C مورد نیاز به بدن و خصوصا پوستتان برسد .
ویتامین دیگری که در حفظ پوست در برابر خشک شدن بسیار موثر است ، ویتامین A می باشد ، کمبود این ویتامین نیز به دلیل دخالت آن در ساخت سلولهای سطحی پوست و اثر بسزای آن در رشد و تکامل غشاهای مخاطی ، موجب پوسته پوسته شدن ، خشکی و حتی خارش پوست می گردد . از آنجایی که این ویتامین محلول در چربی است ، در صورت کاهش چربی پوست ، میزان مورد نیاز این ویتامین نیز در پوست فراهم نشده و در نتیجه فرد دچار عوارض مذکور می گردد ، پس مصرف منظم منابع غذایی این ویتامین نظیر جگر کباب شده ، کره ، تخم مرغ ( زرده ) ، هویچ وکدو حلوایی الزامی است . مطالعات نشان داده است که کمبود ویتامین E نیز موجب خشکی پوست می گردد .
این ویتامین نیز محلول در چربی است و با اثرات ضد پیری که دارد امروزه توجه بسیاری را به خود جلب کرده است . در ضمن ، این ویتامین موجبات حفظ ویتامین های A,C را نیز فراهم می آورد و از بافت چربی پوست محافظت می نماید .
با حفظ بافت چربی ، آب مو جود درسلولها نیز حفظ شده و پوست مرطوب و نرم باقی می ماند . این ویتامین در مواد غذایی نظیر جوانه گندم ، آووکادو و کلیه روغن های مایع و یا دانه های روغنی به وفور وجود دارد و شما با مصرف آنها در برنامه غذایی و یا تهیه ماسک های طبیعی موجبات سلامت و شادابی پوستتان را فراهم می کنید .
علاوه بر این ویتامین ها ، کمبود برخی از مواد معدنی نظیر آهن و روی نیز با تغیییرساختمان پوست ، موجب کم آبی آن را فراهم می آورند و رفته رفته پوست ، خشک شده ، مستعد چسن و چروک های ریز و نهایتا عمیق و بزرگ می گردد . برای جلوگیری از فقدان آهن ، مصرف جگر کباب شده ، انواع گوشت ها ، کنجد ، کلم بروکلی ، عدس وتخم مرغ ( زرده )توصیه می شود .
روی نیز در کلیه فرآورده های دریایی ، انواع ماهی ها ، میگو نخود سبز و عدس به مقدار فراوان وجود دارد . گندم و جوانه آن از جمله موادی هستند که از قدیم برای رفع خشکی و چین و چروک مصرف می شده اند . شما باید ۶۰ گرم آرد جوانه گندم به همراه ۶۰ گرم شیر و ۱۰ گرم عسل را مخلوط کنید و به مدت ۲۰ دقیقه روی پوست صورت قرار دهید سپس لن را با آب ولرم پاک نمایید . از این ماسک برای رفع چین و چروک و خشکی پوست استفاده می گردند .
علاوه بر گندم ، زرد آلو ، هلو ، زرده تخم مرغ ، آوو کادو و آب آنگور نیز به صورت ماسک به همراه سایر مواد مغذی در رفع خشکی پوست ، کاربرد فراوانی دارند و از قدیم در مورد مصرف انه تاکید بسیاری شده است . از جمله این ماسکها ، ماسک عسل است که در رفع خشکی ، پوسته ریزی و خارش پوست بسیارموثر است ، مواد این ماسک شامل ، عسل ۲ قاشق غذا خوری ، جوانه گندم ۲ قاشق غذا خوری، زرده تخم مرغ ۲ عدد ، عدس پخته ۲ قاشق و شیر نصف لیوان و برو کلی له شده ۲ قاشق غذا خوری می باشد .
تمامی این مواد را در مخلوط کن ریخته و انه را با هم مخلوط کنید ، سپس مایع غلیظی را که به دست می آید با یک قلم موی تمیز روی صورت خود مالیده و به مدت ۲۰ دقیقه بر روی سطح صافی به آرامی دراز بکشید ، سپس پوست خود را با آب ولرم بشویید . این ماسک به دلیل مواد مغذی بسیاری که دارد شمارا در حفظ سلامت و تقویت پوستتان کمک خواهد کرد . شما می توانید از این ماسک هر هفته یک بار استفاده کنید .
منبع : سایت جامعه پزشکان ایران